‘ABD Yaptırımları Kaldırmadan Müzakere Masasına Oturmayız’

‘ABD Yaptırımları Kaldırmadan Müzakere Masasına Oturmayız’

ABONE OL
22:59 - 25/09/2019 22:59
‘ABD Yaptırımları Kaldırmadan Müzakere Masasına Oturmayız’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ABD’nin yaptırımları kalkmadan müzakere masasına oturmayacaklarını açıkladı.

Ruhani ABD’ye, İran’a karşı uyguladığı tüm yaptırımlara derhal son verip müzakerelerin önünü açması çağrısında bulundu. Ruhani, “Yaptırımlar altında müzakerelerin yapılmasına yanıtımız olumsuzdur. Yaptırımları kaldırın, müzakerelerin önünü açın” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Washington’un baskısı altında hiçbir zaman müzakere masasına oturmayacaklarını, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi kararına saygı göstermesi halinde müzakerelerin yapılmasının önünü açabileceğini kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Avrupa Birliği’ni de taahhütlerini yerine getirmemekle suçladı.

Ruhani, şimdiye kadar AB’den sadece güzel sözler duyduklarını gerekli önlemleri ve görevleri yapmadıklarına tanıklık ettiklerini belirtti.

Ruhani, Avrupa ülkelerinin, 2015 yılında imzalanan ‘İran Nükleer Antlaşması’nın’ sürdürülmesini sağlayamaması halinde İran’ın da antlaşmadan çekileceğini belirterek, “Nükleer anlaşmaya bağlıyız ama İran’ın da sabrının bir sınırı var. AB, taahhütlerini yerine getiremiyor”https://www.amerikaninsesi.com/” dedi.

“ABD uluslararası bankacılık sistemini kullanarak korsanlık yapıyor”

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ABD’nin uluslararası bankacılık sistemini kullanarak korsanlık yaptığını iddia etti. Ruhani, “Ekonomik terörizmle karşı karşıya kalmış bir ülkenin lideri olarak size sesleniyorum. Bağımsızlığını ve hakkını korumaya çalışan bir ülke lideri gibi. ABD İran’a yönelik hem bölgesel hem de bölge dışında kısıtlamalarını ve tehditlerini sürdürüyor. ABD, İran’ın küresel ekonomiye katılımını engellemektedir. Uluslararası bankacılık sistemini İran’a yönelik kısıtlamalar getirerek korsanlık yapmaktadır. Biz İranlılar bölgede hem kendimiz hem de komşularımız için gelişme, özgürlük ve barışı arıyoruz. Hiç bir zaman asla yabancı bir güce teslim olmadık. Bize tarihin en korkunç yaptırımlarını uygulayan bir ülkenin çözüm için pazarlık yapma davetine inanamayız” dedi.

“Sorunların çözümü için çaba gösterdik”

Ruhani, ABD’nin Afganistan, Irak ve Suriye’deki meselelere çözüm yolu bulamadığı gibi buradaki radikal güçlere destek verdiğini öne sürdü. Amerika’nın bölgedeki askeri varlığını sonlandırmasını istedi.

Ruhani, küresel ve bölgesel sorunların çözümü için çaba gösterdiklerini belirterek, Suriye krizinde Astana formatında, Yemen’deki krizde BM’nin Özel Ekonomik Temsilcileriyle işbirliği içine girdiklerini kaydetti.

Ruhani, bölgedeki durumun kırılganlığına işaret etti. “Tek bir hata zaten yıkılmanın eşiğinde olan bölgede yangın çıkarır. Masaya dönelim, barışı sağlayalım diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suudi Arabistan’ın Aramco petrol tesislerine yapılan saldırılarla ilgili İran’ın herhangi bir ilgisi olmadığını açıklamasına rağmen suçlanmaya devam ettiğini belirtti.

Ruhani, Körfez’de barışı ve güvenliği sağlamanın tek yolunun Basra Körfezi ve Hürmüz bölgesinde ortak çıkarları olan bütün ülkeler arasındaki işbirliğiyle sağlanabileceğine işaret etti. Ruhani, bölgede zaten çok kırılgan olan, çökmenin eşine gelen bir durum olduğunu belirtti.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.