8.400 TL YALANI

ABONE OL
19:23 - 26/03/2023 19:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ya hu bu haber kanallarının hiç mi bilgisi yok dinler hakkında?

Yoksa bile insan ekrana çıkmadan önce araştırmaz mı da, böylesi yanlış haber yaparak insanları da yanıltır?

“Fitre bu yıl 70 TL. 4 kişilik ailenin bir aylık fitresi, 8.400 TL” diye haber yapıyorlar!..

Oysa fitre bir günlük 2 öğün yemek parası ve dört kişilik bir ailenin vermesi gereken miktar, 70×4=280 TL.

Gerçi iki öğün yemek için 70 TL çok az ama Diyanet İşleri Başkanımız neye istinadense, öyle uygun görmüş!

Fitre miktarı 2 öğünlük yemek tutarı olduğuna göre, bir öğün 35 TL. İftarınızı dışarıda yapacak olsanız, bu paya çorba bile içilemez. Evde yapsanız, çorbası, eti, sebzesi salatası, pidesiyle kaça mâl olur bir hesap edin… Bir pide 10 TL olduğuna göre 2 öğünde 2 pide. Yani günlük 20 TL. Sadece pide parası, geriye kalan 50 TL’ye iki öğün yemek mâl edilebilir mi? Mümkün değil ama bu hesabı Diyanet her halde beslenmeksizin, sadece karın doyurmak ve ölmeyecek kadar yenebilecek bir yiyecek üzerinden hesaplamış! Diyanetin belirttiği rakamın çok düşük olmasına rağmen bile, 4 kişilik ailenin fitresi 280 TL tutuyor ama bu parayı bırakın vermeyi, almaya muhtaç olanlar bile var…

Fitre yani Fıtır sadakası, hem bedenin sadakasıdır, hem de Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşılmış olmanın şükür sadakasıdır. Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bu sadakayı vermek farz, Hanefi mezhebine göre vacip olmakla birlikte farza yakındır.

Mezheplere göre bazı farklılıklar olsa da, genelde, Ramazan Bayramı’na kavuşan her Müslüman, kendisi ve velayeti altındaki kişiler için Fıtır sadakası(fitre) vermekle yükümlüdür.

Bir aylık olan ise fidye, yani mazereti nedeniyle oruç tutamayanların vereceği miktar. O da bir ailede herkesi kapsamıyor!

Ailelerde ya fidye vermek durumunda olan kişi hiç yok ya da bir kişi, bilemediniz iki kişi!..

Şayet ailede fitre yanı sıra, bir de fidye vermek durumunda olan kişi varsa, (Bu yıl Ramazan 29 gün) 70×29=2.030+280=2.310 TL. (Haberlerde söylendiği gibi 8.400 TL değil yani!) Bir de bu ailenin kendi yiyip içeceği var, kirası, elektriği, suyu, yakıtı, yol masrafı, çocukların eğitim masrafı, giyecek giderleri var!..

Kaç kişinin bu kadarına bile gücü yetebilecek? Kaç kişi verebilecek bu kadar parayı diyeceksiniz. Öyle ki bu paraya muhtaç olanlar bile var ama dinimizde zorlama yok malumunuz. Allah gücü olmayanları mesul tutmuyor bu konuda. Verebilecekler mesul sadece.

Ramazan’da sağlık sorunları nedeniyle oruç tutamayanların da hemen fidye vermesi gerekmiyor. Sağlıklarına kavuştuklarında, ya hepsini ya da güçleri yetmiyorsa parça parça tutarak ödeyecekler oruç borçlarını. Hiç tutamayacaklarsa, fidyelerinin güçleri yetiyorsa tüm tutarı olan 2.030 TL’yi bir defada, güçleri yetmiyorsa, yıl içinde mümkün oldukça parça parça ödeyecekler. Ona da güçleri yetmiyorsa, Allah’tan bağışlamasını dileyecekler!..

Gerçi insanın gönlü fitreyi de, fidyeyi de, fazla fazla ödemeyi, hatta ihtiyaç sahiplerine sürekli ve fazla fazla yardımcı olmayı arzu ediyor ve bu arzusunu gerçekleştiremeyince de huzursuz olup çok üzülüyor ama…

Ne diyelim, üzülünmesine sebep olanlar utansın!!!

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.