DOLAR

32,5201

-0.09%
EURO

34,8052

-0.19%
ALTIN(gr)

2.421,02

-0,36%
BİST 100

9744.84

-0,36%
ABD Maliye Bakanlığı’ndan Türkiye’ye Üst Düzey Ziyaret

ABD Maliye Bakanlığı’ndan Türkiye’ye Üst Düzey Ziyaret

ABONE OL
09:12 - 20/10/2022 09:12
ABD Maliye Bakanlığı’ndan Türkiye’ye Üst Düzey Ziyaret
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Maliye Bakanlığı, Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya uygulanan yaptırımları ve ihracat kontrollarını görüşmek üzere Terör Finansmanı ve Mali Suçlardan Sorumlu Müsteşar Elizabeth Rosenberg’in bu hafta Türkiye’ye gittiğini ve Washington’un Ankara ve Moskova arasında artan ekonomik ilişkileri yakından izlediğini açıkladı.

Açıklamada, Elizabeth Rosenberg’in, Pazartesi gününden bu yana Ankara ve İstanbul’da Maliye ve Dışişleri bakanlıklarının yanı sıra özel finans ve ticaret sektörlerinden temsilciler de dahil olmak üzere muhataplarıyla biraraya geldiği belirtildi.

Maliye Bakanlığı açıklamasında, görüşmelerin yaptırımlardan kaçınmanın neden olduğu risklerin ele alınmasında ABD ile Türkiye arasındaki “yakın ortaklığın öneminin vurgulandığı” kaydedildi.

Açıklamada, “Müsteşar Rosenberg, toplantıları sırasında, 30’dan fazla ülkeden oluşan geniş bir koalisyon tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve ihracat kontrolları, enerji güvenliği, kara para aklamayla mücadele politikası ve terörizmin finansmanıyla mücadele gibi bir dizi konuyu ele aldı” denildi.

Maliye ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türk yetkililer, finans uzmanları ve hükümet yetkilileriyle görüşmelerde bulunuyor.

Washington ve müttefikleri, Ukrayna’yı işgalinden bu yana Moskova’yı hedef alan, ülkenin en büyük kredi kurumlarını ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i hedef alan çok sayıda yaptırım uyguladı.

ABD Maliye Bakan Yardımcısı da Haziran’da Türkiye’deydi

ABD Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo da, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Moskova’ya uygulanan yaptırımların uygulanmasını görüşmek üzere Haziran ayında Türkiye’ye gitmişti.

NATO üyesi Ankara, Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarına karşı çıkıyor ve Karadeniz’deki komşuları Moskova ve Kiev ile yakın ilişkilere sahip. Türkiye ayrıca Rusya’nın işgalini kınadı ve Ukrayna’ya silahlı insansız hava araçları gönderdi.

Türkiye aynı zamanda Rusya ile ticaret ve turizmi de hızlandırdı. Bazı Türk firmaları, yaptırımlar nedeniyle geri çekilen Batılı ortaklardan Rus varlıkları satın aldı veya satın almaya çalıştı, bazılarıysa ülkede büyük varlıkları elinde tutuyor. Ancak Ankara, yaptırımların Türkiye’de aşılmayacağına da söz verdi.

ABD Maliye Bakanlığı, Ağustos ayında hem ülkenin en büyük iş grubu TÜSİAD’ı hem de Türk Maliye Bakanlığı’nı Rus kuruluşlarının Batı yaptırımlarını aşmak için Türkiye’yi kullanmaya çalıştığı konusunda uyardı.

Türkiye, Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmanın zaten gergin olan ekonomisine zarar vereceğini söyledi ve arabuluculuk çabalarına odaklandığını savundu.

VOA tarafından geçilen ABD Maliye Bakanlığı’ndan Türkiye’ye Üst Düzey Ziyaret haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Maliye Bakanlığı’ndan Türkiye’ye Üst Düzey Ziyaret haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Maliye Bakanlığı’ndan Türkiye’ye Üst Düzey Ziyaret haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.