AB’den Rusya’ya Yaptırıma Oybirliğiyle Onay

AB’den Rusya’ya Yaptırıma Oybirliğiyle Onay

ABONE OL
10:40 - 23/02/2022 10:40
AB’den Rusya’ya Yaptırıma Oybirliğiyle Onay
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

AB Dışişleri Bakanları, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasından 24 saat sonra, oybirliğiyle Rusya’ya yaptırım uygulanmasına karar verdi.

Paris’te acil gündemle bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından, Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Dönem Başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ortak bir basın toplantısı düzenledi. Avrupa diplomasisinin şefi Borrell, “27 üye hızlı bir yanıt vererek, Rusya’ya yaptırım konusunda ortak karar aldı. Yaptırımlar, Rus bankalarını ve milletvekilleri hedef alacak” dedi.

Borrell, “Rusya’ya çok zarar verecek bir yaptırım paketi için AB olarak oybirliğiyle anlaşmaya vardık. Birlik içindeyiz. ABD, İngiltere ve Kanada ile de anlaştık” diye konuştu. Yaptırımların “Rusya’ya çok zarar vereceğini” dile getiren Borrell, “Özellikle, bankalar ile, iki bölgenin bağımsızlığının tanınmasını onaylayan 351 Duma milletvekilinin varlıklarının dondurulması ve vize yasağı büyük zarar verecek” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın bütünlüğünün ihlal edilmesinde rol oynayan 27 Rus birey ve kuruluşuna yaptırım uygulama ve Rusya’nın Avrupa sermaye piyasalarına ve mali hizmetlere erişim kabiliyetini hedef almaya karar verdiklerini açıklayan Borrell, Avrupa yaptırımlarının Rus politika yapıcıların ve bankalarının Ukrayna’daki mali operasyonlarını hedef aldığını da sözlerine ekledi.

AB’nin henüz elindeki tüm yaptırım olanaklarını kullanmadığını dile getiren Borrell, bu yaptırımların etkisiz kalacağı endişesine ilişkin bir soruya, “Yaptırımların mucizevi etkisi yok. Ancak ekonomik olarak zarar veriyor ve ilgili kişileri zora sokuyor. Putin’in ismi yaptırım listesinde yok. Rusya’nın daha sonraki eylemlerine yanıt vermek için elimizdeki cephaneyi sonuna kadar kullanmadık. Önümüzdeki hafta yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yeni kararlar alacağız. Donbas’ta, Rusya’nın elindeki bölge yüzde 30’u. Peki geri kalan yüzde 70’i ne olacak? Rusya nasıl bir gelişim izleyecek? Adım adım ilerleyeceğiz” yanıtını verdi.

Le Drian: “Lavrov ile görüşme iptal”

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian da ‘’Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal etmesinin ardından, Rusya’nın taahhütlerini ihlal etmesinin ardından, Ukrayna’nın bütünlüğüne ve egemenliğine karşı eyleminin ardından, durumun analizi konusunda mutabık kaldı” dedi. Le Drian, ilk yaptırım paketinin bir ilk aşama olduğunu, duruma göre devamının geleceğini söyledi.

Putin ile Biden’ın masaya oturmaya hazır olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un muhalefet tarafından yoğun şekilde eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine Le Drian da sert konuşarak, “Vladimir Putin’in artık Rusya’nın imzasını onurlandırmadığını” söyledi. Avrupa’da istikrar ve güvenlik konusunda kural kalmadığını dile getiren Le Drian, “Avrupa’da istikrarı sağlayan araçlar, anlaşmalar, yasal düzenlemeler artık yürürlükte değil. Hukuki anlaşmalar kadük oldu. Yeni bir ‘Avrupa Güvenliği Düzeni’ inşaa edilmeli” dedi.

“Diplomasi kapısı açık kalmalı” diyen Le Drian, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmenin hala geçerli olup olmadığı sorusuna ise, “Lavrov ile Ukrayna’yı işgal etmeme şartıyla görüşme kararı almıştık. Biz telefonda bu toplantıyı konuşurken, Putin kararlarını açıklıyordu. Ama Lavrov’un Putin’in kararlarından haberi olduğunu bilmiyorduk. Dolayısıyla, görüşme iptal edildi” yanıtını verdi.

Stoltenberg: “Hızlı tepki gücünü alarma geçirdik”

Rusya’nın Avrupa’yı endişelendiren adımının ardından NATO-Ukrayna Komisyonu da Brüksel’de acil gündemle toplandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında, “Rusya’dan Ukrayna’ya geniş ölçekli bir saldırı beklediğini ve müttefikleri savunmak için hızlı tepki gücünü alarma geçirdiğini” açıkladı.

Rusya’nın ayrılıkçı bölgelere asker gönderme kararının ardından, “Her şey Rusya’nın Ukrayna’da büyük bir saldırı planladığını gösteriyor. Ancak Rusya’yı geri adım atmaya devam ediyoruz. Saldırmamak için, geri adım atmak için asla geç değil. Rusya’nın geri adım atmasını ve politik çözüme dönmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Stoltenberg, Pazartesi akşamından bu yana Donbas bölgesinde daha fazla askerin ve mühimmatın hareket ettiğini ve bir yığılma tespit ettiklerini belirterek, “Eğer Rusya, Ukrayna’da karşı güç kullanırsa daha ağır yaptırımlar olur. ABD, Almanya, İngiltere, İspanya, Hollanda, Danimarka, Fransa asker, mühimmat ve gemi göndereceğini açıkladı. Hazırlıklarımızı genişlettik. Hazırız ama henüz konuşlandırmadık” dedi.

VOA tarafından geçilen AB’den Rusya’ya Yaptırıma Oybirliğiyle Onay haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB’den Rusya’ya Yaptırıma Oybirliğiyle Onay haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB’den Rusya’ya Yaptırıma Oybirliğiyle Onay haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.