Af Örgütü: “Rusya Gazetecileri Baskıyla Susturuyor”

Af Örgütü: “Rusya Gazetecileri Baskıyla Susturuyor”

ABONE OL
14:17 - 24/11/2022 14:17
Af Örgütü: “Rusya Gazetecileri Baskıyla Susturuyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uluslararası Af Örgütü, Rusya’nın gazeteciler ve bağımsız gözlemcilerin protestolar hakkında yaptığı haberleri engellediğini bildirdi.

Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, Rusya’daki kısıtlamaların Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgalinden bu yana arttığı ve savaş karşıtı hareketin kontrolsuzca bastırılmasının kamuya açık protestoları ve protestolarla ilgili bilgi paylaşımını neredeyse imkansız hale getirdiği kaydedildi.

Örgüt konuya ilişkin raporunda, kamuya açık protestolar sırasında gazetecilere ve gözlemcilere yönelik keyfi gözaltı, güç kullanımı, tutuklama ve ağır para cezalarını içeren onlarca hukuka aykırı engelleme vakasını belgeledi.

Uluslararası Af Örgütü araştırmacısı Natalia Prilutskaya, konu hakkındaki açıklamasında, “Rus yetkililerinin ne derece barışçı olursa olsun her türde protestoyu engelleme ve şiddetle cezalandırmanın yanı sıra protestolarla ilgili kamuoyu farkındalığını en aza indirmekte de kararlı olduğunu görebiliyoruz” dedi.

Rusya’ya “baskıcı uygulamalara son verin” çağrısı

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in 2000 yılında başkanlığının ilk günlerinden bu yana Rusya yetkililerinin barışçı protesto hakkını adım adım kısıtladığına dikkat çeken Prilutskaya, bu hakkı kullanmak isteyen kişilerin artan bir şekilde para cezalarına mahkum edildiğini belirtti.

Prilutskaya, devletin basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalarının devam ettiğini, polisin de gazetecilerin halkı protestolarla ilgili bilgilendirmesini engellemek için keyfi davranışlarının sürdüğünü vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü raporunda Rusya’yı, barışçı protestocuları, muhabirleri ve bağımsız gözlemcileri hedef alan korkunç uygulamalara derhal son vermeye ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan baskıcı yasaları yürürlükten kaldırılmaya çağırdı.

VOA tarafından geçilen Af Örgütü: “Rusya Gazetecileri Baskıyla Susturuyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Af Örgütü: “Rusya Gazetecileri Baskıyla Susturuyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Af Örgütü: “Rusya Gazetecileri Baskıyla Susturuyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.