‘‘Abramoviç İlk Müzakerelere Katıldı’’

‘‘Abramoviç İlk Müzakerelere Katıldı’’

ABONE OL
20:42 - 24/03/2022 20:42
‘‘Abramoviç İlk Müzakerelere Katıldı’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kremlin, Rus milyarder Roman Abramoviç’in Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin ilk döneminde rol oynadığını bildirdi. Ancak müzakereler artık iki ülkenin resmi heyetleri arasında sürdürülüyor.

Abramoviç’e müzakerelere katılması için Ukrayna’nın teklifte bulunduğu kaydedildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Abramoviç için ‘‘Müzakerelerin ilk aşamasında yer aldı. Şimdi müzakereler Rus ve Ukrayna heyetleri arasında sürdürülüyor’’ dedi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından iki ülke askerleri Ukrayna topraklarında savaşmaya devam ediyor. Rusya ve Ukrayna barış anlaşması müzakere ediyor, ancak toprak sorunu 28 Şubat’ta başlayan müzakereleri zora sokuyor.

Batılı ülkeler Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i Ukrayna konusunda geri adım atmaya zorlamak amacıyla Abramoviç gibi Rus milyarderlere, Rus şirketlerine ve Rus yetkililere yaptırımlar uyguluyor.

Abramoviç nasıl zengin oldu?

Rusya ise bundan böyle Sovyetler Birliği’nin çöktüğü 1991’in ardından başlayan ‘‘yüzünü Batı’ya dönme’’ deneyinin sona erdiği mesajını verdi. Moskova, yüzünü Çin, Hindistan ve diğer ülkelere dönmeye hazırlanıyor.

Yahudi olan, İsrail vatandaşlığı da bulunan Abramoviç, Sovyetler Birliği’nin 1991’de yıkılmasının ardından büyük servet elde eden işadamlarındandı.

1990’larda Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin yönetimindeki Sovyet sonrası dönemde başarılı bir işadamı olan Abramoviç, daha sonra özelleştirilen Sibneft petrol şirketi, Rusal alüminyum şirketi ve Aeroflot havayolunun hisselerine sahipti.

Putin liderliğinde Rusya’nın Uzak Doğusu’ndaki Çukotka bölgesinin valiliğini yapan Abramoviç, 2003’te ise Chelsea Futbol Kulübü’nü satın almıştı.

Abramoviç Ukrayna savaşının ardından İngiltere, Avrupa Birliği ve Kanada’nın yaptırımlarına hedef oldu. ABD ise henüz Abramoviç’e yaptırım uygulamadı.

Wall Street Journal’a göre Zelenski Abramoviç’e yaptırım istemiyor

Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir habere göre ise ABD Maliye Bakanlığı, Roman Abramoviç için bu ayın başında bir dizi yaptırım açıkladı. Ancak gazeteye göre Ulusal Güvenlik Konseyi, Bakanlık’tan İngiltere ve AB ile uyum içinde hazırlanan bu yaptırımları açıklamayı bekletmesini istedi.

WSJ’ye göre bunun nedeni Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Başkan Joe Biden ile son telefon görüşmelerinden birinde Rus oligarka yaptırım uygulama konusunda beklemesini istemesi. WSJ, iki lider arasındaki telefon konuşması hakkında bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı haberinde Zelenski’nin Rusya ile müzakerelerde arabulucu olarak önemli rol üstlenebileceğini söylediğini bildirdi.

Oligarklar Rusya’da hala güç sahibi mi?

Bazı işadamları ise Batılı ülkelerin Rus oligarkların Kremlin’i etkileyebileceği görüşünün yanlış olduğunu söylüyor. Bu çevrelere göre Rusya’da yeni güç sahibi kesim Putin’le yakın bağları olan yeni nesil eski casuslardan oluşuyor.

Reuters’a konuşan bir kaynağa göre Abramoviç bu ayın başında eski Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder ile biraraya geldi.

Abramovich, aynı ay yaptığı ikinci yolculukta 15 Mart’ta İstanbul’dan Moskova’ya uçmadan önce Tel Aviv havaalanındaki VIP salonunda görüntülendi. Reuters’a konuşan bir kaynak, Abramoviç’in Moskova’ya Putin ile görüşmek için gitmediğini söyledi.

Rus çelik üreticisi Evraz’ın çoğunluk hissesine sahip olan oligark, geçtiğimiz günlerde 1 milyar 200 milyon dolar değerindeki iki süper yatını Türkiye limanlarına demirledi. Reuters’a göre Abramoviç de diğer zengin Ruslar gibi Türkiye’de yatırım yapmanın yollarını arıyor.

VOA tarafından geçilen ‘‘Abramoviç İlk Müzakerelere Katıldı’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Abramoviç İlk Müzakerelere Katıldı’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Abramoviç İlk Müzakerelere Katıldı’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.