‘‘İsrail’le Atılan Adımlar Çözüme Katkı Sağlayacak’’

‘‘İsrail’le Atılan Adımlar Çözüme Katkı Sağlayacak’’

ABONE OL
22:39 - 23/08/2022 22:39
‘‘İsrail’le Atılan Adımlar Çözüme Katkı Sağlayacak’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

12 yıl aradan sonra İsrail’le karşılık büyükelçi atama kararı alan Türkiye bugün Filistin lideri Mahmud Abbas’ı ağırladı. Konuk devlet başkanını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşılayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, baş başa yapılan görüşmeden sonra Filistin liderinin onuruna bir de akşam yemeği verdi.

Türk ve Filistinli liderlerin ortak basın toplantısında dostluk ve dayanışma mesajları öne çıkarken Mahmud Abbas, Filistin’in Birleşmiş Milletler’e gözlemci üye statüsünü kazanmasının Ankara’nın yoğun diplomatik çabasıyla olduğunu söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahsında Türkiye’ye teşekkür etti.

Erdoğan ‘‘İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar, Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır’’

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerindeki normalleşmenin Filistin davasına desteğinde herhangi bir değişikliğe neden olmayacağı konusunda güvence verdi.

Erdoğan, ‘‘İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar, Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır. Aksine bu adımların Filistin meselesinin çözülmesine ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyor. Filistinli kardeşlerimiz arasında birlik ve uzlaşı gayretlerini de yakından takip ediyor ve bu alanda her türlü desteği vermeyi hazırız. Ülkemizin ve halkımızın gönlünde Filistin’in müstesna bir yeri vardır. Filistin halkıyla dayanışmamızı, Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz. Filistin devletinin ilan edildiği andan itibaren Türkiye iki devletli çözüm vizyonunu her platformda savunmaktadır’’ dedi.

‘‘Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın statüsünün değiştirilmesine matuf eylemleri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz’’

Erdoğan, Ağustos ayı başında Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarına karşı tepki gösterdiklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘İsrail’in saldırıları ile Gazze’de yaşanan sivil can kayıplarına ilişkin tepkimizi açık ve net ortaya koyduk. Saldırılarda yaralanan iki Filistinli yavrumuzu ambulans uçakla Ankara Şehir Hastanemize aldık. Son saldırılarda şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın statüsünün değiştirilmesine matuf eylemleri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu hususlardaki beklentilerimizi İsrailli muhataplarımıza en açık şekilde ve doğrudan aktardık. Bugün Sayın Başkan’la Türkiye-Filistin ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine yönelik atabileceğimiz adımları ele aldık. Filistin halkının refah ve kalkınmasına desteğimizi teyit ettik’’ diye konuştuk.

Erdoğan, Filistin’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kurmaya çalıştığı Cenin Serbest Bölgesi’ndeki çalışmaların sürdüğünü ve Filistin’de Türkiye tarafından kurulan bir kız yurduna annesi Tenzile Erdoğan’ın adının verildiğini ifade etti.

Abbas: ‘‘Türkiye ve kurumlarının her alanda Filistin halkının ve Filistin devletinin yanında yer aldığını bilmekteyiz’’

Sözlerine ‘‘Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan, Allah sizi korusun’’ diyerek başlayan Mahmud Abbas ise görüşmede iki ülke ilişkilerini geliştirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı, ‘‘Erdoğan’a Filistin halkının yanında durması nedeniyle en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye ve kurumlarının her alanda Filistin halkının ve Filistin devletinin yanında yer aldığını bilmekteyiz. Uluslararası arenada desteklediğinin farkındayız. Erdoğan’a Filistin’in karşı karşıya kaldığı zorluklarla ilgili durumu anlattık. İsrail işgal devletinin saldırılarına karşı uluslararası hukuk bağlamında mücadele edeceğimizi söyledim. Tutsakların serbest bırakılması, şehitlerimizin cenazelerin teslim edilmesi beklentilerimiz arasındadır. İsrail yine aynı şekilde Doğu Kudüs’e, Müslüman ve Hristiyanlara ait kutsal yerlere saldırılarını sürdürüyor. Okullara da saldırılar vardır bunu kabul etmek mümkün değildir. İsrail işgal yöntemiyle yerleşim yerleri, şehirler köyler ve Filistin kamplarına sürekli ve düzenli saldırlar yapmaktadır’’ dedi.

‘‘Zaman daha fazla geçmeden bu saldırılar durmalı daha fazla dayanacak gücümüz yok’’

Mahmud Abbas, Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanması için 1967 sınırları içerisinde iki devletli bir çözümün şart olduğunu savundu.

Filistin Devlet Başkanı, ‘‘İsrail Filistinliler’e ait insan hakları kuruluşlarına dahi saldırılarda bulunmakta ve buraların terör yuvası olduğunu söylemektedir. Zaman daha fazla geçmeden bu saldırılar durmalı daha fazla dayanacak gücümüz yok. Güvenlik ve barış tamamıyla iki devletli çözümle mümkündür. 1967 sınırları içerisinde iki devletli çözümle mümkündür. Ama sadece apartheid sistemine dayalı de facto tek devlet kurma girişimi güvenlik ve istikrara hizmet etmeyeceği gibi gelecekte bölge için tehdit oluşturacaktır. İsrail’le aramızda sorunun daha büyük probleme sebep olmaması adına bizler BM Güvenlik Konseyi’ne, uluslararası topluma iki devletli çözümü desteklemeleri talebinde bulunmaktayız. Barışçı direniş hakkımıza bağlı kalacağız, şiddete ve teröre karşı çıkmaktayız. Bizler suçlu ve terörist değiliz. Bizler iki devletli çözüm seçeneğine bağlıyız’’ dedi.

Filistin Devlet Başkanı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten Filistin’de iki devletli bir çözümün korunması için bir kongre düzenlemesi beklentisinde olduklarını da dile getirdi.

VOA tarafından geçilen ‘‘İsrail’le Atılan Adımlar Çözüme Katkı Sağlayacak’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘İsrail’le Atılan Adımlar Çözüme Katkı Sağlayacak’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘İsrail’le Atılan Adımlar Çözüme Katkı Sağlayacak’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.