DOLAR

32,6071

0.34%
EURO

34,8135

0.21%
ALTIN(gr)

2.494,21

0,40%
BİST 100

9458.48

0,40%
YÖREX Fuarı bir yıl aradan sonra yeniden açılıyor

YÖREX Fuarı bir yıl aradan sonra yeniden açılıyor

ABONE OL
10:58 - 08/09/2021 10:58
YÖREX Fuarı bir yıl aradan sonra yeniden açılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yöresel ürünlerde farkındalık yaratan YÖREX Fuarı bir yıl aradan sonra yeniden açılıyor

Yok olmaya başlayan yöresel ürünlerin yeniden üretimi ve tanıtımı, Coğrafi İşaretli ürünlerde farkındalık yaratmak, yerelden ve yerinden üretimi teşvik ederek kırsal kalkınmayı amaçlayan Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖREX) 11’ncsi pandemi nedeniyle bir yıl aradan sonra 20-24 Ekim tarihlerinde Antalya’da kapılarını ziyaretçilere açacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenecek olan ve kendi sektöründe kısa sürede marka haline gelen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 20-24 Ekim tarihleri arasında ANFAŞ Fuar Merkezi’nde açılacak. Salgın kuralları ve önlemleri çerçevesinde yapılacak YÖREX Fuarında 5 gün boyunca Anadolu’nun gerçek değerleri ziyaretçiyle buluşacak.

Antalya Ticaret Borsası, 2008 yılında TOBB’un başlattığı “Kriz varsa, çare de var” kampanyasından yola çıkarak ‘’Sizin Oraların Nesi Meşhur’’ sloganıyla 2010 yılında yöresel ürünler projesini başlattı.

Kırsaldan göçü önlemek, yerelde üreterek yerelden kalkınmayı amaçlayan ve Anadolu’nun dört bir yanında yok olmayı başlayan meslek ile el sanatlarını yeniden canlandırmak ve Coğrafi İşaretli ürünlerde farkındalık yaratmak isteyen Antalya Ticaret Borsası, 10 yılda gerçekleştirdiği yöresel ürünler fuarı ile ‘’YÖREX’’ markasını yarattı.

Önümüzdeki süreçte Avrupa’ya da açılmayı hedefleyen YÖREX Fuarı pandemi nedeniyle 2020 yılında açılamadı.

Hem üretici hem de tüketicileri buluşturan ve memleket hasretini gideren YÖREX Fuarı 20-24 Ekim tarihleri arasında ANFAŞ Expo Center’da kapılarını ziyaretçilere açacak.

TOBB’a bağlı oda ve borsalar ile Anadolu’daki firmaların yüzlerce ürünüyle katılacağı YÖREX Fuarında ulusal zincir marketler ile coğrafi işaretli ürünler konusunda bir dizi etkinliklerde gerçekleştirilecek.

İlki 2010 yılında 42 il ve 111 katılımcı ile 24 bin 609 ziyaretçi katılımıyla başlayan YÖREX Fuarı 2020 yılında 81 ilden 647 katılımcı firmaya ve 276 bin 288 ziyaretçiye ulaştı.

Fuarda Diyarbakır Örgü Peyniri’nden Ezine Peyniri, Erzurum Oltu Taşı’ndan Döşemealtı Halısı’na, Mersin Cezeryesi’nden İzmit Pişmaniyesi’ne, Bafra Pidesi’nden Trabzon Hamsiköy Sütlacı’na yüzlerce yöresel ürün ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Coğrafi İşaretli ürünlerde farkındalık yarattık

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, YÖREX fuarıyla birlikte Anadolu’nun kıyısında köşesinde unutulmuş yöresel ürünlerin yeniden ekonomiye kazandırılması ve üretiminin canlandırılmasında önemli katkılar sağladığını söyledi.

YÖREX Fuarıyla birlikte Coğrafi işaretli ürünlerin 8 kat arttığını belirten Çandır, şunları kaydetti.

‘’YÖREX geçen yıl Covid-19 nedeniyle yapılamadı. Ancak alınan önlemlerle Türkiye’nin dört bir yanından YÖREX’in açılıp açılmayacağı yönünde talepler gelmeye başladı. Pandemi kurallarına göre YÖREX Fuarı’nı yapma kararı aldı. Türkiye’nin dört bir yanından büyük ilgi var. Coğrafi işaretli ürünler konusunda Türkiye’de farkındalık yarattık. Coğrafi işaretli ürün sayısı artıyor.

Bundan sonraki süreçte YÖREX Fuarını Coğrafi İşaretli ürünler üzerine açmayı hedefliyoruz. Tüketicinin daha fazla Coğrafi işaretli yöresel ürünleri tercih etmelerini bekliyoruz.’’

YÖREX’in ticarete katkısı

-YÖREX ile kıyıda köşede kalmış birçok ürün alıcı ve satıcılar ile buluşuyor.

-YÖREX ulusal ve uluslararası market zincirlerinin özel olarak yöresel ürünler alıp satmasına ve hava alanlarında sadece yöresel ürünler alıp satan mağazaların açılmasını sağladı.

-YÖREX katılımcıları yörelerine döndüklerinde yöresel ürünlerin ekonomik öneminin farkındalığıyla yörelerindeki diğer ürünlerin de ekonomiye kazandırılması yönünde girişimlerde bulundu.

-YÖREX sonrası hemen hemen her ilde yöresel ürünlerle ilgili faaliyet gösteren işletmeler ticari hayata katıldı.

-YÖREX, tüketicilerin yöresel ürünler talebini artırdı. Bu da ticari gelire yansıdı.

YÖREX’in bölge ve ülkeye katkısı arttı

-YÖREX, gerek bölgeler gerekse de ülke genelinde yöresel ürünlerin Coğrafi İşaret Tescili kazanması konusunda üreticiler ile ticaret erbabı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları cesaretlendirmeye devam ediyor.

-Coğrafi İşaret Kanunun çıkmasında tetikleyici bir etkisi oldu.

-Ulusal ve uluslararası alanda ülkemize ait yöresel ürünlerin ticari hayata kazandırılmasında öncü oldu.

-YÖREX sonrası Yöresel ürünler pazarlayan internet siteleri ve yöresel marketler hızla hayatımıza girdi.

-Yöresel ürünlere süper market raflarında en az yüzde 1 oranında bulundurma zorunluluğu getirildi.

-YÖREX kapsamında düzenlenen uluslararası sempozyumların etkisiyle yabancı araştırmacıların kaynaklarında ürünlerimize olan ilgi düzeyini arttı.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.