1999’dan beri iktidarda olan Putin yeniden seçime giriyor

1999’dan beri iktidarda olan Putin yeniden seçime giriyor

ABONE OL
22:17 - 08/12/2023 22:17
1999’dan beri iktidarda olan Putin yeniden seçime giriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Cumhurbaşkan Vladimir Putin bugün 2024 yılı Mart ayında yapılacak seçim için adaylığını açıkladı. Putin’in kazanmasına ve Rusya Cumhurbaşkanı olarak 2030 yılına kadar iktidarda kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yaklaşık 25 yıldır iktidarda olan Putin, binlerce Rus askerinin ölümüne yol açan yüksek maliyetli Ukrayna savaşına ve savaşın Rusya içinde de saldırılara neden olmasına rağmen geniş kamuoyu desteği almaya devam ediyor.

Haziran ayında paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigojin’in ayaklanma girişimi, Putin’in iktidar gücünü yitirmeye başlayabileceği şeklinde yaygın spekülasyona neden olmuş ancak Putin, bu girişimden kalıcı zarar görmeden kurtulmayı başarmıştı. Prigojin’in ayaklanma girişiminden tam iki ay sonra esrarengiz bir uçak kazasında hayatını kaybetmesi, Putin’in mutlak gücü elinde tuttuğu şeklindeki görüşü güçlendirmişti.

Putin, 17 Mart 2024’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine katılma kararını, Kremlin’de düzenlenen bir ödül töreni sırasında savaş muhariplerinin kendisine seçime yeniden katılma çağrısı yapması üzerine açıkladı.

Kamuoyu yoklamalarında destek oranı yüzde 80

Ödül töreninden sonra Kremlin tarafından yayınlanan video görüntülerine göre Putin, askerlere, “Sizden saklamayacağım, zaman içinde farklı düşüncelerim oldu ancak haklısınız, artık bir karar vermenin zamanı geldi. Rusya Federasyonu’nun başkanlığı için seçime gireceğim” dedi.

Bağımsız anket firması Levada Merkezi’ne göre kamuoyunun yaklaşık yüzde 80’i, Putin’in performansını destekliyor. Bu desteğin, samimi olabileceği gibi, Putin’in her türlü muhalefeti bastırması karşısında gösterilen boyun eğmenin bir yansıması da olabileceği yorumu yapılıyor.

Putin’in oy pusulasında sadece göstermelik bir muhalefete karşı yarışacağı öngörülüyor.

Anayasa değişikliği yaparak uzun iktidarının önünü açmıştı

71 yaşındaki Vladimir Putin, daha önce iki kez anayasayı değiştirerek teorik olarak 80’li yaşlarının ortalarına kadar iktidarda kalabilmesinin önünü açmıştı. Putin, 1953 yılında ölen Sovyet diktatör Josef Stalin’den bu yana iktidarda en uzun süre kalan Rus lider.

Putin, 2008 yılında, cumhurbaşkanlığı süresine ilişkin kısıtlamalar nedeniyle görevi bırakarak başbakan olmuş ancak ülkeyle ilgili kararlarda rol almayı sürdürmüştü. O dönemde cumhurbaşkanının görev süresi dört yıldan altı yıla uzatılmıştı. Üç yıl sonraysa Putin, yeni anayasal değişikliklerle 2024 yılından itibaren cumhurbaşkanlığı süresini altışar yıllık iki ardışık dönem olarak değiştirilmesini sağlamıştı.

Ukrayna işgali destek oranını düşürdü mü?

Görev başında iki dönem daha kalmasını sağlayacak anayasal değişikliklerin yapıldığı zamanda Putin’in iktidarı kaybedebileceği kaygılarının artmış olabileceği sanılıyor. Anket firması Levada’ya göre Putin’in kamuoyundan aldığı destek oranı yüzde 60 civarında seyrediyordu.

Bazı uzmanlara göre popülaritesindeki bu düşüş, Putin’in 2022 yılı Şubat ayında Ukrayna işgalini başlatmasındaki ana unsur olabilir.

Şu anda İsrail’de yaşayan ve Putin’in eski konuşma yazarı olan yorumcu Abbas Galyamov, “Ukrayna’daki bu çatışma gerekli bir yapıştırıcıydı. İktidarını pekiştirmek zorundaydı” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin eski Rusya uzmanı ve Brookings Enstütüsü uzmanı olan Fiona Hill, Putin’in “zaferle sonuçlanacak şirin ve küçük bir savaşın” yeniden seçilmesi için desteği arkasında toplamasına yardımcı olacağını düşünmüş olabileceği fikrine katılıyor.

Ancak Ukrayna işgali, her iki tarafın da ciddi ilerlemeler kaydedemediği, Putin’in popülaritesi açısından hayati önem taşıyan ülke içi refahı tehdit ettiği uzun bir savaşa dönüştü.

Boris Yeltsin’in beklenmedik istifasıyla 31 Aralık 1999’da cumhurbaşkanı vekili olan Putin, 2000 yılı Mart ayında ilk dönem cumhurbaşkanlığına seçildi ve Bill Clinton’dan Joe Biden’a, beş Amerikan başkanının görev süresi boyunca iktidarda kalmayı başardı.

VOA tarafından geçilen 1999’dan beri iktidarda olan Putin yeniden seçime giriyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 1999’dan beri iktidarda olan Putin yeniden seçime giriyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 1999’dan beri iktidarda olan Putin yeniden seçime giriyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.