AB İran’nın İki Kadına Verdiği İdam Cezasını Kınadı

AB İran’nın İki Kadına Verdiği İdam Cezasını Kınadı

ABONE OL
22:56 - 13/09/2022 22:56
AB İran’nın İki Kadına Verdiği İdam Cezasını Kınadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Birliği bugün, İran’ın Elham Chubdar ve Zahra Sedighi Hamedani’ye verdiği idam cezasını kınadı.

Bazı insan hakları örgütleri, Chubdar ve Hamedani’nin LGBT aktivisti oldukları için bu cezayı aldığını ve masum olduklarını söylüyor.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in sözcüsü Peter Stano, “AB, prensip olarak her zaman ve her koşulda idam cezasına temelden karşıdır. AB, idam cezasının tüm dünyada kaldırılmasını amaçlamaktadır” dedi.

Stano, “AB ayrıca cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin her türlü suç haline getirilmesine kesinlikle karşıdır” dedi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın 5 Eylül’deki haberine göre İranlı iki kadın, “dünyaya ahlaksızlık, yozlaşma tohumu ekme” ve insan kaçakçılığı suçlarından idam cezasına çarptırıldı.

İranlı yetkililer “dünyaya ahlaksızlık, yozlaşma tohumu ekme” terimini, İslami ahlaka aykırılık dahil olmak üzere çeşitli suçları tanımlamak için kullanıyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Mart ayında eşcinselliği Batı medeniyetinde yaygın olan “ahlaki yoksunluğun” bir parçası olarak nitelendirmişti.

Stano, AB’nin Tahran’a ülkedeki insan haklarının korunması için baskı yapmaya devam edeceğini söyledi.

Stano, “İran’la ikili ilişkilerimizin bir parçası olarak, İranlı yetkilileri din, inanç, cinsel yönelim ve diğer statülerden bağımsız olarak vatandaşlarının temel haklarını güvence altına almaya teşvik etmeye devam edeceğiz” dedi.

Batılı insan hakları grupları, İran’ı LGBT konularına yaklaşımı nedeniyle sık sık eleştiriyor. İran’daki hukuk sistemine göre, ülkede eşcinsel eylemler ölüm cezasıyla cezalandırılabiliyor.

VOA tarafından geçilen AB İran’nın İki Kadına Verdiği İdam Cezasını Kınadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB İran’nın İki Kadına Verdiği İdam Cezasını Kınadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB İran’nın İki Kadına Verdiği İdam Cezasını Kınadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.