Akdeniz’in Suları Sıcak Dalgasının Etkisinde

Akdeniz’in Suları Sıcak Dalgasının Etkisinde

ABONE OL
22:49 - 29/07/2022 22:49
Akdeniz’in Suları Sıcak Dalgasının Etkisinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Bilimadamları, Avrupa’da bu ay görülen yüksek sıcaklıkların, Akdeniz’de ekosistemleri tahrip edebilecek ve birçok türün ölümüne neden olabilecek uzun süreli bir sıcak dalgasına neden olduğu uyarısında bulundu.

Son haftalarda yaşanan aşırı sıcaklar yangınları tetikledi ve Avrupa’da binlerce kişinin sıcakla bağlantılı sebeplerden ölümüne neden oldu. Ancak sıcaklık artışı sadece karada yaşanmıyor.

Sıcak hava ve değişen okyanus akıntıları Akdeniz kıyılarındaki suların yılın bu zamanında ortalama sıcaklık olan 24-26 Santigrat derecenin birkaç derece üstünde ısınmasına yol açtı.

İspanyol meteoroloji dairesi AMET’e göre İspanya’nın Balear Adaları ve İtalya kıyıları arasında kalan suların sıcaklığı geçen yılın bu zamanına göre 5 Santigrat derece arttı. İspanya kıyılarında sıcaklığın en az Ağustos ortasına kadar normalden 3-4 Santigrat derece daha yüksek olabileceği uyarısı yapıldı.

İspanya liman müdürlüğü ülkenin güneydoğusundaki Cabo de Gata’da su sıcaklığının 28 Santigrat dereceyle son 10 yılın en yüksek seviyesine geldiğini bildirdi.

Denizlerdeki sıcak dalgaları eskisinden daha sık görülüyor

Karadaki sıcak dalgalarından daha az araştırılan denizlerdeki sıcak dalgaları iklim değişikliği nedeniyle daha sık görülmeye başlyor. Bu durum aşırı avlanma ve plastik kirliliği nedeniyle zaten baskı altında olan ekosistemleri daha da zorluyor.

Okyanus uzmanı Jean-Pierre Gattuso, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Fransa’nın güneyindeki Nice kenti yakınında su sıcaklığının 29,2 Santigrat derece ile geçen yılın aynı gününe oranla 3,5 Santigrat derece daha yüksek olduğunu belirtti.

Uzman, bunun 1994’ten hatta belki daha öncesinden bu yana görülen en yüksek rakam olduğuna dikkat çekti. Gattuso, ”Okyanus ve deniz, sıcağı çeken bir sünger gibidir” dedi.

İspanya’nın Deniz Bilimi Enstitüsü’ne göre denizlerdeki sıcak dalgaları 2015 ile 2019 arasında da Akdeniz’i vurmuş ve deniz canlılarının kitleler halinde ölümüne neden olmuştu. Ancak bu yılın sıcak dalgasının daha da kötü olduğu belirtiliyor.

Gattuso bu kez sıcak dalgasının daha uzun süreceğini ve şiddetinin de daha fazla olacağını söylerken, deniz canlılarının ölümünün muhtemelen Ağustos sonunda görülebileceğine dikkat çekti.

VOA tarafından geçilen Akdeniz’in Suları Sıcak Dalgasının Etkisinde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Akdeniz’in Suları Sıcak Dalgasının Etkisinde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Akdeniz’in Suları Sıcak Dalgasının Etkisinde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.