Akar’dan Rusya ve ABD’ye ‘Suriye’de Gerekli Tedbirleri Alın’ Mesajı

Akar’dan Rusya ve ABD’ye ‘Suriye’de Gerekli Tedbirleri Alın’ Mesajı

ABONE OL
21:02 - 21/11/2019 21:02
Akar’dan Rusya ve ABD’ye ‘Suriye’de Gerekli Tedbirleri Alın’ Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı’nın 53 milyar 859 milyon 342 liralık bütçe teklifiyle ilgili sunumunda, Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi.

Akar, Türkiye’nin 9 Ekim’de Barış Pınarı Harekatı’nı başlatması sonrası ABD’yle 17 Ekim ve Rusya’yla 22 Ekim’de mutabakatlar yapıldığını, bu nedenle 29 Ekim’den itibaren sahada süreci takip ettiklerini anlattı. Akar özetle, “Bölgenin YPG’den temizlenmesi ve ayrıca ağır silahların toplanması konusunda mutabakatlar sağlandı; fakat bunların tamamen yapıldığını söylemek mümkün değil. Bu şekliyle de olsa buradaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Buradaki problemleri çözmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Maalesef, tacizler devam etmekte, günde ortalama 10-15 taciz (ateşi) olmaktadır. Bunları sabırla atlatmaktayız fakat herhangi bir şekilde zayiat olursa bunlara da misliyle mukabele etmekteyiz. Bunları yaparken de yine mutabakat çerçevesinde Ruslar’la irtibatımızı sürdürüyoruz, onlara bu konuda gerekli tedbirleri almalarını tekrar tekrar kendilerine hatırlatıyorum. Amerikalılara da hatırlatıyorum” dedi.

“Uyuyan, gizlenmiş hücreler olabilir”

Akar, “Şu anda büyük ölçüde buradan YPG’li teröristlerin çıktığını, fakat uyuyan, gizli, saklı gizlenmiş olabileceğini de değerlendiriyoruz. Buna göre tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz. Nitekim geçtiğimiz günlerde iki kez bombalı araç patlamak suretiyle bu düşüncemiz gerçekleşmiştir. Şu anda bizim yol kontrollerimizle, olsa dahi teröristlerin bölge içinde hareketleri son derece kısıtlanmış, sınırlanmıştır. Fakat hem doğusunda hem batısında ciddi şekilde bu tacizler devam etmektedir. Bunu da yine Ruslar’la görüşmek, konuşmak suretiyle sonlandırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Akar, ABD’yle sağlanmış PYD/YPG’nin çekilmesiyle ilgili mutabakattaki 120 saatlik süreç için “48 taciz gerçekleştirilmiş, tacizler neticesinde 1 personelimiz şehit olmuş, 8 personelimiz ise yaralanmıştır. Bu tacizlere meşru müdafaa hakkı kapsamında karşılık verilmiştir” bilgisini verdi. Akar, Rusya’yla sağlanmış mutabakattaki 150 saatlik süreç için konusunda ise, “75 taciz ve saldırı sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 2 şehit, 44 yaralı ve Suriye Milli Ordusu’ndan (Özgür Suriye Ordusu) 22 şehit, 78 yaralımız olmuştur. Söz konusu saldırı ve tacizlere meşru müdafaa kapsamında gerekli karşılık verilmiştir” diye konuştu.

İdlib’de ise Astana Mutabakatı gereği TSK’nın 12 gözlem noktası oluşturulduğunu anımsatan Akar, “İdlib’de Astana süreci ve Soçi Mutabakatı çerçevesinde çabalarımız ve insani yardımlarımız hassasiyetle devam ediyor. Yeni bir mülteci akınının, yeni insanlık dramının yaşanmaması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Kalıcı istikrar ve ateşkes ise ancak Rejimin işgal ettiği alanlardan 17 Eylül 2018 tarihli Soçi Mutabakatı’nda belirlenen hatta çekilmesi ile sağlanabilecektir” ifadelerini kullandı.

“Bu kapsamda özellikle Tel Rıfat’ta aktif bir tutum izlenmekte ve bölgedeki devriyelerin yoğunlaştırılması için Rusya unsurları ile mutabakat görüşmeleri devam etmektedir” de diyen Akar, Tel Rıfat’ta ise 25 Mart’tan bugüne değine 72 koordineli devriye icra edildiğini bilgisini de aktardı.

