DOLAR

32,5998

0.38%
EURO

34,8045

0.19%
ALTIN(gr)

2.488,37

0,17%
BİST 100

9459.89

0,17%
Yangın, sel ve pandemi ekonomiyi unutturdu

Yangın, sel ve pandemi ekonomiyi unutturdu

ABONE OL
14:18 - 29/08/2021 14:18
Yangın, sel ve pandemi ekonomiyi unutturdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, orman yangınları, sel ve pandeminin ekonomiyi unutturduğunu, bir an önce ekonominin gündemine dönülmesi gerektiğini belirtti.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Ağustos ayı meclisindeki konuşmada, Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye’nin orman yangınları ve sel afetleri nedeniyle kabus gibi bir dönem yaşadığını söyledi.

Pandemi ve orman yangınlarına rağmen Antalya havalimanından günde 70 bine turist giriş yaptığını ifade eden Çetin, ‘’Bu koşullarda bu performans çok önemli bir başarıdır. Elbette işleri 2019’dan da iyi olan sektörlerimiz var, ama toplama baktığımızda kayıptayız. Yani, Antalya için ekonomik afet henüz bitmedi” dedi.

Yangın felaketi nedeniyle Covid-19 salgınının geri planda kaldığını, ancak vaka sayısı da ölüm sayısının arttığına dikkat çeken Çetin, şöyle devam etti.

‘’Eğer tekrar kapanma gelmesini istemiyorsak daha ciddi önlemler almak zorundayız. Hizmet sektöründen, toplu ve kapalı mekanlardan özellikle rica ediyorum. Kurallara uymazsak dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oluruz. Pandemiye rağmen okulların bir kısmı açıldı, bir kısmı da bugünlerde açılacak. Okulların açılması gerekliydi, ancak planlamalar zamanında yapılmalı, gerekli önlemler alınmalıdır. Üniversitelerde halen belirsizlik var.’’

Yangın, sel ve pandeminin ekonomiyi unutturduğunu ifade eden Çetin, şöyle konuştu.

‘’Haziran’da kafe ve restoranlar açılınca, turist gelişleri başlayınca, bazı sektörlerde ertelenmiş talep piyasaya girince biraz nefes alındı. Ekonomide döviz tarafında bir sakinleşme dönemindeyiz. Ayrıca ihracatta artış, dış borçlanma, kayıt dışı döviz girişinde artış da etkili oluyor. Şimdi IMF’den 6,5 milyar dolar da geldi, böylece rezerv artışı oldu. Yangın, sel ve pandemi ekonomiyi unutturdu. İkinci çeyrek büyümesi yüzde 25’i geçecek. Sektörel cirolara geçen yıla göre bakarsak rekorlar kırılıyor. En az artış inşaatta, en çok artış turizmde gerçekleşmiş. Bu yüksek ciro artışlarında geçen yılın kapanması ve enflasyon da rol oynuyor. Firmalarımız maliyet artışına dikkat etmeden, ciro artışına güvenerek hesap hatası yapmamalıdır.’’

Antalya’nın ekonomik afeti bitmedi

Turizmde bu koşullarda bu performansın yakalanmasının çok önemli bir başarı olduğuna vurgu yapan Davut Çetin, şunları kaydetti.

‘’Antalya ekonomisi 2019 rakamlarına bakılırsa küçülüyor. Antalya olarak biz geçen yıl her şeyi kaybetmiştik, turist yoktu, bu yıl temmuzda 4 milyonu geçtik, şu anda 4 milyon 800 bindeyiz. Bu ay sonunda 5,5 milyon turist sayısına ulaşacağız. 2019 Ağustos ayı giriş sayısı 2,5 milyondu, bu yıl 2 milyona yaklaşıyoruz. Bu yıl 7 ayda Türkiye’ye gelen 10 milyon turistin 3 milyon 700 bini Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız. Antalya’ya gelen 4 turistten birisi de yine yurtdışındaki Türk vatandaşıdır. Pandemiye ve yangına rağmen havalimanımızdan günde 70 bin civarında turist giriş yapıyor. Bu koşullarda bu performans çok önemli bir başarıdır. Antalya için ekonomik afet henüz bitmedi. Şu anda krediler ertelendiği için henüz çok sıkıntı yaşanmıyor, ama önümüzdeki dönemde kredi ödemesinde, vergide, istihdamda, yatırımdaki sorunları daha fazla göreceğiz.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.