11 Milyon Fidan Toprakla Buluştu

11 Milyon Fidan Toprakla Buluştu

ABONE OL
23:47 - 11/11/2019 23:47
11 Milyon Fidan Toprakla Buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım’da, Türkiye’nin 81 ilinde 2023 noktada 11 milyon fidan dikildi. “Bugün fidan, yarın nefes” kampanyası çerçevesinde vatandaşlar tarafından sahiplenilen fidan sayısı hedefi aşarak 13 milyon 750 bine yaklaştı.

Ankara’daki törene katılarak eşi Emine Erdoğan’la birlikte fidan diken Cumhurbaşkanı Erdoğan “17 yılda toplam 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturarak orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan 22,6 milyon hektara çıkardık” dedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Erozyonla kaybettiğimiz toprak miktarını yıllık 500 milyon tondan 154 milyon tona kadar düşürdük. Başlattığımız ‘5 bin köye 5 bin orman’ projesiyle bugüne kadar ceviz, badem, zeytin, defne, kestane gibi ağaçlar yetiştirmek için 14 milyon fidanı toprağa diktik. Böylece insanlarımızın topraktan elde ettikleri kazancın artmasını da sağladık. Bizim yeşil sevdamızın adı Cumhuriyet döneminin tamamında yapılan ağaçlandırmanın 1,5 katını 17 yılda yapabilmektir. Tabiat sevgimizin adı yanan alanların 40 katı kadar ağaçlandırma yapabilmektir. Bizim yeşil sevgimizi, ağaç hassasiyetimizi, çevre hassasiyetimizi kimsenin terazisi ölçmeye yetmez. 25 yılı aşan hizmet müktesebatımız bunların eşsiz örnekleriyle doludur.”

Her yıl tekrarlanacak

Kampanyanın hedefi aştığına dikkat çeken Erdoğan şunları söyledi: “Rekorumuz bugün Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri tarafından Çorum’dan takip edilecek ve kayıtlara geçirilecektir. Milletimizin özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın kampanyaya ilgisi bu tarihin ve saatin önümüzdeki yıllarda da ‘ağaç günü’ olarak değerlendirilmesi fikrini ortaya çıkardı. Biz de bu fikri destekledik ve 11 Kasım’ın Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararını geçtiğimiz hafta imzaladım. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nün ülkemize, milletimize, gençliğimize, çocuklarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bundan sonra her yıl milletimiz takvimler 11 Kasım’ı ve saatler de 11:11’i gösterdiğinde fidan dikmek üzere belirlenen alanlarda olacaktır.”

“Nerede o ağaç diye ortalığı karıştıranlar?”

Milletin ağaçlandırma, yeşillendirme ve tabiata sahip çıkma konusunda da tarih yazdığına dikkati çeken Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişte birileri ağaç bahanesiyle şehirlerimizi talan etmeye kalkmıştı, haftalarca sokakları ateşe vermişler, esnafımızın malını, mülkünü yağmalamışlardı. Biz işte burada ağaçlandırma yapıyoruz. Peki nerede o ağaç diyerek ortalığı karıştıranlar? Çevrecilik adına 17 yıldır bize söylemediklerini bırakmayanlar hani, nerede? Hiçbiri ortada yok, dikili ağaçları yok. Çünkü bunların derdi ağaç dikmek değil Türkiye’yi bir çıra gibi yakmaktı. İşte bu yaz olanları duydunuz değil mi? Bodrum’da, Marmaris’te, İzmir’de, Antalya’da birçok yerde ormanlık alanları nasıl yaktıklarını izledik değil mi? Bu PKK denilen bölücü terör örgütü onların yan kolları kendileri bunları açıkladılar, ‘biz yaktık’ dediler. Onlar yaktılar, biz diktik.”

İzmir’de bir milyon fidan dikilecek

Kampanya çerçevesinde İzmir’de de 29 ayrı noktada bir milyon fidan dikilecek. İzmir’deki etkinliğin resmi törenine Vali Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Ali Sivri ile sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ağustos ayında yanan ormanlık alanda düzenlenen törende sekiz bin fidan dikildi.

Törende konuşan Vali Ayyıldız, “Orman varlığını korumak ve geliştirmek, ülkemizin orman sahasını ve orman servetini çoğaltmak, ağaç ile orman sevgisini yaygınlaştırmak, gelecek nesillere yurdumuzu daha sağlıklı, yaşanılabilir bırakmak amacıyla buradayız. Bir yandan yaşanan kayıplarımızı hızla telafi ediyor, diğer tarafta ise ihtiyaç duyulan hemen her yerde ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Etkinlik ile 7’den 70’e toplumun bütün kesimlerini toprakla buluşturuyor, özellikle çocuklarımızın birer doğa dostu olmasını amaçlıyoruz. Bugün hedeflenen sayının çok üzerinde bir fidan sayısına ulaşmış bulunuyoruz” dedi.

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince de İzmir’de bu yıl dikim mevsimi içinde toplam yedi milyon fidanın toprakla buluşacağını söyledi. Derince, “OECD verilerine göre Türkiye, orman varlığını artıran nadir ülkelerden olup, Hindistan ve Çin’den sonra üçüncü sıradadır” diye konuştu.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.