ABD: 'Libya'daki İHA'mızı Rus Savunma Sistemi Düşürdü'

ABD: 'Libya'daki İHA'mızı Rus Savunma Sistemi Düşürdü'

ABONE OL
20:07 - 07/12/2019 20:07
ABD: 'Libya'daki İHA'mızı Rus Savunma Sistemi Düşürdü'
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD, geçen ay Libya’nın başkenti Trablus yakınlarında kaybolduğu bildirilen insansız hava aracının, Rusya hava savunma sistemlerince düşürüldüğünü öne sürdü. ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM), kendilerine ait İHA’nın silahsız olduğunu bildirdi.

AFRICOM komutanı General Stephen Townsend, hava savunma sistemleri operatörlerinin İHA’ya ateş açmadan önce ABD tarafından kontrol edildiğini bilmediklerini düşündüğünü söyledi. Townsend, “Fakat şu an kime ait olduğunu biliyorlar ve iade etmeyi reddediyorlar. İHA’nın nerede olduğunu bilmediklerini söylüyorlar ama ben buna inanmıyorum” dedi.

ABD’ye göre hava savunma sistemlerini ya Rus ordusu için çalışan paralı askerler ya da Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu yönetiyordu ve İHA’nın Hafter karşıtı güçlere ait olduğunu sanmışlardı.

Rus paralı askerlerinin Hafter adına hareket ettiği iddiaları arasında İHA’nın düşürülmesinin doğrulanması, Moskova’nın Libya’da artan gücünü de ortaya koyabilir. Öte yandan Libya’nın uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili Reuters haber ajansına konuştu. Yetkili de Rus paralı askerlerinin olaydan sorumlu olduğunu söyledi.

Reuters’a yazılı açıklama yapan Mutabakat Hükümeti’nin ABD ile ilişkilerinden sorumlu danışmanı Muhammed Ali Abdallah, ABD’ye ait insansız hava aracının, başkent Trablus’un 65 kilometre güneydoğusunda, Hafter denetimindeki Tarhuna’da düştüğünü söyledi. Abdallah, Libya Ulusal Ordusu’nda 1400’den fazla Rus paralı askerinin olduğunu savundu.

Uzlaşı hükümetiyle bağlantılı askeri yetkililer ve Batılı diplomatlar da Libya’da Rus paralı askerlerinin bulunduğunu doğruluyor.

Rus yetkililerse, yabancı ülkelerdeki askeri varlığında paralı askerlerden yararlandıkları iddialarını reddediyor ve çatışmalara katılan Rus varsa, bu vatandaşların gönüllü siviller olduğunu savunuyor. Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu yabancı desteği aldıklarını kabul etmiyor.

Erdoğan: “https://www.amerikaninsesi.com/”Libya’daki kararlı duruşumuzu devam ettireceğiz”https://www.amerikaninsesi.com/”

Öte yandan Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındakiAkdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre taraflar, Akdeniz’de uluslararası hukuk kurallarından kaynaklanan tüm egemenlik haklarını ve/veya yetkilerini kullandığı deniz alanlarının, bütün ilgili faktörler göz önünde bulundurularak adil ve hakça sınırlandırılmasının yapılmasını kararlaştırdı.

Mutabakatla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Burada oyun bozuldu. İsimlerini vermeyeceğim, hangi ülkelerin oyunlarının bozulduğunu siyasetçi kardeşlerim olarak sizler de zaten okuyarak bunları bileceksiniz. Bu oyunlar bozulurken bir tarafta da Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, zaman zaman İsrail, bunlar da bir araya geliyor. Bir skandal hareket de yaptılar. Yunanistan, Libya’nın Büyükelçisini deport (sınır dışı) etti. Ne oldu yani yaptın da ne kazandın? Zaman zaman bu tür şeyleri biz de yapıyoruz. Bizim de büyükelçilerimizi deport edenler oluyor. Onlar edince, biz de onlarınkini deport ediyoruz. Bu, siyaset dilini bilmemek ve skandallar üzerine kurulmuş bir devlet yönetimi demektir. Yunanistan’ın yaptığı da budur. Şu anda biz Libya’daki bu kararlı duruşumuzu devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz” dedi’’ diye konuştu.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.