35. Yılı ‘Barışın olduğu yerde hayat çiçek açar’ konserle kutlandılar

35. Yılı ‘Barışın olduğu yerde hayat çiçek açar’ konserle kutlandılar

ABONE OL
16:59 - 19/11/2023 16:59
35. Yılı ‘Barışın olduğu yerde hayat çiçek açar’ konserle kutlandılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Klâsik Türk Müziği Derneği (BKTMD) kuruluşunun 35. Yılını Türkiye’den gelen TRT İstanbul Radyosu ses sanatçılarından Esra İçöz ve saz sanatçıları Sercan Halili (TRT İstanbul Radyosu-Klâsik Kemençe), Serkan Mesut Halili (İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Bölüm Başkanı-Kanun), Özgür Özgüler (TRT İstanbul Radyosu-Viyolonsel) ve ritim sazda Serdar Bişiren’in katılımlarıyla, Gemeinschaftshaus Gropiusstadt Konser Salonu’nda muhteşem konserle kutladı.

Aralarında, Berlin Başkonsolosluğu’nu temsilen konsolos Mehmet İnanç Arslan, Berlin Büyükelçiği’nden Batur Bıçaker (Baş Kâtip), Berlin Eyalet Parlamentosu’ndan milletvekilleri Derya Çağlar (SPD), Sol Parti Elif Eralp ve eşi, Berlinli kardeş koroların başkan ve hocaları, TBB ve diğer sivil toplum kuruluşlarının başkanları, sözcüleri ve yönetim kurulu üyeleri de konseri izleyenler arasındaydılar. Yaklaşık 500 civarında müzikseverin izlediği ‘Barışın olduğu yerde hayat çiçek açar’ temalı konser Ortadoğu’da acımasızca katliamların yapıldığı, savaş naralarının atıldığı şu günlerde topluma güzel bir mesaj verdi.

Sunuculuğunu yine değerli kardeşim Halim Özkan’ın üstlendiği, Muhayyer ve Kürdil-i hicazkâr Makamı’nda eserlerden oluşan konserin ilk bölümünde BKTMD Korosu solist ve koristleri sahne aldılar.

Konserin açılış ve konuklara ‘Hoşgeldiniz’ konuşmasını yapan koronun 2. Başkanı Nejla Altıok, 35 yıldır Sayısız konserlere imza attıklarını ve her seferinde şarkılarıyla toplumun ve dünyanın yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, ırkçılığa ve eşitsizliğe karşı seslerini yükselterek tavır koyduklarını ifade ederek; ‘Barışın olduğu yerde hayat çiçek açar’ temasını bu yılın başında seçtik. Son günlerde barışın ne kadar önem kazandığını ve barışa ne kadar ihtiyacımız olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Barış, dünyamızın en değerli hazinelerinden biridir. Barışın olduğu yerlerde hayat, adeta bir çiçek bahçesi gibi açar. Barış, insanların birbirini anlaması, saygı göstermesi ve işbirliği yapması demektir. Barış, umut ve sevgiyle dolu bir geleceğin teminatıdır. Geleceğimize sahip çıkmakta hepimizin görevidir. Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti ‘nin kuruluşunun 100. yılını da kutlarım; bu bağlamda Ulu Önder Atatürk ‘ün Yurtta Barış Dünyada Barış‘ sözünü tekrar anımsatmak isterim.“

Koronun şefi Selahattin Doğan’ın yönettiği, 2 ayrı makamda 8’er eserin arasında birbirinden güzel ve anlamlı şarkılar vardı. Birinci bölüm Muhayyer eserlerle başladı. Musiki dünyamızda bir devre adeta adını veren Tanburi Cemil beyin Peşrevi ile başlayan eseri müteakip Sultan III. Selim’in Muhayyer Sünbüle makamında bir şaheserini koro seslendirdi, ‘Ey gonca-i nazik tenim, Sensin benim şuh-i şenim.’ Bu bölümde solist Ayşe Barutçu, Avni Anıl’ın ‘Unutulmuş ne varsa sevgiden geri kalan’ adlı eserini solo olarak okudu. Koronun en güzel sesli solistlerinden Ayşe Yılmaz ise solo olarak üstad Selahaddin Pınar’ın ‘Bakışın çağırır beni uzaktan’ adlı eseri ile büyük alkış aldı. Koronun seslendirdiği ‘İstanbul’dan Üsküdar’a gideriken’ adlı anonim türkünün ardından, Kürdilihicazkâr eserlere geçildi. Konserin Türkiye’den gelen konuk sazları ve yerel sazendeler; Mustafa İşmen (keman), Evren Can Kaman (ud), Remzi Yılmaz (tambur), Fuat Tufan (klarnet) ve Ender Demir’in (bendir) Tatyos Efendi’nin Saz Semaisi’ni pek mükemmel icra ettiler.

Kürdilihicakâr Saz Semaisi’nden sonra koristler, sazendelerin çaldığı eserleri koro olarak seslendirirken; Yeşim Demirel ‘Şimdi hatırda mıdır aşık-ı nalan acaba?’ ve Gökhan Çiçek ‘İçince şarabı ezelde gönül’ adlı eserleri solo olarak okudular. Konserin birinci bölümü Lavtacı Hristo’nun ‘Karşıyaka’da İzmir’in gülü’ adlı hareketli şarkı ile sona erdi.

‘Barışın olduğu yerde hayat çiçek açar’ temalı konserin 2. bölümünde Türkiye’den konuk TRT Ses sanatçısı Esra İçöz sahne aldı. 1997 yılından bu yana radyo sanatçısı olarak programlara çıkan ve Türkiye’nin birçok yerinde Musiki Dernekleri’nin düzenlediği konserlere konuk sanatçı olarak katılan İçöz, yaklaşık 1 saat kaldığı kendisine ayrılan bölümde, birbirinden güzel eserler seslendirdi.

Repertuarında, ‘Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok’, ‘Kaplıdım gidiyorum bahtımın rüzgarına’, ‘Yeşil gözlerinden muhabbet kaptım’ ve ‘Gidin bulutlar gidin, Pencereden kuş uçtu’gibi eserlere yer veren sanatçı Esra İçöz, daha sonra sahneye BKTMD koro Şefi Selahattin Doğan’ı davet ederek koristlerin arasına girdi ve hep birlikte son olarak, ‘Gülşen-i hüsnüne kimler varıyor.’ adlı eser seslendirildi. Kaynak: Berlin SES

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.