13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verecek mi?

13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verecek mi?

ABONE OL
09:48 - 27/12/2023 09:48
13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İSTANBUL — 

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Gezi Davası’ndan cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili Can Atalay hakkında 21 Aralık’ta verdiği Genel Kurul kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Altı gündür, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden müvekkilleri hakkında bir değerlendirme yapılması için Resmi Gazete’de “gerekçeli kararı görmeliyiz” yanıtını alan Can Atalay’ın avukatları, bugün Hatay milletvekilinin serbest bırakılmasına kesin gözle bakıyor.

Avukat Deniz Özen: “Bu dakikadan sonra tahliyeden başka yol yok”

Fikret İlkiz, Evren İşler ve Akçay Taşçı ile birlikte Can Atalay’ın uğradığı hak ihlalini ikinci kez Anayasa Mahkemesi’ne götüren Avukat Deniz Özen, AYM Genel Kurulu’nun kararı ile Hatay milletvekilinin 14 Mayıs’tan beri uğradığı haksızlığın tescil edilmiş olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’ye değerlendirmede bulunan Avukat Özen, “Şu anda Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gidiyorum. Bugün kaçınılmaz olarak tahliyesini bekliyoruz. Çünkü yayınlanan Resmi Gazete’de açık bir şekilde 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin takdir yetkisi olmadığı, yeniden yargılamaya başlaması, mahkumiyet hükmünün infazını durdurması, Can Atalay’ın tahliyesini sağlaması ve yeniden başlayacak yargılamanın durmasından başka bir işlem yapamayacağını da söylüyor. Ayrıca 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ilk AYM Genel Kurulu kararı sonrası Can Atalay dosyasını gönderdiği Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin de yetkisiz bir şekilde karar verdiğini vurguluyor. Bu saatten, bu dakikadan sonra tahliyeden başka yol yok” dedi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurul kararında, “bu nitelikte bir hak arama yolunda verilen kararların yerine getirilmemesi bireylerin toplumun hukuk devletine inancını zedeler ve temel anayasal düzene zarar verir” ve “kamu gücünü kullananlar organların Anaysa Mahkemesi kararlarına uymamaları anayasal meşruiyete gölge düşürdüğü gibi Anayasa’nın üstünlüğü ilkesini de işlevsiz hale getirir” yorumlarıyla yine kendisinin verdiği 25 Ekim tarihli Can Atalay kararı hakkında hem İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hem de Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin aldıkları tutumu eleştiriyor.

Genel Kurul, Atalay’la benzer durumda olan Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkında AYM’nin vermiş olduğu kararlarına daha önce Yargıtay Ceza Kurulu’nun uyduğunun da altını çizerek bu konuda “bağlayıcılık” olduğuna işaret ediyor.

Avukat Aytaç: “Beklentimiz tahliye; yargı krizinin sürmesi Anayasa Mahkemesi’nin varlığını tartışmaya açar”

“Can Atalay’ın Avukat Arkadaşları” grubundan Kemal Aytaç, olağan şartlarda Can Atalay’ın bugün gecikmeli olarak da olsa tahliye edilmesi gerektiğini düşünüyor ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin nasıl bir tepki vereceğini kestiremiyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Avukat Aytaç, “Artık Resmi Gazete’de yayınlandı. Hepimiz beklentisi Can Atalay’ın tahliye kararı. Mahkeme gerekçeli kararı da açık. Aslına bakarsanız bu mesele çok yoruldu. Toplumsal bir uzlaşma da var Can Atalay konusunda. Üstelik bu çözümsüzlük iktidarı daha da yıpratacak. AYM bu sefer çok daha sert çok daha net karar yazdı. Daha önce Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM’nin kararına direnmişti hatta tanımamıştı. Bu artık olmaz diyebilir miyiz? Ben diyemiyorum. Bu durum beni endişelendiriyor, korkutuyor. Yargı krizinin sürmesi Anayasa Mahkemesi’nin varlığını tartışmaya açar” dedi.

Bahçeli: “Can Atalay dosyasını acilen inceleyip hak ihlali kararı verilmesinin izahını kara cübbeli işbirlikçiler nasıl yapacaktır?”

Anayasa Mahkemesi ile ilgili eleştirilerini son dönemde çok sık dillendiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün partisinin TBMM Grubu’nda yaptığı konuşmada, DEM Parti ve öncülü partilerin Meclis’te olmasını eleştirirken AYM’nin kapatılması talebini yineledi.

Bahçeli, “Üçüncü önerim, yeni anayasa sürecinde, Anayasa Mahkemesi statüsünün, üye yapısının, yargılama usullerinin radikal şekilde ele alınarak yeniden yapılandırılması ya da bu mahkemenin kapatılmasıdır. Anayasa Mahkemesi’nin önünde görüşülmeyi bekleyen 129 bin 140 bireysel başvuru dosyası varken, hatta bazılarına yıllardır sıra gelmemişken, mahkûm Can Atalay dosyasını acilen inceleyip hak ihlali kararı verilmesinin izahını kara cübbeli işbirlikçiler nasıl yapacaktır? ‘Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz’ diyen Bay Zühtü, senin kumandan, senin ipin kimin elindedir?” dedi.

Kulislerde AYM’yi Can Atalay dosyası üzerinden eleştiren Bahçeli’nin TİP Hatay milletvekilinin tahliyesine açıktan karşı çıkmamasının ve partinin hukuk konularında en yetkili ismi İstanbul milletvekili Feti Yıldız’ın eleştirel bir pozisyon almamasının MHP’nin Can Atalay konusundaki rezervinin kalktığı yorumlarına neden oluyor.

VOA tarafından geçilen 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.