DOLAR

32,5145

-0.11%
EURO

34,9729

0.37%
ALTIN(gr)

2.424,04

0,05%
BİST 100

9722.09

0,05%
Zeytin destekleme primi 5 TL olması isteniyor

Zeytin destekleme primi 5 TL olması isteniyor

ABONE OL
00:21 - 21/09/2021 00:21
Zeytin destekleme primi 5 TL olması isteniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, zeytin destekleme priminin en az 5 TL olması gerektiğini belirtti.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından hasat öncesi Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. Toplantıya, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ATB Meslek Komitesi Üyeleri, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, ASAT, BATEM, BAKA, ANTBİRLİK, ATAK, ATSO, BAGEV, ilçe ziraat odalarından temsilciler ile zeytin ve zeytinyağı üreticileri katıldı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, son 15 yılda en fazla zeytin ağacı diken ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını belirtti. Tan, ‘’Son 15 yılda zeytin ağacını yüzde 50 artıran Türkiye dünyada en fazla zeytin ağacı diken ülke oldu’’ dedi.

Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının 188 milyon, zeytin üretiminin de 1 milyon 200 bin ton civarında olduğunu ifade eden Tan, şunları kaydetti.

‘’Son 15 yılda zeytinyağı üretimi artarak 120 bin tondan 200 bin tona ulaştı. Anavatanı Anadolu olan zeytin misafir gittiği İtalya, İspanya gibi ülkelerde baş tacı edildi. Bizde ise kendi evinde misafir gibi. Zeytini tekrar ülkemizde liderlik koltuğuna oturtmak istiyoruz.

Zeytin destekleme primi en az 5 lira olmalı

Zeytin üretiminde dünya ikinciliğini hedeflediklerini anlatan Mustafa Tan, şöyle konuştu.

‘’Eğer böyle bir hedefimiz varsa zeytinde desteklere devam edilmeli. Dünyada desteksiz yürüyen zeytincilik yok. AB sadece üretim yardımları bakımından zeytinyağına 1.3 Euro yardım yapıyor. Bu bir kilogram zeytinyağına 10-12 TL destek demek. Bizde ise 11 kuruş, bir lira bile değil. Avrupa’da bu rakamlarla nasıl rekabet edeceğiz. Zeytin destekleme primi en az 5 lira olmalı.’’

Antalya zeytinde parlayan yıldız oldu

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Antalya’nın zeytincilikte parlayan bir yıldız olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 3’ünün bulunduğu Antalya’da 5 milyonun üzerinde zeytin ağacı olduğunu, 55 bin ton zeytin üretimi yapıldığını, 9 bin ton da zeytinyağı üretildiğini anlatan Tan, şöyle devam etti.

“Antalya’da ağaç sayısına oranla ülke geneline göre daha fazla zeytin üretiliyor. Genç ağaç sayısı ve verimlilik oranının yüksek olması avantajı. Antalya’nın coğrafi işaretli Tavşan Yüreği zeytininden elde edilen zeytinyağının oleakantal seviyesi de çok yüksek. Zeytinyağı olarak da coğrafi işaret alabilecek bir ürün.’’

Zeytinyağı fiyatı düşük

Türkiye’de zeytinyağı üretici fiyatlarını da değerlendiren Tan, ‘’İspanya’da sızma zeytinyağı üretici fiyatı 3.34 Euro. Bizde ise üreticiden 28-30 TL’ye alınıyor. Diğer bitkisel yağlardaki fiyat artışı yaşanırken zeytinyağı da hak ettiği fiyattan alıcı bulmalı’’ dedi.

Zeytinde Var yılı

Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Safinaz Arslan da, geçen yıl mayıs ayında yaşanan aşırı sıcaklık nedeniyle bazı bölgelerde yüzde 30-50 arası rekolte kaybı yaşandığını anımsattı. Arslan, şunları kaydetti.

‘’Geçen yıl zeytinde yok yılıydı. Verimimiz ağaç başı 12 kilograma kadar düşmüştü. Bu yıl ise zeytinde var yılı. Manavgat yangınında bölgede 500 bin zeytin ağacı zarar gördü. Toplam ağaç sayısına baktığımızda yüzde 10 kaybımız var.’’

Manavgatlı üretici desteklenmeli

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Manavgat’ın zeytin üretimindeki önemini vurgularken yangında zeytin üreticisinin büyük kayıp yaşadığını söyledi. Metin, ‘’Üreticinin bu yıl en az 100 milyon TL kaybı var. Bunun için ödeme bekliyoruz’’ diye konuştu.

Antalya Ziraat Odalaro Koordinasyon Başkanı Nazif Alp ise, zeytin destekleme priminin çok yetersiz, girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, Manavgat yangınından zarar gören zeytin üreticisinin gerek fide gerek nakdi yardımlarla desteklenmesini istedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.