ABD ve Çin ‘Birinci Aşama’ Ticaret Anlaşmasını İmzaladı

ABD ve Çin ‘Birinci Aşama’ Ticaret Anlaşmasını İmzaladı

ABONE OL
08:35 - 16/01/2020 08:35
ABD ve Çin ‘Birinci Aşama’ Ticaret Anlaşmasını İmzaladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Başkan Donald Trump, Amerikalı çiftçiler ve imalatçılardan ihracatı arttırması beklenen Çin’le ticaret anlaşmasını imzaladı. ‘Birinci Aşama’ olarak adlandırılan anlaşmayla, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret geriliminin düşürülmesi hedefleniyor.

Trump Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreninde yaptığı açıklamada, anlaşmanın “geçmişin yanlışlarını düzelttiğini” savundu. İmzalanan anlaşmayı Amerikalı işçilere ekonomik adaletin getirilmesinin bir yolu olarak tanımlayan Trump, “Uluslararası ticarette köklü bir değişikliğe imza atıyoruz” ifadesini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de Trump’a gönderdiği ve Pekin’in baş müzakerecisi Liu He tarafından okunan mektubunda, iki ülke arasındaki ticaret anlaşmasının ilk aşamasının tamamlanmasını “Çin, ABD ve tüm dünya için iyi bir gelişme” olarak niteledi.

Ancak ‘Birinci Aşama’ ticaret anlaşmasının, Çin’i kendi şirketlerine sağladığı adaletsiz sübvansiyonları azaltma gibi ekonomi politikalarında ciddi boyutta değişiklikler yapmaya çok zorlamadığı yorumları yapılıyor. Bu, Trump yönetiminin, 2018 yılının Temmuz ayında Çin’den ithal ürünlerine ek gümrük tarifeleri getirerek ticaret savaşını başlattığında dile getirdiği taleplerden biriydi.

Beyaz Saray’daki tören, Temsilciler Meclisi’nin Trump hakkındaki azil maddelerini Senato’ya göndermeyi planladığı güne denk geldi. Uzun süredir üzerinde müzakereler yürütülen anlaşmanın ilk safhasının imzalanması, Trump’a, böyle bir günde en önemli ekonomik önceliklerinden birinde sağladıkları ilerlemeye daha da güçlü vurgu yapma fırsatı sağladı.

Trump, “Çabalarımız iki ülkeye de faydalar sağlayacak dönüştürücü bir anlaşmayı ortaya çıkardı. Bu iki dev ve güçlü ülkeyi uyum içinde birarada tutmak dünya açısından çok önemli. Bugün dünyanın gözü burada” diye konuştu.

Anlaşma Amerika’nın Çin’e karşı bazı ekonomik yaptırımlarını yumuşatmasını, Pekin’in de Amerika’dan satın aldığı çiftlik ürünleri ve diğer türden ürünlerin sayısını arttırmasını amaçlıyor. Trump bu ürünler arasında sığır eti, domuz eti, deniz ürünü, pirinç ve süt ürünlerini örnek gösterdi.

Anlaşmanın küresel boyutta üretimin de yavaşlamasına neden olan, Amerikalı üreticilere zarar veren ve Çin ekonomisi üzerinde yük oluşturan ticaret savaşı kapsamındaki gerilimleri düşürmesi umuluyor.

Trump, yönetim yetkilileri, Kongre üyeleri ve iş dünyası liderlerinden oluşan izleyici grubuna hitaben yaptığı açıklamada, “inanılmaz anlaşmanın” iki ülkeye de yarar getireceğini ve “dünya genelinde daha istikrarlı bir barışın önünü açacağını” savundu.

Ticaret alanında çözümü daha zor olarak görülen meselelerin ise müzakerelerin bundan sonraki aşamalarında ele alınması bekleniyor. Ancak müzakerelerin tekrar ne zaman başlayacağı net değil. Uzmanlar arasındaki yaygın görüş, Kasım ayında yapılacak Amerikan başkanlık seçimleri öncesinde bu konuda pek ilerleme sağlanmasının beklenmediği yönünde.

Trump’ın baş ticaret temsilcisi Robert Lighthizer, “İki tarafa da refah sağlayacak ticaret ve ekonomik kuralları ve uygulamaları geliştirmemiz şart” mesajını verdi. Lighthizer, “Bunun alternatifi iki taraf için de kabul edilemez” dedi.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu da törende yaptığı açıklamada, “dünyanın şu anda tarihin kritik bir dönemecinde olduğunu” söyledi ve “ülkeler arasındaki işbirliğini nasıl ileriye götürebilecekleri noktasında seçimlerle karşı karşıya olduklarını” belirtti. Liu, “Tek doğru seçenek işbirliği” ifadesini kullandı.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.