Akar’dan rakamlarla Barış Pınarı Harekatı

“Yaklaşık 70 yıllık NATO üyesi bir ülke olarak önceliğimiz, müttefiklerimizle birlikte hareket ederek bu terör tehdidini ortadan kaldırmak yönündeydi” diyen Akar, ancak bu müttefik ülkeler ile yürütülen görüşmelerden sonuç alınamayınca Türkiye’nin “meşru müdafaa hakkı” doğrultusunda 9 Ekim’de Barış Pınarı Harekatı’nın başlatıldığını anlattı.

Akar’ın açıkladığı Barış Pınarı Harekatı’nın bilançosuna göre; PYD/YPG unsurlarınca sınır hattındaki yerleşim yerlerine 1225 havan ve roket atışı yapıldı. Bu saldırılarda 22 sivil hayatını kaybetti ve 187 sivil yaralandı. Harekat kapsamında 4219 kilometrekarelik alan ile 600 yerleşim yeri kontrol altına alındı ve M-4 otoyolunda kontrol noktaları tesis edildi.

Akar, “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla bölge halkını zalim, cani terör örgütlerinin zulmünden kurtaran kahraman ve fedakar Mehmetçik, Fırat’ın doğusunda da Suriyeli kardeşlerinin yanında, terör örgütlerinin karşısındadır. Bugüne kadar 1200 civarında terörist etkisiz hale getirilmiştir. 12 personelimiz şehit olmuş, 164 personelimiz ise yaralanmıştır. TSK ile omuz omuza mücadele eden Suriye Milli Ordusu’ndan (ÖSO) da 236 personel şehit olmuş, 722 personel yaralanmıştır” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Akar, Suriye’de kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddialara da “Savaş suç̧ları konusunda şunu söylüyoruz biz; Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarıyla alakalı, Suriye Milli Ordusuyla alakalı herhangi bir iddia olduğu takdirde biz bunları idari ve adli olarak sonuna kadar soruşturmasını yapıyoruz, bunlarla alakalı gerekli olan, yapılması gereken neyse tüm modern ordularda olduğu gibi, tüm ordularda olduğu gibi, yapılması gereken neyse bunları bugüne kadar yaptık, bundan sonra da biz yapmaya hazırız. Nitekim bu Suriye Milli Ordusu da Resulayn’da ve Tel Abyad’da iki askeri mahkeme kurmak suretiyle bu ve benzeri iddiaları orada incelemek üzere çalışmalarını sürdürmektedirler” açıklaması yaptı.

Akar, ayrıca IŞİD ile mücadele konusunda, 24 Ağustos 2016 – 29 Mart 2017 döneminde yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında 3 bin civarında ve bunun yanı sıra Irak’ın kuzeyinde 700 civarında IŞİD’linin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

TSK’nın son personel tablosu da aktarıldı

Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bugünkü mevcudu 367 bin 777 asker ve 41 bin 405’i sivil personel olmak üzere 409 bin 182 olarak açıklandı.

TSK’dan 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması(PDY) bağlantısı gerekçesiyle yapılan ihraçlara ilişkin veriler de paylaşıldı. Bu kapsamda, “TSK’dan 150 general, 8 bin 413 subay, 7 bin 612 astsubay, 1.232 uzman erbaş/sözleşmeli er, 459 devlet memuru/işçi olmak üzere toplam 17 bin 866 personel ihraç edilmiştir. 2 bin 709 personel de geçici görevden uzaklaştırma kararıyla görevden uzaklaştırılmıştır. Ayrıca 909 emekli personelin rütbeleri geri alınmıştır” bilgisi verildi.

Sınırda mayın temizliğinde son durum

Ayrıca Türkiye’nin sınır bölgelerindeki mayın temizliğine ilişkin son duruma dair veriler de duyuruldu. Bu konuda, “Büyük bölümü ülkemizin doğu ile güney sınır bölgesinde yer alan mayınlı bölgeler olmak üzere, toplamda 14.892.221 metrekarelik mayınlı bölgenin temizliği tamamlanarak, 21.721 adet mayının imha edilmesi sağlanmıştır” denildi.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.