12 AB ülkesi göçe karşı Birlik sınırlarının güçlendirilmesini istedi

12 AB ülkesi göçe karşı Birlik sınırlarının güçlendirilmesini istedi

ABONE OL
00:37 - 09/10/2021 00:37
12 AB ülkesi göçe karşı Birlik sınırlarının güçlendirilmesini istedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Litvanya, Letonya, Güney Kıbrıs Rus yönetimi, Slovakya ve Polonya’nın içişlerinden veya göçten sorumlu bakanları ortak bir mektubu imzalayarak AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ve AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson’a gönderdi.

İnternet sitesi Politico tarafından yayımlanan mektup, en fazla sığınma başvurusu alan Fransa, Almanya ve İspanya tarafından imzalanmadı.

Mektupta, Avrupa’nın “mevcut yasal çerçeveyi yeni gerçekliklere karşı uyumlandırması” gerektiği belirtildi.

Bazı Avrupalı medya organlarının haberleriyle bir kez daha gündeme gelen geri itmelerden ise mektupta bahsedilmedi. Politico’nun konuyla ilgili haberine göre, bazı diplomatlar, “yasal çerçeveyi uyumlandırma” önerisini “geri itmeleri meşrulaştırma” çağrısı olarak gördüklerini söyledi.

AB’ye üye 12 ülkenin bakanları, üye ülkelerin ulusal güvenliklerini ve AB güvenliğini sağlanmak için “tehdide karşı hızlı ve orantılı şekilde harekete geçmesine” AB yasalarınca izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Mektupta, sınır gözetimlerinin göçmenlerin yasa dışı şekilde sınırları geçme girişimlerini uygulamada engelleyemediği, bu nedenle sınır gözetim ve denetimlerinin “daha ileri önleyici tedbirlerle” güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Fiziksel engellerin etkili bir sınır koruma tedbiri olduğu belirtilen mektupta, “Bu meşru tedbir için AB bütçesinden fon sağlanmalı; bu, bir öncelik olmalıdır.” denildi.

AB ülkelerinin içişleri bakanları, bugün Lüksemburg’da bir araya geliyor. Bakanların gündeminde, AB’nin dış sınırlarının güçlendirilmesi, sınıra gelen göçmenlerin nasıl taramadan geçirileceği, değişen göç rotaları gibi konular bulunuyor.

AB Yunanistan’ı yasa dışı geri itmelere ilişkin iddiaları araştırmaya çağırdı

Öte yandan Avrupa Birliği Komisyonu içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Yunanistan’ı, yasa dışı geri itmelere dair haberleri araştırmaya çağırdı.

Johansson, ikinci gününde devam eden AB Adalet ve İçişleri Bakanları Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Avrupa basınına geri itmelere dair dün yansıyan görüntülerle ilgili konuşan Johansson, sınır korumasının her zaman hukukun üstünlüğü ve temel haklara uygun şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Hırvatistan iddiaları araştırmayı taahhüt etti

Hırvatistan’ın AB ile kurulan bağımsız gözlem mekanizmasını kullanacağı ve iddiaları araştıracağını söyleyen Johansson, “Bu, tam olarak verilmesi gereken doğru yanıt.” ifadelerini kullandı.

Johansson, “Yunan Bakan ile görüşmem farklıydı. Yunanistan’ın bununla ilgili araştırma yapmamasını kabul etmeyeceğimi açıkça bildirdim. Sınırlarımızı korumalıyız ama aynı zamanda değerlerimizi, hukukun üstünlüğünü ve temel hakları korumalıyız.” diye konuştu.

Komisyon üyesi, Yunanistan’ın da Hırvatistan ile aynı şekilde karar alması ve AB’nin değerleriyle uyumlu davranmasını beklediğini kaydetti.

Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis ise toplantıya girmeden önce yaptığı açıklamada, her iddianın Yunan iç hukuku ve denetim sisteminde araştırıldığını savundu. (AA)

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.