17 HDP’li Tutuklandı Kars Belediyesi’ne Kayyum Atandı 

17 HDP’li Tutuklandı Kars Belediyesi’ne Kayyum Atandı 

ABONE OL
20:26 - 03/10/2020 20:26
17 HDP’li Tutuklandı Kars Belediyesi’ne Kayyum Atandı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DİYARBAKIR — 

Kamuoyunda ‘‘6-7 Ekim Olayları’’ olarak bilinen 2014 yılında IŞİD’in Suriye’nin Kobani ilçesine yönelik saldırıları sırasında meydana gelen eylemlerle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma sonunda Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 302. maddesinde düzenlenen ‘‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’’ suçlamasıyla o dönem 16’sı HDP MYK üyesi, biri Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı olan 17 kişiyi tutukladı.

25 Eylül’de gözaltına alınan 20 kişi arasında bulunan HDP eski İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP eski Diyarbakır milletvekili Altan Tan ve HDP eski MYK üyesi Gülfer Akkaya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Şüphelilerin önemli kısmı hakimlik savunmalarında soruşturma dosyasında yer alan ‘‘gizli tanık’’ ifadelerini reddetti. Öte yandan soruşturmanın, savcılık safhası hakkında gizlilik kararı olduğundan bu tanık ifadelerinde neler olduğu henüz bilinmiyor.

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen tutuklandı, Kars Valisi kayyum atandı

Önceki gün sosyal medya aracılığıyla ‘‘Ben demokrasicilik oynanacak yaşı geçtim. Türkiye’nin koşulları da oyun oynanacak bir ortama sahip değil. Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesiyle oynanmasına izin vermem. İster tutuklayın, ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyum atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim’’ şeklinde mesaj veren Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de tutuklanan isimler arasında yer aldı.

Bilgen’in tutuklama kararının ardından Kars Belediyesi’ne kayyum atandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozma’ suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/146757 sayılı soruşturması kapsamında 25.09.2020 tarihinde gözaltına alınan ve bu dosya kapsamında 02.10.2020 tarihinde tutuklanan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Anayasa’nın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47’nci maddesine istinaden İçişleri Bakanlığının 02/10/2020 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır’’ denildi.

İçişleri Bakanlığı, Kars Valisi Türker Öksüz’ü, Kars Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirdi.

Tutuklananlardan Bircan Yorulmaz, 6-7 Ekim olaylarından önce HDP’den istifa etmiş

Tutuklanan 17 kişiden biri olan Bircan Yorulmaz hakimlik ifadesinde Kobani olayları başladığında, HDP MYK’si üyesi olmadığını söyledi.

Yorulmaz, hakimlik ifadesinde, “Ağustos 2014 tarihinde partimden istifa etmiştim. Daha sonraki süreçte de partinin kurumlarında yer almamıştım” dedi. Yorulmaz’ın avukatı Hürrem Sönmez, suç iddiasına konu olan dönemde müvekkilinin partiyle bir illiyet bağı kalmadığını, sosyal medya paylaşımlarında bir şiddet çağrısı olmadığını, bu nedenlerle Yorulmaz’a isnat edilecek suç bulunmadığını belirtmesine rağmen Bircan Yorulmaz tutuklandı.

HDP’nin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt ise yerinin sabit olduğunu kaçma şüphesi olmadığını söylemesine rağmen tutuklanan bir diğer isim oldu.

‘‘Şiddet eylemlerini doğru bulmuyorum, altı yıldır yüzde 99 engelli anneme bakıyorum’’ diyen Oduncu da tutuklandı

O dönem HDP yönetiminde yer alan Pervin Oduncu da hakimlik sorgusunda “Şiddet eylemlerinin hiçbirini kabul etmiyorum, doğru bulmuyorum. Yaklaşık altı yıldır, yüzde 99 engelli anneme bakıyorum” dedi. Oduncu’nun avukatı Hadi Cin de “Şüphelilerden Sırrı Süreyya Önder o sıralarda İçişleri Bakanı’nın makamındadır. Selahattin Demirtaş MYK toplantısını yarıda bırakarak 45 dakika (Başbakan) Ahmet Davutoğlu’yla görüşmüştür. Davutoğlu da durumu yumuşatan açıklamalar yapmıştır. Eylemde ölenlerden 44’ü HDP’lidir. Şüphelinin tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz’’ sözleriyle müvekkilinin serbest bırakılmasını istese de Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararı verdi.

Bu isimler dışında HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP eski Batman milletvekili Ayla Akat Aka, HDP eski Genel Saymanı Zeki Çelik, DBP eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP eski MYK üyeleri Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, İsmail Şengün ve Cihan Erdal ile HDP eski İstanbul milletvekili Prof. Dr. Emine Beyza Üstün tutuklandı.

Önder: ‘‘Dönemin Başbakan’ı gayretlerimiz nedeniyle teşekkür etti’’

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan HDP Eski İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise hakimlik sorgusunda olayları bastırmaya çalıştıklarının altını çizdi.

Hiçbir dönemde Parti Meclisi veya MYK’da görev almadığını söyleyen Önder, “6-9 Ekim tarihlerinde İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın davetiyle kimi zaman Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu’nun da katılımıyla, zaman zaman da oradan ayrılıp Sayın Başbakan’la (Ahmet Davutoğlu) görüşmek şeklinde tümüyle Sayın Efkan Ala’nın koordinasyonuyla bu meseleyi toparlamak ve daha fazla yıkıma engel olmak için, 9 Ekim akşamı birbirimizle helalleşerek ayrıldım. Dönemin Başbakan’ı da gayretlerimiz nedeniyle telefonla arayarak teşekkür etti’’ dedi.

Sırrı Süreyya Önder, şiddet gerekçesiyle savcılık tarafından kapatılan sosyal medya hesabının da kendisine ait olmadığını ifade etti.

Altan Tan: ‘‘Politikalarını tasvip etmediğim için 2018 yılında noter kanalıyla partiden istifa ettim’’

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüphelilerden Gülfer Akkaya’nın ciddi bir rahatsızlığı olduğu anlaşılırken HDP Eski Diyarbakır milletvekili Altan Tan da haksız bir ithamla suçlandığını belirtti.

Tan, “Hayatım boyunca demokratik bir mücadele dışında bir mücadelede olmadım. PKK’yı da en çok suçlayan kişi benim. 6 Ekim’de yapılan toplantıya iştirak etmedim. Toplantı yapıldığı tarihte Diyarbakır’daydım. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’ne ibraz ettiğim uçak biletim vardır. Hayatım boyunca şiddete karşı durdum. Politikalarını tasvip etmediğimden dolayı 2018 yılında noter kanalıyla partiden istifa ettim” dedi.

VOA tarafından geçilen 17 HDP’li Tutuklandı Kars Belediyesi’ne Kayyum Atandı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 17 HDP’li Tutuklandı Kars Belediyesi’ne Kayyum Atandı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 17 HDP’li Tutuklandı Kars Belediyesi’ne Kayyum Atandı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.