40 kişi öldü, 100 kişi yaralandı

40 kişi öldü, 100 kişi yaralandı

ABONE OL
23:18 - 22/03/2024 23:18
40 kişi öldü, 100 kişi yaralandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya’nın başkenti Moskova’da büyük bir konser salonunun bulunduğu Crocus City Hall adlı alışveriş merkezinde ateş açıldı. Rus basınında Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) dayandırılan haberlere göre, en az 40 kişi öldü, 100 kişi de yaralandı. Saldırı Rusya’da son yıllarda meydana gelen en büyük saldırılardan biri olarak kayda geçti.

Rus basınına göre, kamuflaj kıyafetli en az 5 kişi Crocus City alışveriş merkezindeki konser salonu yakınlarında ateş açtı. O sırada “Picnic” adlı bir müzik grubunun konseri vardı. TASS haber ajansı da ateş açılan binada patlama olduğunu ve yangın çıktığını bildirdi.

Yararlananlar arasında çocuklar da var

Rusya’da sosyal medya kanallarında paylaşılan görüntülerde konser salonundan kaçmaya çalışan kişiler görülüyor.

Bazı görüntülerde de konser salonu dışında kan içinde hareketsiz yatanlar yer alıyor.

Rus basınının milletvekili Nina Ostanina’ya dayandırdğı haberde saldırıda hayatını kaybedenler arasında çocukların da olduğu belirtiliyor.

Reuters’a konuşan bir görgü tanığı, “Bir anda patlamalar silah sesleri duyduk. İzdiham başladı. Herkes yürüyen merdivene koşmaya başladı. Herkes çığlık atıyordu, kaçıyordu” sözleriyle o anları anlattı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı: “Kanlı bir terör saldırısı”

Silahlı kişilerin kim olduğuna ilişkin bir bilgi henüz yok. Rus haber ajansları olay yerine 70 ambulansın gönderildiğini aktardı.

Rusya saldırının ardından havaalanları ve istasyonlarda güvenlik önlemlerini artırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı olayı, “kanlı bir terör saldırısı” olarak niteledi.

Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde altı yıllık bir dönem için daha seçilen Vladimir Putin henüz saldırıya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Rus haber ajanslarına göre binada ikinci bir patlama sesi duyuldu.

Rusya Federal Güvenlik Servisi, (FSB) olayla ilgili tüm gerekli önlemleri aldığını belirtti.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, “Bugün Crocus City alışveriş merkezinde korkunç bir trajedi meydana geldi. Kurbanların yakınlar için üzgünüm” dedi.

Medvedev: “Saldırganlar ve saldırıyı planlayanlar yok edilmeli”

Rusya’nın Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan eski cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, saldırıyı düzenleyen silahlı kişilerin ve saldırıyı planlayanların yakalanarak öldürülmesi gerektiğini söyledi.

Telegram’daki resmi hesabından açıklama yapan Medvedev, “Hepsi bulunmalı ve gaddar şekilde teröristler gibi yok edilmeli” ifadelerini kullandı.

ABD elçiliği uyarıda bulunmuştu

Rusya’daki ABD Büyükelçilği bu ay başında aşırıcı bazı unsurların Moskova’da saldırı planı olduğu uyarısında bulunmuştu.

Bu uyarı Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Moskova’da bir sinagoga IŞİD’in bir hücresi tarafından gerçekleştirilecek saldırıyı önlediğini açıklamasından saatler sonra gelmişti.

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bugün düzenlenen basın toplantısında Moskova’daki saldırıya değindi.

Olaya ilişkin görüntüler için “korkunç ve izlemesi zor” ifadelerini kullanan Kirby, olayla ilgili daha fazla bilgi edinmeye çalıştıklarını belirterek, “Düşüncelerimiz bu korkunç saldırının kurbanlarıyla birlikte. Henüz haberi almayan anneler, babalar ve çocukların olduğunu anlamak gerek. Bugün onlar için zor bir gün olacak. Düşüncelerimiz onlarla birlikte”

Kirby Amerikan vatandaşlarına da alışveriş merkezleri ve konser salonları gibi kalabalık yerlerden uzak durmaları uyarısında bulundu.

John Kirby, bir gazetecinin sorusu üzerine olayda Ukrayna ya da Ukraynalılar’ın dahli olduğuna ilişkin bir göstergenin olmadığını belirtti.

ABD’den başsağlığı mesajı

Moskova’daki ABD Büyükelçiliği saldırının ardından Rus halkına en içten başsağlığı dileklerini ilettiklerini ifade etti.

ABD Büyükelçiliği Amerikan vatandaşlarına saldırının düzenlendiği konser salonu ve alışveriş merkezinden uzak durmaları konusunda uyardı.

Rusya: “ABD elindeki bilgileri paylaşsın”

Rusya ise ABD’nin bundan eminse elindeki bilgiyi paylaşmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, “Beyaz Saray Ukrayna ya da Ukraynalılar’ın Moskova’daki terör saldırısında bir rolü olduğuna ilişkin işaret görmediğini söyledi. Washington’daki yetkililer neye dayanarak bir trajedinin ortasında birisinin masumiyetine ilişkin sonuç çıkarıyor” diye sordu.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mikhaylo Podolyak, Kiev’in saldırıyla bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Telegram kanalında görüntülü bir mesaj paylaşan Podolyak, “Rusya’nın bu olaylarla kesinlik bir ilgisi yok. Rus düzenli ordusuyla topyekün bir savaştayız. Ve her şeyden bağımsız, her şeye harp meydanında karar verilecek” ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan Sergey Lavrov ile görüştü

Türkiye’den diplomatik kaynaklara göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.

Hakan Fidan görüşmede saldırıyı kınadı; Rus hükümeti ve halkına başsağlığı dileklerini iletti.

Diplomatik kaynaklar yapılan açıklamada olay için “terör saldırısı ifadesini kullandı.

VOA tarafından geçilen 40 kişi öldü, 100 kişi yaralandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 40 kişi öldü, 100 kişi yaralandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 40 kişi öldü, 100 kişi yaralandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.