BİZİM İÇİN YURTSEVERLİK NEDİR?

BİZİM İÇİN YURTSEVERLİK NEDİR?

ABONE OL
10:48 - 04/11/2024 10:48
BİZİM İÇİN YURTSEVERLİK NEDİR?
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

.   Yurtseverlik, bir bireyin yaşadığı topraklara, “ülkesine” veya kültürüne duyduğu derin sevgi, bağlılık ve özdeşleşme durumudur.

.    Bu bağlamda, yurtseverlik sadece bir coğrafi bölgeye duyulan sevgiyi değil, aynı zamanda o topraklarda yaşayan insanların ortak “değerlerine”, “tarihine” ve “geleceğine” duyulan inancı ve bilincini de kapsar.

.   Bir anlamda yalnızca duygusal değil, “bilgi ve bilinçle”, “akılla” tamamlanmış bir yapısal duruştur.

I ) Yurtseverliğin Çeşitli Yönleri Vardır:

A – Kültürel Bağlılık:

Yurttaşın kendi kültürüne, geleneklerine, diline ve sanatına duyduğu bağlılık, yurtseverliğin önemli bir boyutudur.

B – Tarihsel Bilinç:

Ülkesinin geçmişine, atalarının verdiği mücadelelerine ve onların başarılarına, ülkenin kuruluşuna ve kuruluş ilkelerine duyulan saygı, yurtseverliğin temelini oluşturur.

C – Toplumsal Sorumluluk:

İçinde bulunduğu toplumu güçlendirmek, geliştirmek, uygar ve kalkınmış bir ülke oluşturmak ve gelecek kuşaklara iyi bir dünya bırakmak için emek harcamak, çaba göstermek, yurtseverliğin bir gereğidir.

Ç – Ulusal Birlik ve Beraberlik:

Ülkedeki farklılıkların ötesinde, ortak bir değerler sistemi etrafında birleşmek ve ülkenin birliği için çalışmak, yurtseverliğin önemli bir parçasıdır.

II ) Yurtseverlik ve Diğer Kavramlar

– Milliyetçilik: Ulusçuluk.

Yurtseverlik ile sık, sık karıştırılan milliyetçilik, genellikle bir “ulusun” diğer uluslar üzerindeki üstünlüğünü savunan daha dar bir çerçeve olarak ele alınır.

Genel “günlük” kullanımda ise ülkenin “tüm çıkarı” için tümüyle “halktan yana” olmak, bütünsel duruşu anlatır.

Yurtseverlik temelde tüm insanlara saygı duyarak, kendi ülkesinin ve toplumun, halkın değerlerini ve çıkarlarını korumayı, savunmayı amaçlar.

– Vatandaşlık: Yurttaşlık

Vatandaşlık, bir ülkenin “devlet” olarak “hukuki” sınırları içinde yaşayan ve o ülkenin hak ve sorumluluklarını taşıyan “yurttaşlık hakkına” sahip bireyi anlatır.

Yurtseverlik yurttaş olmanın duygusal ve ahlaki boyutunu ve köklü bir bilinci içerir.

III ) Yurtseverliğin Önemi

Toplumsal Birlik:

Yurtseverlik, toplumda devlet ve ülke için, ortak çıkarları, birlik ve beraberliği güçlendirir.

Gelişme:

Yurtsever bireyler, ülkesinin gelişimi, geleceği, toplumsal ve ekonomik, demokratik kalkınması için emek harcar ve çaba gösterirler.

Kimlik:

Yurtseverlik, ayni ülke, ayni devlet için bireylere ortak bir “aitlik” duygusu ve ortak bir “kimlik” verir.

Barış:

Yurtseverlik ayni zamanda o ülke içerisinde herkesin birlikte bir “zenginlik” olarak görüldüğü ve karşılıklı kabulle “hoşgörü”nün hakim olduğu bir toplumun oluşmasına katkıda bulmaktır.

“Yurtta barış, dünyada barış” ilkesinin ve görüşünün kabul edilmesi ve paylaşılmasıdır.

IV ) Özetle:

– Yurtseverlik, sadece bir “duygu” değil, aynı zamanda bireylerin ve toplumların gelişimi için önemli bir “değer”dir ve devamlılıkla geliştirilmesi, beslenmesi gerekir.

– Yurtsever bir birey, ülkesini ve ülkenin her türlü varlığını korumak ve savunmak isteyen, insanlarını seven, egemenlik ve bağımsızlık ilkesine sahip çıkan, sorumluluklarını yerine getiren ve geleceğe umutla bakan bir kişidir.

– Yurtsever bir birey ülkesinin ve devletin bütünlüğünü ister, ayrılıkçılara, bölünmeye ve emperyalist güçlerin “çıkar isteklerine” karşı bir duruşta bulunur.

– Yurtsever bir birey ülke içerisinde yerleşmek isteyen kışkırtıcı akımlara, terör yanlılarına, şiddete, çeteleşmeye, mafyalaşmaya, kartellere… karşı çıkar.

– Yurtsever bir birey ülkenin “parlamenter, demokratik, özgürlükçü, laik ve güçler ayrımına dayalı üniter bir hukuk devleti olarak”, geleceğe güçlü bir duruşla ilerlemesini, kalkınan bir refah toplumu olmasını ister.

– Yurtsever bir birey ülkede, toplum üzerindeki “algı-zihin operasyonlarına” kapılmadan bağımsız, özgür bir kişisel öz iradeyi savunur ve kendini en sağlıklı bir biçimde korur.

– Yurtsever bir birey boş ve anlamsız, gereksiz, aldatıcı, yanıltıcı… konularla ilgilenmez, yapay gündemlerin tuzağına düşmeden kendi bireysel kişiliğini geliştirir ve donanımlarıyla ülkenin savunmasında yer alabileceğinin bilincini taşır.

–  Yurtsever bir birey ülke sorunları ile akılcı bir biçimde ilgilenir; düşünce ve fikir oluşturmak için araştırmalar ve incelemeler yapar.

.    Öğretmen Gönen ÇIBIKCI

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


    HIZLI YORUM YAP