DOLAR

32,5670

0.23%
EURO

34,9953

0.05%
ALTIN(gr)

2.447,57

0,48%
BİST 100

9716.77

0,48%
Yüksek enflasyonun nedeni beklentilerin bozulması

Yüksek enflasyonun nedeni beklentilerin bozulması

ABONE OL
18:58 - 04/05/2021 18:58
Yüksek enflasyonun nedeni beklentilerin bozulması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ATSO Başkanı Çetin, yüksek enflasyonun nedeninin beklentilerdeki bozulma ve girdi maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakıfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Ekonomi yönetiminin genişleyici maliye politikasına geçmesi, vergi indirimleri ve üretim-istihdam destekleriyle üretici üzerindeki maliyet baskısının azaltılması gerektiğini ifade eden Çetin, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın mevsimsel olduğunu kaydetti. Çetin, şöyle devam etti.

‘’Yıllık enflasyon toplamda yüzde 17, dayanıklı mallarda yüzde 30, işlenmiş gıdada yüzde 19 iken sebze ve meyvede yüzde 13, giyimde yüzde 10’dur.  Bu da sebze ve meyve fiyatlarında artışın giyim fiyatlarında olduğu gibi mevsimsel, yani geçici olduğunu göstermektedir. Yüksek enflasyonun nedeni beklentilerdeki bozulma ve girdi maliyetlerindeki artıştır.’’

Merkez Bankasının, enflasyonda artışın nedenleri olarak beklentilerde bozulma, döviz kuruna ve tedarik sıkıntısına bağlı girdi maliyetleri artışı, mısır, tahıl, buğday maliyetleri, çiğ süt fiyatına bağlı et ve peynir fiyatlarında artış, ilaç fiyatlarında artış, asgari ücret zammı gibi faktörlere işaret ettiğine dikkat çeken Davut Çetin, ‘’ Dolayısıyla gerek faiz-enflasyon ilişkisi gerekse sebze ve meyve konusundaki tartışmalarda bu verilerin dikkate alınması gerekir’’ dedi.

Kapanma maliyetine ek olarak maliyet-fiyat makası açılıyor

Enflasyon cephesinde döviz kuru baskısı ve Merkez Bankası’na güvenin önemli faktörler olmaya devam ettiğini, ekonomide sektörlerin bir taraftan kapanma, diğer taraftan maliyet ve fiyat makasında açılma sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu anlatan ATSO Başkanı Çetin, şöyle devam etti.

‘’Ekonomi yönetimi enflasyonu düşürmek ve reel sektörü desteklemek için genişletici maliye politikasına geçmeli, maliyet baskısı vergi indirimleri ve üretim-istihdam destekleriyle azaltılmalıdır. Türkiye’nin böyle bir dönemde bütçe açığı/GSYH oranını Almanya’dan daha düşük bir düzeye indirmesine gerek yoktur. Bütçede gerekirse uzun vadeli altyapı yatırımları bir süre ertelenmeli, böylece enflasyon ve istihdama olumlu yansıyacak destekler sağlanmalıdır.’’

Çetin, Batı Akdeniz bölgesindeki enflasyon rakamlarının da yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.