Merdan Yanardağ’ ın Konferansına büyük ilgi

Merdan Yanardağ’ ın Konferansına büyük ilgi

ABONE OL
10:44 - 03/12/2019 10:44
Merdan Yanardağ’ ın Konferansına büyük ilgi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti (KRV) CHP Birlikleri Köln Temsilciliğinin organizasyonunda Tele 1 Televizyonu ve ABC Gazete Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci-Yazar Merdan Yanardağ, Köln Ezgi Center’ de ‘Cumhuriyet ve Demokrasi’ konulu bir konferans verdi.

Köln CHP’den Yaşar Yorulmaz’ ın başarıyla sunduğu, katılımın son derece yoğun olduğu, 500 ün üzerinde insanın izlediği Konferans Cumhuriyet ve demokrasi şehitlerini anan 1 dakikalık saygı duruşu ve birlikte söylenen İstiklal Marşıyla başladı. Konferansın açılış konuşmasını yapan KRV CHP Birlikleri Başkanı İbrahim Vural katılımcıları selamladı ve Cumhuriyetin değerlerine dikkat çekti. Vural ‘’Cumhuriyet rejiminin temelinde, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti vardır. Cumhuriyet Millet egemenliğine dayanır. Şu an Cumhuriyet tehlikededir ve bunun için Cumhuriyet düşmanlarına karşı ortak mücadele şart olmuştur. ‘’ dedi.

Sanatçılar Muzaffer Türenç ile Gani Cansever’in küçük dinletileri ile devam eden Konferans Konuk Ana Konuşmacı Merdan Yanardağ’ ın yaklaşık iki saat süren konuşmasıyla devam etti.

Konferansta konuşmasının selamlama bölümüne ‘’ Bizler evladı Kerbela`nın çocukları, Denizlerin, Mahirlerin, İboların yoldaşlarıyız diyerek başlayan Yanardağ, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında, Sovyetlerin önemli yardımlarını anlatmasının yanı sıra, cumhuriyet dönemine kadar olan tarihi, yakın tarihin gerçekliklerini, bağlantılarını ve olayların arka planına da değinerek Cumhuriyetin kuruluş yıllarına tarihe bir yolculuk yaptı.

Cumhuriyete ihanet edilmiştir

Daha sonra ise Yanardağ kronolojik olarak cumhuriyete ihanet edenleri ve cumhuriyete darbe vuran tarihi olayları, seküler, laik aydınlara yapılan suikastları, muhalif gruplara, inançlara, Alevilere yapılan katliamlara dikkat çekti.

Merdan Yanardağ, Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyet sayesinde Türkiye’de çığır açan Reformları hayata geçirdiğini, kurulan çok önemli fabrikalarla önemli bir iktisadi düzeye en hızlı biçimde ulaşıldığını, Türkiye’deki okur yazar oranının arttığını, bu gelişmenin o zamanlar birçok Ortadoğu ülkesine, Pakistan’a, Afganistan’ a ilham kaynağı olduğunu, Türkiye’nin iyi şeyler yaptığını vurguladı.’’ Yanardağ, ‘’İhanete uğramış Cumhuriyet dünyada yarım kalmış en kansız bir devrimdir. Cumhuriyet idareyi halifeden, sultandan alıp halka vermektir. ‘’ dedi.

Umut Krizi var

Yanardağ Köln Konferansındaki konuşmasının sonlarında ‘’Cumhuriyette kırılma noktası NATO’ ya girişle başlar. Cumhuriyete ilk ihaneti TSK yapmıştır. 1961 son direnme refleksidir. 27 Mayıs anayasası en demokratik anayasaydı. Polislere, öğretmenlere sendika hakkı verdi.’’.  AKP’nin bir Amerikan Projesi olduğunu ve şu anda hayli yıprandığını belirten Yanardağ bu partinin iktidardaki günlerinin sayılı olduğunu ve şu anki umut krizinin aşılması, muhalefetin daha etkin ve cesur politikalarıyla ‘’Türkiye’ de solun ve sosyalistlerinde katkılarıyla Cumhuriyeti daha sağlam temellerle inşa edeceğiz ‘’dedi.

CHP KRV Genel Sekreteri Cemalettin Özer’ in öncülüğünde Tele 1 TV kanalına bağışında toplandığı Konferansta soru-cevap bölümünde yapıldı.

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Yanardağ Konferans bitiminde kitaplarını imzaladı ve salonun yarısına yakın izleyiciyle hatıra fotoğrafları çektirdi. Konferans bitiminde ise seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

ha-ber.com/ Mehmet Tanlı / Köln
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.