“2 Aydan Sonra Gün Işığı Gördüler”

“2 Aydan Sonra Gün Işığı Gördüler”

ABONE OL
09:29 - 04/05/2022 09:29
“2 Aydan Sonra Gün Işığı Gördüler”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rus işgali altındaki Ukrayna’nın Mariupol şehrinden yapılan tahliyelerde onlarca Ukraynalı, Zaporizhzhia şehrine ulaştı.

Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin yardımıyla 29 Nisan’dan bu yana yürütülen 5 günlük tahliye operasyonunda, Mariupol’daki Azotsval demir-çelik fabrikasında saklanan ve iki ay boyunca fabrikada mahsur kalan kadınlar, çocuklar ve yaşlılar tahliye edildi.

Azotsval’da oğlu ve 10 yaşındaki torunuyla birlikte iki ay boyunca saklanan 70 yaşındaki Valentina Sytnykova “Hayata veda etmiştik, kimsenin orada olduğumuzu bildiğini sanmıyorduk” dedi.

17 başka ailenin, çocuklarıyla birlikte kendileriyle fabrikaya sığındığını anlatan Sytnykova, Rus bombardımanı sonucu sığınaklarının çöktüğünü ve Ukrayna askerlerinin üç gün önce onları enkazdan çıkardığını kaydetti.

Sytnykova gözyaşlarını tutamayarak, “Torunum ‘korkuyorum’ dedi, ben de ona ‘herşeyin yoluna gireceğini ve buradan bir şekilde kurtulacağımızı’ söyledim” dedi.

Azotsval’da bodrum katında saklanan bir diğer kişi Alina Kozitskaya da, “Kurtulduğuma inanamıyorum, dinlenmeye ihtiyacımız var” dedi.

“Askerler unutuldu”

Tahliye edilen kadınların bazılarının ellerinde Ukraynalı yetkilileri Rus kuşatmasındaki Azovstal’da bulunan askerleri de tahliye etmeleri çağrısında bulundukları pankartlar taşıdığı dikkati çekti.

“Azovstal’daki orduya yardım edin” yazılı bir pankart taşıyan Ksenia Chebysheva, asker eşinden 26 Nisan’dan bu yana haber alamadığını söyledi. Bir diğer kadın da, “Askerlerin yiyeceği, suyu ya da mühimmatı yok. Herkes onları unuttu” diye bağırdı.

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Koordinatörü Osnat Lubrani, “101 kadın, erkek, çocuk ve yaşlının Azotsval’dan sonunda çıkarıldığını ve 2 aydan sonra gün ışığı gördüklerini” söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, “Kiev ve Moskova ile devam eden koordinasyonun insanların güvenli yerlere ulaşmasına yardım edecek insani koridorlara yol açmaya devam etmesini umuyorum” açıklamasında bulundu.

“Hala siviller var”

Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boichenko, Azotvstal’da 200’den fazla sivilin, Mariupol’de ise 100 binden fazla sivil halen mahsur olduğunu ifade etti.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin Ukrayna delegasyonu başkanı Pascal Hundt ise, tahliye edilenlerinin söylediklerini çok üzücü olduğunu ve ellerinden geldiği kadar fazla sivili tahliye etmeye çalıştıklarını söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin geçen hafta yaptığı açıklamada, “BM ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin Azovstal’dan tahliyelere yardım etmelerine izin verileceğini” kaydetmişti.

Mariupol limanında bulunan Azovstal demir-çelik fabrikası, Ukraynalılar’ın şehirdeki “son kalesi” olarak değerlendiriliyor. Mariupol şehri, Mart başından beri Rusya’nın kuşatması altında bulunuyor.

Bu arada, Avrupa Birliği’nin (AB) bugün Moskova’ya yönelik yeni enerji yaptırımları açıklaması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yeni yaptırım yaptırımlar çerçevesinde yıl sonuna kadar Rus petrol ithalatının yasaklanacağını açıklaması öngörülüyor.

VOA tarafından geçilen “2 Aydan Sonra Gün Işığı Gördüler” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “2 Aydan Sonra Gün Işığı Gördüler” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “2 Aydan Sonra Gün Işığı Gördüler” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.