AB Trump'ın Ortadoğu Planını Reddetti

AB Trump'ın Ortadoğu Planını Reddetti

ABONE OL
16:57 - 04/02/2020 16:57
AB Trump'ın Ortadoğu Planını Reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Birliği, Trump yönetiminin Ortadoğu barış planını reddetti. Salı günü alınan kararda, ABD’nin sunduğu barış planının ‘uluslararası seviyede belirlenen parametrelere’ aykırı olduğu, İsrail’in Filistin topraklarını ilhakının tepki ve zorlukları beraberinde getireceği savunuldu.

Başkan Donald Trump’ın Washington’da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla birlikte açıkladığı planda İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarının neredeyse tamamının İsrail’de kalması öneriliyor. Planda iki devletli bir çözüm önerilse de müzakere sürecine dahil edilmeyen Filistinliler Trump’ın önerdiği planı reddediyor.

Trump’ın tartışma yaratan barış planını geçen hafta açıklamasının ardından Avrupalı liderler bir karar almadan önce planı inceleyeceklerini belirtmişlerdi. 27 üyeli Birlik’in konuya ilişkin kararını AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell açıkladı. Borrell, “Adil ve uzun vadeli bir barış inşa etmek için çözülmemiş sorunlar üzerindeki nihai karar iki taraf arasında doğrudan müzakere yapılarak kararlaştırılmalı” dedi.

Borrell ayrıca uzlaşmazlıkların en büyük nedenlerinden olan, Filistin topraklarındaki İsrail yerleşkelerine yönelik ilhak planını da “Uygulamaya konması halinde tartışmasız bir şekilde gerçekleşemez” diyerek eleştirdi.

Üye ülkelerin bir bölümünün Filistinliler’e bir bölümünün İsrail’e yakın durması nedeniyle, Avrupa Birliği ortak Ortadoğu siyasetinde temkinli bir tavır sergiliyor. Bazı AB ülkeleri, bir Filistin devletini tanımış olsa da birlik siyaseti meselenin barış görüşmeleriyle çözülmesinden yana.

AB 2017 yılında da Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararını kınamış ve Washington’un barış için arabuluculuk rolünü tehlikeye attığını kaydetmişti.

Geçen hafta sonunda da Arap Birliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın Yüzyılın Anlaşması planını tamamen reddettiklerini ve dikkate almayacaklarını duyurmuştu.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.