DOLAR

32,3832

-0.13%
EURO

34,7537

-0.16%
ALTIN(gr)

2.408,91

-1,06%
BİST 100

10097.67

-1,06%
“2026’ya kadar enflasyonun tek hanelere indiğini görmek istiyoruz” 

“2026’ya kadar enflasyonun tek hanelere indiğini görmek istiyoruz” 

ABONE OL
09:16 - 18/04/2024 09:16
“2026’ya kadar enflasyonun tek hanelere indiğini görmek istiyoruz” 
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için bulunduğu Washington’da Uluslararası Finans Enstitüsü’nün düzenlediği Küresel Görünüm Forumu’nda konuştu.

Gün boyu süren forumun Türkiye ekonomisiyle ilgili bir oturumunda soruları yanıtlayan Şimşek, “güven verici ve güçlü” 3 yıllık bir ekonomik programı uyguladıklarını, bu programla fiyat istikrarını sağlamayı, mali durumu iyileştirmeyi ve cari açık gibi diğer makro ekonomik zorluklarla başa çıkmayı hedeflediklerini söyledi.

Nihai hedefin sürdürülebilir bir yüksek büyüme oranı ve herkes için refahın oluşturulması olduğunu vurgulayan Şimşek, kısa vadede kilit zorluğun yüksek enflasyon olduğuna dikkat çekti.

Şimşek, para politikasının rotasında düzeltmeye gitme sürecinin devam ettiğini, mali alanda Merkez Bankası’nın çabalarını desteklemeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Ekonomik programın ana unsurlarından birinin yapısal reformlar olduğunu kaydeden Şimşek, bu reformların rekabeti ve verimliliği güçlendirmeyi, yatırım iklimini geliştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek hanelere indirme hedeflerinin altını çizen Şimşek, bütçe açığını azaltmak için ciddi boyutta tedbirleri hayata geçirdiklerini anlattı.

Şimşek, 2024 yılında, Türkiye’nin kilit ticaret ortaklarının ekonomik verilerinin ilerleme göstereceği beklentisinden hareketle, dış talebin güçlenmesini beklediklerini, bunun da net ihracata ve büyümeye katkı sağlayacağını söyledi.

Cari açığın ekonomik programda çizilen hedeflerin de ötesinde bir seviyede azalma eğilimi gösterdiğini kaydeden Şimşek, aylık enflasyonun da düşmekte olduğunu belirterek, “Enflasyonu düşürmek ana önceliğimiz” dedi.

Şimşek, Türkiye’de mali durumun güçlenmekte olduğunu, ekonomik programın işe yaradığını gösteren çok sayıda kanıtın bulunduğunu vurguladı.

“2026’ya kadar enflasyonun tek hanelere indiğini görmek istiyoruz” diyen Şimşek, o zaman kadar yapısal reform programını yerine getirmiş olacaklarını umut ettiğini söyledi.

“Yatırımcıların ekonomik programın kalıcılığıyla ilgili şüpheleri ortadan kalkmış”

Şimşek, Washington’daki temasları sırasında yatırımcılardan Türkiye ekonomisiyle ilgili karşılaştığı sorularda bir ton değişikliği gözleyip gözlemediği sorusunu yanıtlarken, yatırımcıların geçen yaz aylarında Türkiye’de izlenen yeni ortodoks politikaların yönüyle ilgili şüpheler duyduğunu ama bu yıl bu şüphelerin ortadan kalkmış olduğunu gördüğünü anlattı.

“Buna dair hemen hemen hiç soru gelmiyor, (ekonomik) programın kalıcılığıyla ilgili hiçbir soru sorulmuyor, Artık sorular daha çok programın ayrıntılarıyla ilgili oluyor” diyen Şimşek, genel anlamda piyasalar ve yatırımcıların Türkiye’de enflasyonun düşme eğilimine girdiğine, cari açık gibi dengesizliklerle mücadelede programın sonuç vermeye başlayacağına ikna olmaya başladığını gözlemlediklerini kaydetti.

Şimşek, aynı şekilde, Türkiye’nin mali duruşunu ve güvenilirliğini de neredeyse hiç kimsenin sorgulamadığını belirtti.

Hükümet olarak enflasyonu düşürme hedefinde Merkez Bankası’na yardım için ne gibi adımlar atmayı planladıkları şeklinde sorular geldiğini aktaran Şimşek, “Mali alanda Merkez Bankası’nın gereken her yardımı aldığından emin olmaya kararlıyız” dedi.

Şimşek, uluslararası piyasalarda Türk varlıklarına karşı çok güçlü bir ilginin olduğunu söyledi.

Şimdi halkı, enflasyonun düşeceği konusunda ikna etmeleri gerektiğini dile getiren Şimşek, piyasaların, Türkiye’de enflasyonun gelecek 12 ayda yüzde 36-37 seviyelerine inmesini beklediğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen “2026’ya kadar enflasyonun tek hanelere indiğini görmek istiyoruz”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “2026’ya kadar enflasyonun tek hanelere indiğini görmek istiyoruz”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “2026’ya kadar enflasyonun tek hanelere indiğini görmek istiyoruz”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.