1 öğretmen öldü, 2 ağır yaralı var

1 öğretmen öldü, 2 ağır yaralı var

ABONE OL
15:32 - 13/10/2023 15:32
1 öğretmen öldü, 2 ağır yaralı var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa’nın kuzey kenti Arras’daki Gambetta Lisesi’nde, 20 yaşında Çeçen kökenli bir zanlının düzenlediği bıçaklı saldırı sonucu 1 öğretmen yaşamını yitirdi. Saldırıda yaralanan bir güvenlik görevlisi ve bir öğretmenin durumunun ise ağır olduğu bildirildi.

Görgü tanıklarına göre saldırı sırasında “Allahüekber” diye bağırdığı söylenen saldırganın, polisin terör şüphelilerini izlediği “S fişine” kayıtlı olduğu belirlendi. Ancak polis, zanlının “Allahüekber” diye bağırdığını doğrulayamadı. Soruşturmayı anti terör savcılığı üstlendi.

Polis, saldırının düzenlendiği lise civarını güvenlik kordonuna aldı.

Saldırının Filistin-İsrail çatışmaları ve Fransa’da 3 yıl önce öldürülen öğretmen Samuel Paty’nin ölümünün yıldönümünde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Olayın hemen ardından Elysee Sarayı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un olay yerine gideceğini duyurdu. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin da Arras kentine hareket etti.

Fransa, 16 Ekim 2020’de Çeçen kökenli bir gencin, sınıfında “Hz. Muhammed karikatürlerini gösteren” tarih öğretmeni Samuel Paty’nin öldürülmesinin 3’üncü yılında, yeniden benzer bir saldırı ile sarsıldı.

Cuma sabahı saat 11.00 sularında Arras kentindeki Gambetta Lisesi’nin önüne gelen saldırgan, elindeki bıçakla, henüz belirlenemeyen bir nedenle, okul bahçesinde bir Fransızca öğretmenini bıçakladı. Görgü tanıkları tarafından “Allahüekber” diye bağırdığı dile getirilen 20 yaşındaki Çeçen kökenli saldırgan, bir güvenlik görevlisi ile bir başka öğretmeni daha ağır yaraladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, fail ile birlikte, olay yakınlarında bulunan küçük kardeşi polis tarafından tutuklandı. Saldırının ardından, Gambetta Lisesi başta olmak üzere, kentteki tüm okullarda öğrenciler tecrit altına alındı.

Öğrenciler görüntüledi

Sosyal medyaya yansıyan bir videoda, saldırıyı şok içinde lisenin pencerelerinden çeken öğrencilerin görüntülerinde, elinde bıçak olan saldırganın okulun avlusunda insanlara saldırdığı ve 4-5 kadar kişinin, saldırganı bir sandalye ile durdurmak için uzun süre çabaladıkları görülüyor.

Şok içinde saldırıyı görüntüleyen öğrenciler, saldırganı durdurmaya çalışırken yere düşen öğretmenin “müdür yardımcısı” olduğunu haykırıyorlar. Sırtüstü yere düşen öğretmen, başka bir kişiye doğru ilerleyen saldırgan tarafından darp edilerek defalarca bıçaklanıyor.

“S fişine” kayıtlı bir Çeçen

Polis kaynakları, ilk incelemelerin ardından zanlının 20 yaşında, Çeçen kökenli, “muhtemelen aynı lisede eğitim gören” bir genç olduğunu bildirdi. Saldırganın polis tarafından bilinen bir isim olduğu ve “Radikal İslamcı” eğilimleri nedeniyle “S fişine” kayıtlı olduğunu da kaydedildi.

Hızla olay yerine gelen polis saldırganı canlı yakalamayı başarırken, saldırganın başka bir lisenin civarında bulunan küçük kardeşini de tutukladı.

Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı (PNAT), Arras’taki Gambetta Lisesi’ne düzenlenen saldırının ardından “terör örgütüyle bağlantılı olarak suikast”,”terör örgütüyle bağlantılı olarak suikast girişimi” ve “kişilere karşı suç hazırlamak amacıyla suç örgütü oluşturma” suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Soruşturmayı Emniyet Müdürlüğü terörle mücadele birimleri ile adli polis birlikte yürütecek.

Aynı şok

Çeçen kökenli bir saldırgan tarafından, 2020’de, başı kesilerek öldürülen Samuel Paty saldırısından 3 yıl sonra, Paty’nin ölümünün anılacağı 16 Ekim Pazartesi gününden yalnızca 3 gün önce, yine bir Çeçen saldırgan tarafından bir öğretmenin öldürülmesi, Fransız eğitim camiasını ve ülkeyi yasa boğdu.

Bundan 3 yıl önce, Conflans-Sainte-Honorine’deki (Yvelines) bir kolejde çalışan, 47 yaşındaki Samuel Paty’nin kafasının kesilerek öldürülmesi ülkede büyük infial yaratmıştı. Çeçen kökenli 18 yaşındaki Abdullah Anzorov isimli bir kişi, öğrencilerine Hz. Muhammed’in karikatürlerini gösteren Samuel Paty’nin başını keserek öldürmüştü.

VOA tarafından geçilen 1 öğretmen öldü, 2 ağır yaralı var haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 1 öğretmen öldü, 2 ağır yaralı var haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 1 öğretmen öldü, 2 ağır yaralı var haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.