Afganistan’da Gani ve Abdullah Arasında Uzlaşma

Afganistan’da Gani ve Abdullah Arasında Uzlaşma

ABONE OL
23:10 - 17/05/2020 23:10
Afganistan’da Gani ve Abdullah Arasında Uzlaşma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’yle rakibi Abdullah Abdullah arasında haftanın son gününde yetki paylaşımı anlaşması imzalandı.

İki isim de Eylül ayında yapılan seçimlerde kendilerini kazanan ilan etmişlerdi.

Anlaşma uyarınca Gani devlet başkanı olarak kalmaya devam edecek.

Anlaşma uyarınca ayrıca Abdullah ülkenin Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi’ne başkanlık edecek ve Gani’nin kabinesindeki isimlerin yarısını atayacak.

Ancak hangi bakanlıklara hangi isim tarafından atama yapılacağı henüz netleşmiş değil.

İki isim arasındaki anlaşmazlık Amerika’nın Taleban’la ilerletmeye çalıştığı barış sürecine denk gelmişti.

Gani imza töreninde yaptığı konuşmada bugünün Afganistan için tarihi olduğunu ve Afganlar’ın ortak düşünceyle ulusal çıkarlarına bağlı olduklarını gösterdiklerini söyledi.

Washington iki isim arasındaki anlaşmazlıktan hayal kırıklığına uğramış, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Mart ayında arabuluculuk yapmak için Kabil’e gitmişti. Pompeo iki isim arasında uzlaşma sağlanamaması durumunda bu ülkeye yönelik 1 milyar dolarlık yardımın kesilebileceğini kaydetmişti.

Uzlaşma haberinin ardından ise Pompeo sosyal medyadan yayınlanan mesajında, anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pompeo, “Afganistan’da barış için hareket edecekleri vaatlerini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve Taleban’a şiddeti azaltma çağrısı yaptı. Stoltenberg, bütün taraflara barış için çalışma çağrısı da yaptı.

Yetkililer Gani’yle Abdullah arasındaki anlaşmanın barış görüşmelerinin başlaması konusunda kritik önemde olduğunu kaydediyor. Abdullah, ülkenin kuzeybatısının önemli bir bölümünü temsil ediyor.

Ancak ülkede şiddetin arttığı bir dönemde barış görüşmelerinin önünde önemli zorluklar olduğu yorumları da yapılıyor.

Amerika’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Afganistan barış görüşmelerinin tarihiyle ilgili müzakerelerin devam etmekte olduğunu söylemişti.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.