ABD'de Irkçılık BM Gündeminde

ABD'de Irkçılık BM Gündeminde

ABONE OL
05:10 - 16/06/2020 05:10
ABD'de Irkçılık BM Gündeminde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika’da polisin siyah Amerikalılara karşı uygulamaları ve son olarak George Floyd’un polisin gözaltı işlemi sırasında hayatını kaybetmesi üzerine artan ırkçılık tartışmaları, Birleşmiş Milletler’e taşınıyor.

BM İnsan Hakları Konseyi, Amerika’daki “sistematik ırkçılık, polisin siyahlara ve protestoculara karşı uygulamaları” konularının Çarşamba günü acil yapılacak toplantıda masaya yatırılacağını açıkladı.

Çağrı Afrika ülkelerinden geldi

Toplantı çağrısı, Burkina Faso tarafından Afrika ülkeleri adına yapılmıştı. Konseye teslim edilen toplantı talebi mektubunda, “Amerika’da siyah George Floyd’un ölümü tek ve bağımsız bir olay değildir” vurgusu yapıldı. Mektupta ayrıca Floyd’un ölümünün ardından başlayan protestolarda da polisin siyah Amerikalılara karşı tavrının Amerika’da etnik azınlıklar ve Afrika kökenlilerin yaşadığı ayrımcılığın bir örneği olduğu görüşüne yer verildi.

“Mesele sadece ABD’yle sınırlı değil”

Avusturya’nın BM Büyükelçisi ve Konsey Başkanı Elisabeth Tichy-Fisslberger, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında meselenin sadece bir ülkeyle ilgili olmadığına, sınırların ötesini de kapsadığına dikkat çekti.

”Cenevre de dahil olmak üzere Avrupa’nın her yerinde de gösteriler var. Artık bu meseleyi tartışmanın vakti geldi” diyen Tichy-Fisslberger, Afrika ülkelerinin tartışmada konuyla ilgili bir karar tasarısı hazırlayabileceğini de kaydetti.

ABD’de 25 Mayıs’ta polis nezaretinde hayatını kaybeden George Floyd’un akrabaları ve diğer polis şiddeti kurbanlarının ailelerinin yanı sıra 600 sivil toplum kuruluşu, Konsey’e, ABD’de polis şiddetinin tırmanması ve protestoların bastırılması ile ilgili özel oturum çağrısı yapmıştı.

ABD Konsey’de yer almıyor

BM İnsan Hakları Konseyi, daha önce sadece dört defa acil toplantı düzenlemişti, bu toplantıların çoğu Suriye ile ilgiliydi.

ABD, merkezi Cenevre’de bulunan ve 47 ülkeden oluşan konseyden, İsrail’e karşı taraf oldukları gerekçesiyle iki yıl önce ayrılmıştı.

Birleşmiş Milletler’in insan haklarını teşvik ve korumayı üstlenmiş ana kuruluşu olan Konsey, insan hakları sorunlarını incelemek yeni uluslararası normlar geliştirmek ve dünya genelinde insan haklarının uygulanışını gözlemlemekle sorumlu.

Öte yandan Floyd’un ölümü sonrası ülkede ırkçılık ve polis şiddetine karşı protestolar bugün de sürüyor. Geçen Cumartesi Georgia eyaletinin Atlanta kentinde polisin siyah Rayshard Brooks’u vurarak öldürmesi, protestoları alevlendirdi.

Atlanta’daki protestonun yanı sıra Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Parkı’nda da göstericiler toplanmaya başladı.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.