ABD ile AB Arasında “Google Vergisi” Gerginliği

ABD ile AB Arasında “Google Vergisi” Gerginliği

ABONE OL
18:10 - 18/06/2020 18:10
ABD ile AB Arasında “Google Vergisi” Gerginliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa ülkeleri, Trump yönetiminin Google ve Facebook gibi internet devlerine uygulanacak vergilerin görüşüldüğü Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) müzakerelerinden çekilmesine sert tepki gösteriyor.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie, Fransız Inter radyosuna yaptığı açıklamada, Amerikan yönetiminin çekilme kararını “kışkırtma” olarak niteleyerek, ABD’nin bu hamlesine rağmen vergi uygulamasının süreceğini kaydetti.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie

Amerika Hazine Bakanı Steve Mnuchin’in Fransa, İspanya, İtalya ve İngiltere maliye bakanlarına gönderdiği mektubu Financial Times duyurmuştu. Mektupta Amazon ve Google gibi internet devlerinin de aralarında bulunduğu büyük internet şirketlerine uygulanacak dijital vergilerle ilgili yürütülen müzakerelerden Amerika’nın çekildiği bildirilmişti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyelerinin vergi konusunda bir anlaşmaya varmak üzere olduğunu söyleyen Fransa Maliye Bakanı Le Marie, “ABD’nin bu mektubu tüm OECD üyelerine karşı bir kışkırtmadır” dedi.

Avrupa’da Google, Amazon, Facebook gibi teknoloji firmaları, vergilerinin çoğunu, genel merkezlerinin bulunduğu AB ülkelerine ödüyor. Ancak bu firmalar, büyük ve karlı faaliyetler yürüttükleri ülkelerdeyse elde ettikleri kazançtan çok daha az vergi ödüyor.

Birçok internet devinin Avrupa genel merkezi İrlanda’nın başkenti Dublin’de yer alıyor.

Küresel vergi kurallarının dijital çağa uyarlanmasını öngören müzakerelerde OECD üyesi 140 ülke yer alıyor ve 2020 sonuna kadar bir anlaşmaya varılması hedefleniyor.

Fransız yasaları, yıllık geliri küresel ölçekte 750 milyon Euro ve Fransa içinde 25 milyon Euro olan dijital firmaların yüzde 3 oranında vergi ödemesini öngörüyor. Bu vergiler genelde “Google ya da Amazon vergisi” olarak anılıyor.

Çanta ve şampanyaya gümrük vergisi tehdidi

Trump yönetimi, Fransa’nın bu uygulamasına yanıt olarak Fransa’dan ithal edilen çanta ve şampanya gibi ürünlere gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu. Amerika, son olarak aralarında İngiltere, İtalya ve İspanya’nın da bulunduğu dijital hizmet vergisi uygulayan ülkeler hakkında inceleme başlatmıştı.

Donald Trump 5 Haziran’da Maine eyaletinde konuştu

Istakoza karşılık otomobil vergisi

ABD Başkanı Trump bu ay ayrıca AB’nin Amerikan ıstakozlarına uyguladığı gümrük vergisine tepki göstererek, buna karşılık AB’den ithal edilen otomobillere gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu.

Kasım’daki başkanlık seçimlerinden önce Amerika ve AB arasında sınırlı bir ticaret anlaşmasına ulaşma ihtimali düşük görünüyor.

Öte yandan AB’den ayrılan ve hem Brüksel hem de Washington’la ticaret anlaşmaları yapmak isteyen İngiltere, dijitalleşmenin getirdiği vergi sorunlarını küresel çözüme ulaştırmak için uluslararası ortaklarıyla çalışmayı sürdüreceğini bildirdi.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.