AİHM’den İsviçre aleyhinde tarihi iklim değişikliği kararı

AİHM’den İsviçre aleyhinde tarihi iklim değişikliği kararı

ABONE OL
14:33 - 09/04/2024 14:33
AİHM’den İsviçre aleyhinde tarihi iklim değişikliği kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), hükümetlerinin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki yetersiz çabalarının kendilerini sıcak hava dalgaları sırasında ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını savunan bir grup yaşlı İsviçreli kadın lehine karar verdi.

AİHM, Bern’in geçmiş sera gazı azaltım hedeflerini tutturamamasının bazı insan haklarını ihlal ettiğine ve İsviçre’nin emisyon azaltma hedeflerine ulaşma çabalarının son derece yetersiz olduğuna hükmetti.

Böylece AİHM ilk kez küresel ısınma konusunda bir karara imza atmış oldu. Bağlayıcı nitelikte kararın, İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa’daki 46 ülkenin yasalarını etkileyebileceği belirtiliyor.

AİHM’in, 2 binden fazla kadın tarafından açılan davaya ilişkin kararı, Avrupa ve ötesinde domino etkisi yaratabilir ve bazı mahkemelerin, insan hakları ihlalleri temelinde tartışılan iklim davalarıyla nasıl başa çıkacağı konusunda bağlayıcı bir emsal oluşturabilir.

Ancak Strazburg merkezli mahkeme, ilki altı Portekizli genç tarafından 32 Avrupa hükümetine karşı, diğeri ise eski bir Fransız belediye başkanı tarafından Fransız hükümetine karşı açılan iki benzer davayı ise reddetti.

Temyize götürülemeyen karar, İsviçre hükümetini, Paris Anlaşması’nın ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle uyumlu hale getirmek için 2030 emisyon azaltma hedeflerini revize etmek de dahil olmak üzere emisyonları azaltma konusunda daha fazla adım atmaya zorlayabilir.

VOA tarafından geçilen AİHM’den İsviçre aleyhinde tarihi iklim değişikliği kararı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AİHM’den İsviçre aleyhinde tarihi iklim değişikliği kararı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AİHM’den İsviçre aleyhinde tarihi iklim değişikliği kararı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.