Özverili bir sivil toplum örgütçüsü Halit Nacak’ı kaybettik

Özverili bir sivil toplum örgütçüsü Halit Nacak’ı kaybettik

ABONE OL
23:02 - 09/04/2021 23:02
Özverili bir sivil toplum örgütçüsü Halit Nacak’ı kaybettik
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin’de ve Almanya’da Eşit Hak ve Uygulamalar için kurulan birçok sivil toplum örgütüne katkı ve emek veren, sessiz ve derinden giden özverili bir sivil toplum örgütçüsü, inşaat mühendisi büyük insan HALİT NACAK’I kaybettik.

Iki haftadır hastanede yoğun bakımda yaşam savaşımı veren HALİT NACAK 16.03.2021 hayata veda etti.

KİMDİR HALİT NACAK, NELER YAPMIŞTIR? Biraz yakından tanımaya çalışalım.

Halit Nacak 24 Haziran 1936’da Ayvalık’ta doğdu. İlkokul ve orta okulu Ayvalık’ta okuyan Halit Nacak, 1954 -1956 yıllarında İstanbul’da İnşaat Meslek Lisesinden mezun olur.

1958 1961 yılları arasında bir yanda Akşam Yüksek İnşaat Tekniker Okuluna devam edip diplomasını alırken, diğer yandan da hem öğrenimi sırasında hem de 1 Mart 1962 yılında Almanya’ya gelinceye kadar Edirne’de bazı Tarihi eserlerin tamirini, restorasyonunu başarılı bir şekilde yapar.

01.03.1962-31.08.1962 arasında Köln’de Ford-Werk AG’de Montaj işçisi olarak çalışır. 1963-1966 yılları arasında “Staatlichen Ingenieurschule für Bauwesen in Berlin”in Yüksek Yapı bölümünü başarıyla bitirerek “Diplomalı İNŞAAT MÜHENDİSİ” unvanını alır.

1966 1979 yılları arasında çeşitli firmalarda mimar ve mimar inşaat yöneticisi olarak çalışır.

1979 -2001 yılları arasında Berlin Eyalet Hükümeti Yapı ve Konut İşleri Senatörlüğünde inşaat mühendisi olarak çalışır. Başta çeşitli spor salonları ve yüzme havuzlarının yapımına damgasın vurur. Sonra emekli olur.

01.02.1973’te    Semra hanımla evlenir. Bu evliliklerinden Özgür adlı bir oğlu ve Ayşe adlı bir kızı dünyaya gelir.

Halit Nacak geldiği günden itibaren Berlin’deki toplumumuzun sorunları ile yakından ilgilenir. Bu sorunların çözümü için örgütlü savaşım vermenin gerekliliğine inanır. Bunun için Türk ve Alman  arkadaşlarıyla birlikte Türk-Alman Kültür Derneği’ni kurarlar. Bu dernekte Alman ve Türklerin birbirlerinin kültürlerinin karşılıklı alış-verişi ve etkileşimi için çalışmalar yaparlar. Uzun yıllar bu dernekte Almanlarla birlikte yönetici ve başkan olarak gönüllü çalışmalarını sürdürür.

Daha sonra 1970’li yılların ortasından itibaren sosyal demokrat eğilimli Türkiye Halkçı Devrimci Birliği HDB’ye üye olur. Çalışmalara destek olur ve şimdiki adıyla Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu, HDF’nin 1977 yılında kurulmasına ve çalışmalarına destek olur.

Halit ve Semra Nacak’ın çocukları büyümektedir. Onların sorunlarıyla yakından ilgilenirler. Bununla yetinmezler. Hem kendi çocuklarına hem de eğitsel ve toplumsal bakımdan çocuklarına yardımcı olamayan ailelerin çocuklarına destek olmak için 1985 yılında Berlin Türk Veliler Birliği’nin kurucuları ve daha sonra yönetim ve denetim kurulu ve de çalışma kolu üyeleri arasında yer alırlar.  Uzun yıllar Halit arkadaşımız, Veliler Birliği’nin Yönetim Kurulu’nda ve Denetim Kurulunda görev alırken, Semra arkadaşımız “Kadınlar Kolu”nda ve “Anneler Kolunda” gönüllü çalışmaların sürdürür.

Daha sonra eğitim ve öğretim sorunlarının diğer sorunlarla ilişkilerinin olduğunu ve eşit haklar ve uygulamalar savaşımının yaşamın tüm alanlarında başarıya ulaşması için 1991 yılında, şimdiki adıyla Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu, TBB ‘nin kurucuları arasında yerini alırlar.  Bu çalışmalarıyla hem 1994 yılında kurulan Almanya Türk Toplumu, TGD’ye hem de 1995 yılında kurulan Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu, FÖTED’in çalışmalarına katkı sağlarlar.

Son yıllarda Türkiye’deki olumsuz gelişmelerden büyük rahatsızlık duyan Halit Nacak Berlin’de kurulan CHP Berlin Birliğine üye olur.

Emekli oldukları ve yaşamlarının bir bölümünü Türkiye’de, bir bölümünü Berlin’de geçirdikleri için derneklerde aktif görev almazlar. Ama dernek toplantılarını da olanaklar içerisinde izlemekten ve görüşlerini söylemekten kaçınmazlar.

Halit Nacak arkadaşımız sakin, çalışkan, özverili, çok ön planda görev yapanlar arasında görünmese de eşi sevgili Semra arkadaşımızla birlikte kendilerini toplumumuzun sorunlarını çözmeye adayan, sessiz ve derinden giden özverili sivil toplum örgütçülerindendir.   Bu çalışmaları yaparken sevgili HALİT, sakin, beyefendi ve hoşgörülü tavrıyla insanları kırmayan, onlara tepeden bakmayan, var olan sorunların çözümüne odaklanan çok değerli ve bizlere örnek bir arkadaşımızdı.

Gerek HDB ve HDF camiası gerekse Berlin-Brandenburg Türk Veliler Birliği ve çatı kuruluşları FÖTED ve TBB, HALİT NACAK’I bu kuruluşlara ve Türkiye kökenli topluma ve çoğunluk toplumuna yaptığı katkılarıyla sürekli yad edeceklerdir.

Sevgili Halit NACAK’I rahmet ve saygıyla anıyor, eşi sevgili Semra arkadaşımıza, oğlu Özgür’e, kızı Ayşe ve damadı Gerald’a başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz.

Dr. Ertekin Özcan

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.