7 Mart 2022 Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri Nöbeti

7 Mart 2022 Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri Nöbeti

ABONE OL
13:19 - 12/03/2022 13:19
7 Mart 2022 Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri Nöbeti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

7 Mart 2022 Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri Nöbeti:

Bugün 7 Mart 2022, Pazartesi. Boğaziçi Üniversitesi’nde direnişin 1. yılı doldu ve 62. haftası başladı. Bugün direnişin 428. günü.

Naci İnci’nin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurum iradesi hiçe sayılarak şeffaf olmayan bir şekilde Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının yüz doksan üçüncü; 30 Temmuz günü gerçekleştirdiğimiz destek oylamasında akademisyenlerin yüzde 95 oranında rektör adaylığına karşı olduğu açıklanan İnci’nin rektör vekili iken Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü tam zamanlı öğretim görevlisi Can Candan’ı görevden almasının iki yüz otuz birinci, Candan’ın İnci’nin talimatıyla kampüse alınmayışının yüz kırk yedinci, mahkemenin İnci’nin mesnetsiz ve hukuksuz nedenlerle Candan’ı işten çıkarmasına yönelik 16.02.2022’de yürütmeyi durdurma kararı verdiğinin öğrenilmesinin beşinci günü. Matematik Bölümü tam zamanlı öğretim üyesi Mohan Ravichandran’ın hiçbir gerekçe gösterilmeden dönem ortasında görevden alınmasının ise yüz on ikinci günü !!!

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri haftanın her iş günü olduğu gibi bugün de #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek arkalarını 291. kez rektörlük binasına döndüler.

Akademisyenler nöbet boyunca ellerinde “Kabul Etmiyoruz” “Vazgeçmiyoruz”, “Özerk, Özgür, Demokratik Üniversite” yazan dövizler, üzerlerinde #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz” yazan Can Candan fotoğrafları ile derslerine son verilen Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil fotoğrafları taşıdılar.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 291. nöbetlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde 1988’den günümüze üst yönetimde görev almış 46 akademisyenin dün akşam saatlerinde yaptığı kamuoyu açıklamasını okudu.

Açıklama metni:

Boğaziçi Üniversitesi’nin kurumsal yapısına zarar veren dekan atamaları hakkında 1990’lardan bu yana üniversite senatosunda ve üst kurullarında seçilerek görev yapmış kırk beşi aşkın öğretim üyesinin kamuoyuna duyurusudur:

19 Ocak 2022’de Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri dekanlarının aynı anda aynı işlemle YÖK tarafından görevden alınmalarını takiben, 5 Mart 2022’de bu üç fakültemize üniversitenin tüm yerleşik süreçleri çiğnenerek kurum dışından dekan ataması yapıldığını öğrendik.

Bir yılı aşkın süredir üniversitemize yapılan müdahaleler ve bunun sonucunda ortaya çıkan yönetim hataları ve son olarak da üç fakültenin dekanlarının hukuksuz olarak görevden alınmaları üniversitemizin liyakate dayalı, özerk, özgür ve katılımcı yapısına sekte vurmuştur. Üniversitemizin en önemli iki organı olan Üniversite Yönetim Kurulu ve Senatosunun yasal, meşru ve geleneklerine uygun demokratik yapısı mükerrer oy kullanma ve üniversite dışından atamalar gibi ciddiyetten uzak ve hakkaniyete sığmayan uygulamalarla yara almıştır.

Biz aşağıda imzası bulunan öğretim üyeleri yıllar içinde üniversitemizin üst yönetiminde kurumun işleyişinde etkin rolü olan görevlerde bulunduk. Aldığımız tüm görevleri Senatomuzun 2012 tarihli Temel İlkeler Belgesinde de yer alan bilimsel özgürlük, akademik özerklik, liyakate dayalı, katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir yönetişim ilkeleri çerçevesinde yürüttük. Bu ilkelerin sürdürülmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

İlgili fakülte mensuplarına danışılmadan, kurumu tanımayan ve kurumun tanımadığı üç öğretim üyesinin dekan olarak atanmalarını esefle karşılıyoruz. Üniversitemizin liyakat ve demokratik ilkeler çerçevesinde işleyen ve başarısının temeli olan kurumsal yapısının yıpratılmasına razı değiliz.

Seçilmiş Dekanlarımızın hukuksuzca görevden alınmasını kabul etmiyor, görevlerine iade edilmelerini talep ediyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

 

Karantina TV tarafından geçilen 7 Mart 2022 Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri Nöbeti… Direnişin 62.haftası/428.günü video içeriğinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 7 Mart 2022 Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri Nöbeti… Direnişin 62.haftası/428.günü videosu web sayfamıza otomatik olarak Karantina TV Youtube kanalından geldiği şekliyle yer almaktadır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.