AİHM’den 14 Eski HDP Milletvekili İçin İhlal Kararı

AİHM’den 14 Eski HDP Milletvekili İçin İhlal Kararı

ABONE OL
22:16 - 08/11/2022 22:16
AİHM’den 14 Eski HDP Milletvekili İçin İhlal Kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), aralarında dönemin HDP Eş Genel başkanı Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 14 eski HDP Milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılarak tutuklanmaları hakkında ihlal kararı verdi. HDP kararın ardından tutuklu olan eski milletvekillerinin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

AİHM, 2016 yılında dokunulmazlıkları kaldırılan ve tutuklanan Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Besime Konca, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Ayhan Bilgen, Burcu Çelik ve Leyla Birlik’in yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı. AİHM, bir kısmı hala tutuklu olan, HDP’li milletvekillerinin haksız olarak tutuklandıklarına, tutukluluk hallerinin haksız olarak devam ettirildiğine, ifade özgürlüğü ile seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiğine, tutuklanmaları ile bağlantılı olarak 18. maddenin ihlal edildiğine karar verdi. AİHM ayrıca, Türkiye’yi davacılara yaklaşık 200 bin Euro manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Danimarkalı yargıç Jon Fridrik Kjølbro’nun başkanlık ettiği 7 kişilik jüri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşme’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü kapsayan 10’uncu maddesinin, özgürlük ve güvenlik hakkını güvence altına alan 5’inci maddesinin 1’inci ve 3’üncü fıkralarının, 5’inci maddesiyle bağlantılı olarak 18’inci maddesinin ihlal edildiğine 1’e karşı 6 oyla karar verdi. Kararlara tek karşı oyu Türk yargıç Saadet Yüksel kullandı.

Kararı dava avukatlarından Ramazan Demir duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Demir, “AİHM, 2016’da tutuklanan HDP’li milletvekillerinin haksız olarak tutuklandıklarına, tutuk hallerinin haksız olarak devam ettirildiğine, ifade özgürlüğü ve seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiğine, tutuklanmaları ile bağlantılı olarak 18. maddenin ihlal edildiğine karar verdi” dedi.

“Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır”

Karara HDP’den gelen ilk tepki tahliye çağrısı oldu. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Nuray Özdoğan ve Serhat Eren imzasıyla yapılan açıklamada, kararın yakın tarihe ışık tutacak bir karar olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada 14 isim için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18’nci maddesinin ihlal edildiği kararını verilmesinin tarihi önem taşıdığı belirtilerek, “O dönem hukuksuzca birçok tutuklama kararına imza atan yargı mensuplarına defalarca hatırlatmış; bir gün Kürt seçilmişlere, HDP’li siyasetçilere yönelik gerçekleşen bu hukuk kırımının, tarafı olduğumuz uluslararası hukuk mekanizmalarından döneceğini belirtmiştik. Ancak bu darbenin parçası olanlar siyasi iktidara yaslanarak verilen çok sayıda karara imza atmaktan vazgeçmedi. Bugün AİHM bir kez daha ‘Seçilme hakkına müdahale etmekten vazgeçin’ dedi ve de açıkça tutuklamaların tamamının siyasi saiklerle yapıldığına, toplumsal olarak çok sayıda hak ihlallerinin de yaşandığı sürece dair detaylar da vererek hükmetti” denildi.

Halen tutuklu bulunan HDPlilerin serbest bırakılması çağrısı yapılan açıklama, “Sonuç olarak bugüne kadar haksız ve hukuksuzca rehin alınan arkadaşlarımızın derhal bırakılması evrensel hukuk ve anayasal bir yükümlülük olarak Türkiye’nin önünde bulunmaktadır. AİHM’in vermiş olduğu kararın gereğinin bir an önce yerine getirilmesi için sürecin takipçisi olmaya ve kesintisiz mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz” cümleleriyle tamamlandı.

AİHM’in hakkında karar verdiği isimlerden Ayhan Bilgen, Ses Partisi’ni kurdu.

VOA tarafından geçilen AİHM’den 14 Eski HDP Milletvekili İçin İhlal Kararı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AİHM’den 14 Eski HDP Milletvekili İçin İhlal Kararı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AİHM’den 14 Eski HDP Milletvekili İçin İhlal Kararı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.