AB Maliye Bakanları Savaşın Etkilerini Konuşacak

AB Maliye Bakanları Savaşın Etkilerini Konuşacak

ABONE OL
22:23 - 01/03/2022 22:23
AB Maliye Bakanları Savaşın Etkilerini Konuşacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Birliği yetkilileri, birlik maliye bakanlarının Çarşamba günü Ukrayna’daki savaşın ekonomik etkilerini görüşmek üzere toplanacağını ve krizin olumsuz sonuçlarını en aza indirgemenin yollarını arayacaklarını bildirdi.

Video konferans yöntemiyle yapılacak toplantının Rusya’nın Ukrayna işgalinin ülkeler ve AB nezdindeki sonuçlarına odaklanması bekleniyor.

Bakanlar AB yaptırımlarının ve Rusya’nın yanıtının enerji fiyatları ve enflasyona olan etkisi dahil etkilerini değerlendirecek.

Bir AB yetkilisi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ‘‘Bakanlar tüm bu etkilerin nasıl en aza indirgeneceğini tartışacaklar’’ dedi.

Yetkililer, bakanların konuyu geçen hafta Paris’teki bir toplantıdan sonra yaptıkları açıklamalarda ele aldıkları için yazılı bir sonuç çıkma ihtimalinin bulunmadığını, ancak Rus merkez bankasına getirilen yasaklar dahil durumun o zamandan bu yana uygulanan ek yaptırımlarla değiştiğini söyledi.

Öte yandan Salı günü AB Parlamentosu’nda Ukrayna oturumu düzenlendi. Temsilciler oturuma ‘‘Ukrayna’nın Yanındayız’’ (We Stand with Ukraine) yazılı tişörtler, pankartlar ve Ukrayna bayrağı renklerinde fularlarla katıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski video ile katıldığı toplantıda ‘‘Avrupa’nın eşit üyeleri olmak için savaşıyoruz’’ dedi. Zelenski, ‘‘Bizimle olduğunuzu kanıtlar mısınız? Bizi bırakmayacağınızı kanıtlar mısınız? İşte o zaman hayat ölüm karşısında, ışık karanlık karşısında galip gelecek. AB bizimle çok daha güçlü bir yer olacak’’ diye konuştu.

Vekiller tarafından ayakta alkışlanan Zelenski, yumruğunu havaya kaldırarak parlamentoyu selamladı.

Zelenski Pazartesi günü Ukrayna’nın AB üyeliğine adaylık sürecini başlatmak için resmen başvuruda bulunmuştu.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Zelenski’nin AB üyeliği talebine yanıt olarak, “Zelenski gözlerimizin içine baktı. Bizden üyelik statüsünü kabul etmemizi istedi. Aday statüsü talebini resmi hale getirdi. Komisyon tavrını oluştursun, Konsey sorumluluğundan kaçmayacak” dedi. Ukrayna’nın talebinin ciddi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleten Michel, ancak bunun zor olacağını, birçok üyenin AB’nin genişlemesi konusunda farklı görüşleri olduğunu söyledi.

Sekiz orta ve doğu Avrupa ülkesi Pazartesi günü Ukrayna’ya derhal AB adaylığı statüsü verilmesi ve resmi adaylık görüşmelerinin başlaması için açık mektup yazdı.

Avrupa Parlamentosu’ndan Ukrayna kararı

Avrupa Parlamentosu’nun Ukrayna oturumunda ayrıca bağlayıcılığı olmayan bir karar 13’e karşı 637 oyla kabul edildi. 26 çekimser oy kullanıldı. Kararda Rus ekonomisini stratejik olarak zayıflatacak, özellikle askeri sanayisini hedef alacak daha sert yaptırımların uygulanması çağrısı yapıldı.

Avrupa Parlamentosu ayrıca AB liderlerini Putin’e yakın oligarklara ve yetkililere daha sert yaptırımlar uygulamaya, Rusya’ya petrol ve doğalgaz ihracatını kısıtlamaya, Rusya ve Belarus’u SWIFT bankacılık sisteminden tamamen çıkartmaya ve AB limanlarını Rus gemilerine kapatmaya davet etti. Rusya’nın ‘‘haydut devlet’’ olarak kabul edilmesini isteyen ek madde ise onaylanmadı.

VOA tarafından geçilen AB Maliye Bakanları Savaşın Etkilerini Konuşacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB Maliye Bakanları Savaşın Etkilerini Konuşacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB Maliye Bakanları Savaşın Etkilerini Konuşacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.