“HDP’ye Yardım Yapılmaması İçin AYM’ye Başvuracağız”

“HDP’ye Yardım Yapılmaması İçin AYM’ye Başvuracağız”

ABONE OL
17:19 - 31/10/2022 17:19
“HDP’ye Yardım Yapılmaması İçin AYM’ye Başvuracağız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, TBMM’de grubu olan siyasi partilere Hazine yardımı yapılmasını adaletsiz bulduklarını belirterek, HDP’ye Hazine’den yardım yapılmaması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.

İktidardaki Cumhur İttifakı’nın en küçük ortağı konumundaki BBP Lideri Destici, parlamento muhabirleriyle bugün sabah gerçekleştirdiği sohbet toplantısında siyasetteki son durumu değerlendirdi. Destici, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanlığı’nı kazanması ve Cumhur İttifakı’nın en çok oyu almasında sorun yaşanmayacağı görüşüyle birlikte Mayıs ayında seçime gidilebileceğini de açıkladı.

Hazine aracılığıyla Türkiye bütçesinden dolayısıyla halkın cebinden siyasi partilere maddi yardım yapıldığını anımsatan Destici, ancak bunun seçime katılacak partilere değil sadece TBMM’de parti grubu olan siyasi partilere yapıldığını belirterek, “Bu gerçekten canımı acıtıyor. Siyasi partilere Hazine’den 4,5 milyar lira verilecek. Aslında bu yardım hukuki değil çünkü Anayasa’nın 68’nci maddesinde siyasi partilere hakça yardım yapılması gerektiği yazılı. Seçime 25 siyasi parti katılıyor ama mesela şimdi Hazine yardımı Meclis’teki 5 siyasi partiye yapılacak. Hazine yardımı, siyasi partiler sermaye gruplarına muhtaç kalmasın, iş dünyasına bağımlı olmasın ve cari giderlerini karşılasınlar diye yapılmalı. Yoksa devasa genel merkez binaları, lüks makam araçları olsun diye değil. Anayasa’nın tarif ettiğine uygun şekilde Hazine yardımı yapılmıyor. BBP olarak biz Hazine yardımı tümüyle kaldırılsın diyoruz” ifadesini kullandı.

HDP için, “PKK’nın siyasi şubesi kapatılma davası süresinde” diyen Destici, “Biz zaten Hazine yardımına karşıyız ama bir de PKK’nın siyasi koluna Hazine yardımını verdiğiniz zaman çelişkili. Şimdi yeni yılda Hazine yardımı verilecek, parti kapatılırsa ne olacak, parayı verdiniz gitti. En azından HDP’nin payına düşen kısmına tedbir konulsun. Anayasa yüzde yüz uygulanırsa HDP kesin kapatılır. Biz yeni yıl öncesinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracağız ve bir, Hazine yardımı toptan kaldırılmalı talebinde bulunacağız ve iki, HDP’ye verilen yardıma tedbir konulmasını isteyeceğiz” açıklaması yaptı.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı bütçesini kullanmadığını savundu

Hazine yardımı verilecekse de bunun seçimlere katılacak tüm partilere eşit şekilde verilmesi gerektiğini söyleyen Destici, bu görüşünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a daha önce aktarmasına ilişkinse, “Futboldaki televizyon gelirleriyle ilgili havuz sistemi daha adil demiştim. Futbol örneği kendisini gülümsetti” bilgisini verdi. Bu sözleriyle Destici, Hazine’den seçim sonucu itibarıyla en fazla geliri alan AKP Lideri’nden konuya ilişkin olumlu bir geri dönüş alamadığını da açıklamış oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “partili” olması itibarıyla seçim dönemi dahil devlet imkanlarıyla açılışlar yapması, toplantılar düzenlemesine ilişkin eleştirilere karşılıksa Destici, “Ben Sayın Erdoğan’ın hassas olduğunu bu konuda düşünüyorum. Devletin mumu devlet içinde, parti mumu ise parti içinde kullanılıyor. AK Parti’nin zaten bütçe diye bir sıkıntısı yok” dedi.

Ancak Destici, “Partili Cumhurbaşkanı” konusunda ise anayasa değişikliği gerektiği görüşünü de yineleyerek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili uyum yasaları tamamlanırken, yeni anayasa taslağında Cumhurbaşkanı’nın parti genel başkanlığından istifa etmesi gerektiği görüşündeyiz. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcıları da seçimle iş başına gelmesi gibi düşüncelerimiz var. MHP’nin benzer önerileri var” diye konuştu.

Türkiye’deki seçimlerde resmi gözlemci durumundaki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT – OSCE) raporu uyarınca Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı olanaklarını seçimlerde kullandığı tespitini yaptığını hatırlattığımız Destici, AGİT’in objektif olmadığını öne sürdü. Destici, “AB nasıl PKK yanındaysa AGİT’in de raporu yanlı olmuş” görüşünü aktardı.

CHP ve İyi Parti’ye “neden buna muhalefet etmiyorsunuz?” sorusu

Hazine yardımı yapılmayan BBP gibi, parti aidatlarıyla tüm siyasi partiler tarafından siyaset yapılabileceğini savunan Destici, CHP ve İyi Parti’ye seslenerek, “Cumhur İttifakı’nın karşısındakiler her konuyu konuşuyorlar bu konuda (Hazine yardımı) tek laf etmiyorlar, işlerine geliyor. Bunlar öncülük etseler… Lüks makam araçlarına bindikleri, suitlerde kaldıkları zaman, Hazine yardımını har vurup harman savundukları sürece başka söz söylemeye hakları yok. CHP, bu yıl sonunda 1,5 milyar lira ve İyi Parti ise 500 milyon lira Hazine yardımı alacak. Örnek olsunlar ya bu parayı almasınlar ya da eleştirsinler” dedi.

Seçimler için Mayıs ihtimali ve Cumhur İttifakı galibiyeti iddiası

BBP Lideri Destici, MHP tarafından Kurban Bayramı, üniversiteye giriş sınavı ve tatil dönemi başlangıcı gerekçesiyle seçimler konusunda Mayıs’ta yapılabileceği önerisi geldiğini anımsatarak, seçim mevzuatı uyarınca yeni yılda bu yönde karar alınabileceğini kaydetti. Genel Seçimler ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi için 18 Haziran 2023 tarihi yerine Mayıs ayına öne çekme kararı alınabileceği görüşüne katıldıklarını söyleyen Destici, bunun 18 Haziran öncesinde ya TBMM kararıyla 90 gün önce ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla 60 gün önce olabileceğini işaret etti.

Destici, yaklaşık yüzde 12’lik kararsız seçmen faktörü bulunsa bunun seçim döneminde Cumhur İttifakı lehine oy verilmesi şeklinde değişeceği iddiasını paylaşarak, muhalefet cephesindeki altılı masa içinse “dağılacaklar, Cumhurbaşkanlığı için ayrı adaylar çıkaracaklar” yönündeki görüşlerini ifade etti.

VOA tarafından geçilen “HDP’ye Yardım Yapılmaması İçin AYM’ye Başvuracağız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “HDP’ye Yardım Yapılmaması İçin AYM’ye Başvuracağız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “HDP’ye Yardım Yapılmaması İçin AYM’ye Başvuracağız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.