AB Ruslar’a Vize Kolaylığı Anlaşmasını Askıya Aldı

AB Ruslar’a Vize Kolaylığı Anlaşmasını Askıya Aldı

ABONE OL
23:31 - 31/08/2022 23:31
AB Ruslar’a Vize Kolaylığı Anlaşmasını Askıya Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ruslar’a vize vermeyi kolaylaştıran anlaşmayı askıya aldı. Polonya ve Baltık ülkelerinin istediği gibi “daha geniş kapsamlı genel bir vize yasağına gidilmesi” talebi ise kabul görmedi.

Dışişleri bakanları, AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yaptıkları 2 günlük toplantı kapsamında bugün, bazı üye ülkelerin Rusya’ya “vize ambargosu” getirilmesi talebini görüştü. Toplantıda, AB Güvenlik ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Fransa ve Almanya’nın da aralarında olduğu bir grup, öneriye destek vermedi.

Polonya ve Baltık ülkeleri, vize ambargosu talebini savunurken, “Ukrayna halkı ölürken, zengin Ruslar Avrupa’ya gelip eğlenemezler, buna izin veremeyiz” görüşünü dile getirdi. Karşı çıkan grup ise, “bu savaşın Putin’in savaşı olduğunu, Rus halkı ile Avrupa arasındaki köprüleri atmanın doğru olmadığını” dile getirdi.

Polonya ve Baltık ülkelerinden itiraz

Polonya ve üç Baltık ülkesi; Estonya, Letonya ve Litvanya, toplantı girişinde, “AB’nin bir bütün olarak aksini yapmaması halinde, Rus turistleri yasaklamayı” düşündüklerini açıkladı. Dört ülke ortak açıklamada, anlaşmayı askıya almanın “gerekli bir ilk adım” olduğunu söyleyerek, “Rus vatandaşlarının Avrupa Birliği’ne ve Schengen bölgesine akışını azaltmak için verilen vizelerin, özellikle de turist vizelerinin sayısını büyük ölçüde sınırlandırmalıyız. Bu önlemlerin, muhalifler ve diğer insani durumlar için istisnaları olması gerekir. Bu tür önlemler AB düzeyinde uygulamaya koyulana kadar Avrupa vizesi sahibi Rus vatandaşları için ulusal düzeyde geçici vize yasakları veya sınır geçiş kısıtlamaları getirmeyi değerlendireceğiz” görüşünü savundu.

Görüşmelerin ardından, AB’ye üye 27 ülke Dışişleri Bakanı, Rus vatandaşlarının Schengen bölgesine girişlerini tümüyle yasaklanmak yerine, AB-Rusya Vize Kolaylaştırma Anlaşması’nı askıya almayı kararlaştırdı.

“Daha zor ve uzun olacak”

Josep Borrell, geniş bir yasağa gidilmese de, Moskova ile ilişkilerin “değişmeden de kalamayacağını” vurguladı; 2007’de varılan anlaşmanın askıya alınması gerektiği konusunda uzlaştıklarını söyledi. Borrell, bu kararın, Rus vatandaşları için vize almayı “daha zor ve daha uzun” hale getireceğini de belirterek, “Bu, Rus vatandaşlarına, AB ülkeleri tarafından verilen yeni vize sayısını da önemli ölçüde azaltacaktır” dedi.

Polonya ve Baltık ülkelerinin kaygılarına da yanıt veren Borrell, “Rusya’ya sınırı olan ülkelerin, Ruslar’ın girişini kısıtlamak için, ulusal düzeyde harekete geçebilecekleri” şeklinde bir açık kapı da bıraktıklarının” altını çizdi.

Borrell, sınır ülkeleri tarafından alınacak ulusal düzeydeki önlemlerin, Schengen bölgesinin kurallarına uyması gerektiği uyarısında bulundu, “Rus sivil toplumu üyelerinin Avrupa Birliği’ne seyahat etmeye devam edebilmeleri önemli” dedi.

VOA tarafından geçilen AB Ruslar’a Vize Kolaylığı Anlaşmasını Askıya Aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB Ruslar’a Vize Kolaylığı Anlaşmasını Askıya Aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB Ruslar’a Vize Kolaylığı Anlaşmasını Askıya Aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.