12 Bin Yıllık Hasankeyf’in Son Günleri

12 Bin Yıllık Hasankeyf’in Son Günleri

ABONE OL
16:38 - 07/11/2019 16:38
12 Bin Yıllık Hasankeyf’in Son Günleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ilısu Barajının suları altında kalacak olan Batman’ın Hasankeyf İlçesi artık sona bir adım daha yaklaştı. İlçenin turistik çarşısı da boşaltıldı. İlçe sakinleri çaresizce yeni yerleşim alanına taşınıyor.

Hasankeyf’in sular altında kalmaması için yıllardır yürütülen kampanyalar sonuçsuz kaldı. Baraj yapıldı ve su tutulmaya başlandı. Su Seviyesi her geçen gün yükseliyor. İlçe sakinleri, itirazlardan sonuç alamayınca birer birer yeni yerleşim alanına taşındı. Tarihi ilçede son kalanlarsa esnaflar oldu. Son ana kadar işyerlerini terk etmeyen esnaflar, ilçeye gelen turistlere hizmet etmeye devam etti. Ta ki çarşının yıkımına karar verilene kadar. İlçeye giden karayolu kapatıldıktan sonra, tarihi çarşı da boşalmaya başladı. Esnaflar işyerlerini yeni yerleşim alanına taşımak için kolları sıvadı. Boşaltılan dükkanlar tek tek yıkılmaya başlandı. Esnaflar son kalan eşyalarını da istemeyerek de olsa yeni alana taşıdı.

Kimisi son eşyalarını taşırken, kimisi olanları hüzünlü gözlerle izledi. İlçe sakinlerinden Nuri Gülmüş, mecburen taşındıklarını söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Gülmüş, “Zaten bu iş bizim isteğimizle olmadı. Bizim gönlümüze göre değil, sormadan, zorunlu bir şey oldu. Artık mecburen kabul etmemiz lazım. Başka çaremiz yok. Kimisi esnaf, kimisi turizmci, herkesin bir işi vardı. Ben serbest meslek sahibiyim. Şimdi o da elimizden gitti. Yeni yerde 5 yıla kadar ne yapacağımızı kimse bilemez. 5 yıla kadar toparlanma veya yer bulma mümkün değil” dedi.

İş yerindeki son eşyalarını toplayan Mehmet Nuri Aydın da hüzünlü. İlçedeki tarihi eserlerin paha biçilmez olduğunu ifade eden Aydın, VOA Türkçe’ye şunları söyledi;” Para bir yana, bizim eski yerimizin manevi değeri kesinlikle paha biçilmez. Çünkü doğup büyüdüğümüz bir yer. Yani öyle bir yer ki bizim burası, Güneydoğu’da böyle bir yer bulmak çok zor. Buranın yıkılması bizim içimizi yaktı. Doğup büyüdüğümüz yerdir. İnsanın doğup büyüdüğü yerin yok olması, gerçekten içimiz yandı. Yeni yer ne kadar güzel olsa da, burası yok olma aşamasına geldiği için, mecburen yeni yerimize taşınmak zorunda kaldık.”

İlçede taşınan sadece işyerleri değil. Son ana kadar kalan birkaç ev de taşınmaya başladı. Eşyalarını kamyonlara yükleyen aileler, yeni evlerinin yolunu tutuyor. Arada bir evlerine geri gelen aileler, kalan eşyalarını da götürüyor.

Ancak yeni yerleşim yerine taşınanlar da memnun değil. Nedeniyse evlerdeki eksikler. VOA Türkçe’ye konuşan ilçe sakinlerinden Yusuf Ağırlar, “Yeni evlerimiz güzeldir, yalnız eksik çok eksikler bayağı çok. Kimisi gelip evini temizliyor, 30- 40 milyar para harcıyor. Benimki düz masrafı diğerleri kadar yok. Diğerlerinin işi zor” şeklinde konuştu.

Tarihi ilçenin son nefesini vermesine artık günler kaldı. İlçenin sular altında kalmaması için yıllardır mücadele veren Hasankeyf Yaşatma Girişimi üyesi Rıdvan Ayhan, yeterince kazı yapılamamasına tepkili. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ayhan, şunları söyledi;” Hasankeyf’te her kazı yapılışında farklı bir kültür ortaya çıkıyordu. Bunun nedenlerinden bir tanesi yeterince kazı yapılmadı. Hasankeyf’in sadece yüzde 20’si kazıldı. Yüzde 80’i hala kazılmadı. Kazı yapılmayan bir yerde, siz kalkıp boşaltıp, analizini yapmadan, arkeolojik çalışma olmadan, suya görmüyorsunuz. Bu bir tarihtir, yapılan tarihi bir katliamdır”

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz’se eski ilçede hak sahibi olamayanların durumuna dikkat çekti. Bu insanların sorununa çözüm bulunmasını isteyen Akdeniz, gelecekten umutlu. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Akdeniz, “Yeni Hasankeyf’e taşınma yüzde 90 kadar bitti. Eski çarşıda hak sahibi olan vatandaşların sorunu var. Onlar ne olacak? Eski Hasankeyf’te yeni evlenen gençlerimiz var, hak sahibi değiller. Aile vasfı taşımayan insanlarımız. Onlar ne olacak? Bu insanlarımız göç mü etsin? Biran önce bu insanlar için çalışmaların yapılması elzemdir. Yeni Hasankeyf’te turizme yönelik çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Limanlar, tekneler olacak, balıkçılık olacak. Eskiyle yeni ilçe arasında teknelerle gidip geleceğiz. Gelecek turistlere, en iyi hizmeti vermek istiyoruz. Şimdi eski Hasankeyf’te zar zor oluyordu. Yeni Hasankeyf’te öyle değil, müthiş bir turizm olacak. Bunu en iyi şekilde yapmak istiyoruz” diye konuştu.

İlçenin yaklaşık iyi ay içinde tamamen sular altında kalması bekleniyor.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.