AB Gıda Ticareti İçin Rusya’ya Yaptırımları Azaltıyor

AB Gıda Ticareti İçin Rusya’ya Yaptırımları Azaltıyor

ABONE OL
18:59 - 19/07/2022 18:59
AB Gıda Ticareti İçin Rusya’ya Yaptırımları Azaltıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Birliği, Ukrayna işgali süren Rusya’ya karşı devreye sokulan yaptırımların bir bölümünü, küresel gıda tedarikinin önünü açma amacıyla hafifletme hazırlığında.

Başta Afrikalı liderler olmak üzere uluslararası toplumdan gelen çağrılara yanıt olarak alınan bu kararın yanısıra, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın gıda ticareti hisseleri hariç tüm hisseleri ise, AB’nin yeni kara listesi kapsamında dondurulacak.

Reuters haber ajansına göre, yarın AB temsilcilerince kabul edilmesi beklenen yönetmelik değişikliğine göre AB ülkeleri, bazı büyük Rus bankalarının daha önce dondurulan varlıklarının küresel gıda ve gübre ticaretinde yaşanan tıkanıklığın önünün açılması için serbest bırakılmasına izin verebilecek.

Karar, Rus banka ve finans kurumları VTP, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank ve Bank Rossiya’yı kapsıyor.

Diğer taraftan, bir AB yetkilisinin Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın hisseleri ise dondurulacak. Ancak Sberbank’ın gıda ticaretiyle bağlantılı işlemlerinin devam etmesine izin verilecek.

Taslak belgede, “fonların ya da ekonomik kaynakların, buğday ve gübre dahil tarım ve gıda ürünlerinin satın alımı, ithalatı ya da nakliyesi için gerektiği tespit edildikten sonra” kullanılabileceği belirtiliyor.

AB yetkilileri, yaptırımlarının küresel gıda ticaretini olumsuz etkilediği eleştirilerini reddediyor.

Reuters’a konuşan bir AB yetkilisi, mevcut yaptırımların Rusya limanlarından gıda ve gübre ihracatının önünde engel teşkil etmediğine ancak birçok ticari şirketin buna rağmen bölgede hizmeti durdurduğuna dikkat çekti ve yarın gündeme getirilecek düzenlemede bu konuya da açıklık getirileceğini söyledi.

AB’nin yaptırım listesine 48 yeni isim ve 9 yeni kurum ekleniyor

AB bir taraftan da yaptırım listesine 48 yeni kişi ve 9 yeni kurum eklemeye hazırlanıyor.

Daha önceki yaptırımlarda SWIFT faaliyetleri durdurulan Rusya’nın en büyük bankası Sberbank da yeni listeye dahil edilenler arasında.

Çinko ve bakır sektörünün devlerinden UMMC’nin başkanı ile birlikte motosiklet kulubü Night Wolves’un lideri ve Rus güvenlik hizmeti biriminin başkan yardımcısı dahil birçok yetkili, işadamı, oyuncu, siyasetçi ve daha önce yaptırım uygulanan Rus oligarkların aile üyeleri de, Ukrayna’yı işgal eden Rus hükümetine destek verdikleri gerekçesiyle AB’nin yeni yaptırım listesine giriyor.

Yeni yaptırımların yarın kabul edilmesi halinde AB’nin Ukrayna’nın işgal edilmesinden bu yana yaptırım uyguladığı kişi sayısı bin 229’a, şirket sayısı ise 110’a yükselmiş olacak.

VOA tarafından geçilen AB Gıda Ticareti İçin Rusya’ya Yaptırımları Azaltıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB Gıda Ticareti İçin Rusya’ya Yaptırımları Azaltıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB Gıda Ticareti İçin Rusya’ya Yaptırımları Azaltıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.