Berlin’de göçmen dernekleri ve organizasyonlarının bir araya geldiği 6. Berlin Göçmen Organizasyonları Eyalet Konferansı (LKMO), Berlin Global Village Miriam-Makeba Salonu’nda 2 gün süren yoğun katılımla düzenlendi. Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) ve diğer göçmen kuruluşları tarafından organize edilen konferans, göçmen dernekleri ile Berlin Eyaleti siyasi partileri arasında güçlü bir diyalog ve iş birliği sağlamak amacıyla gerçekleştirildi.
Bu yılki konferans, “Çeşitlilikten Fazlası: Yetenekler, İçerikler, Vizyonlar” başlığı altında düzenlendi. Konferans boyunca göçmen sivil toplumunun sahip olduğu bilgi birikimi, uzmanlık alanları ve Berlin için sağladığı katkılar gündeme taşındı. Katılımcılar, yapısal sorunlardan, kamu yararına çalışan kuruluşların birbirleriyle ilişkilerinden ve politika alanlarındaki gelişmelerden bahsederek ortak çalışma alanlarını güçlendirmeyi amaçladı.
Berlin Eyaleti Çalışma, Sosyal İşler, Eşitlik, Uyum, Çeşitlilik ve Ayrımcılıkla Mücadele Senatörü Cansel Kızıltepe, sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamadı. Kızıltepe’yi temsilen konferansa katılan Berlin Eyalet Entegrasyon ve Ayrımcılıkla Mücadele Müsteşarı Max Landero, göçmen topluluklarının Berlin için önemli bir değere sahip olduğunun altını çizerek, bu organizasyonların taleplerine kulak verdiklerini ifade etti.
Konferansın ardından Berlin SES Dergisi’ne konuşan Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu Sözcüsü Ayşe Demir, konferansın göçmen sivil toplum kuruluşlarının taleplerini dile getirmek ve sorunları paylaşmak açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Demir, “Bu yıl Berlin Eyalet Göçmen Dernekleri Konferansı’nın 6’ncısını gerçekleştirdik. İki gün boyunca göçmen ve mülteci topluluklar olarak bir araya gelip fikir alışverişinde bulunduk, sorunlarımızı ve ihtiyaçlarımızı konuştuk,” ifadeleriyle göçmen sivil toplumunun çeşitlilikten fazlasına sahip olduğunu ve içerik zenginliğine dikkat çekti.
Ayşe Demir, göçmen sivil toplum kuruluşlarının ortak bir noktada buluştuklarını vurgulayarak, projelerin sadece göçmenlik konusu üzerinden değil, içeriğe göre fonlanması gerektiğini belirtti. Göçmen projelerinin özyardım çerçevesinde göçmen dernekleri tarafından yürütülmesinin önemine değinerek, Alman Refah Dernekleri’nin bu alandaki ağırlığının azaltılması gerektiğini dile getirdi. Demir, “Göçmen sivil toplum kuruluşları, kendi topluluklarının ihtiyaçlarını daha iyi anlamakta ve buna göre projeler geliştirmektedir. Bu nedenle, projelerin göçmen dernekleri tarafından yürütülmesi, topluluklara daha fazla fayda sağlayacaktır” dedi.
Konferansta, göçmen organizasyonlarının toplumda yarattığı katkıların yanı sıra yapısal sorunlar da masaya yatırıldı. Göçmen organizasyonlarının projelerinin daha geniş bir yelpazede fonlanabilmesi ve kendi topluluklarına hitap eden daha kapsayıcı projelere imza atabilmesi gerektiği vurgulandı. Göçmen sivil toplumunun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi ve topluma kazandırdığı faydaların sürdürülebilmesi adına düzenli olarak bu tür organizasyonların yapılmasının önemi bir kez daha gözler önüne serildi.
Bu yılki etkinlik de önceki yıllar gibi Berlin Entegrasyon Senatörlüğü tarafından finanse edilerek desteklendi.
Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek
EKONOMİ
7 saat önceDÜNYA
7 saat önceASYA
7 saat önceABD
7 saat önceEKONOMİ
7 saat önceDÜNYA
7 saat önceAVRUPA
7 saat önce