DOLAR

32,5614

0.13%
EURO

34,8678

0.57%
ALTIN(gr)

2.426,70

-0,23%
BİST 100

9645.02

-0,23%
Üretici enflasyonu endişeleri artırıyor

Üretici enflasyonu endişeleri artırıyor

ABONE OL
22:59 - 03/11/2021 22:59
Üretici enflasyonu endişeleri artırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekonomide bir dönemlik yüksek büyüme için enflasyona razı olmak hatasına düşülmemesi gerektiğini belirtti.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Enflasyonu ekonomide verimliliği düşüren, kaynakların spekülatif alanlara kaymasını sağlayan, gelir dağılımını bozarak sosyal ahlakı ve sosyal barışı tehdit eden ciddi bir sorun olarak tanımlayan Çetin, ‘’Ekonomide bir dönemlik yüksek büyüme için enflasyona razı olmak hatasına düşülmemesi gerekir’’ dedi.

Enflasyon hesaplamasında soru işaretleri

2021 Ekim ayı enflasyonun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 2,39, Yİ-ÜFE’de yüzde 5,25 gerçekleştiğini anımsatan Çetin, şunları kaydetti.

‘’Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19,89, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 46,31 olmuştur. TÜFE endeksinde kapsanan 415 maddeden 331’inin fiyatı yükselmiş oldu. Enflasyon artışında buğday-bulgur ve unlu mamuller, giyim, ev eşyaları, sigara, odun ve kömür, akaryakıt fiyatlarındaki artışların belirleyici oldu. Yıllık enflasyonun giyimde yüzde 8’de, kira artışında yüzde 12’de kalması, Ekim ayında otomobil fiyatlarında artış görülmemesi enflasyon hesaplaması konusunda soru işaretleri doğmasına yol açmıştır.’’

Üretici enflasyonunun endişeleri artırdığına dikkat çeken Davut Çetin, şöyle devam etti.

‘’Üretici enflasyonunun yeniden artışa geçerek aylık 5,25, yıllık yüzde 46,31 düzeyine gelmesi de enflasyon endişelerimizi artırmıştır. Üretici enflasyonu petrol ürünleri, doğal gaz, gıda, tekstil, metal fiyatları kaynaklı olarak yükselmiştir. Merkez Bankası’nın döviz kuru artışını tetiklemesi, girdi maliyetleriyle birlikte enflasyonun yeni bir ivme kazanmasına neden olmuştur.’’

Beklentileri yönetecek bir hedef çıpası gerekiyor

2021 yılına enflasyonun tek haneye düşürülmesi hedefiyle girildiğini ancak, yüzde 20 bandına yerleşen bir enflasyonla karşı karşıya kalındığına dikkat çeken ATSO Başkanı Çetin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

‘’Pandemi etkilerine, temel gıda ve enerji fiyatlarında artışa rağmen yıllık enflasyon G20 ülkelerinde yüzde 4,6, Avrupa Birliği’nde yüzde 3,6, ABD’de yüzde 5,4, Japonya’da yüzde 0,2, Endonezya’da yüzde 1,6 düzeyindedir. Dünyada yalnızca 11 ülkede enflasyon yüzde 20’nin üzerindedir ve bu ülkeler çoğunlukla Afrika ülkesidir. Enflasyon, bir ekonomide verimliliği düşüren, kaynakların spekülatif alanlara kaymasını sağlayan, gelir dağılımını bozarak sosyal ahlakı ve sosyal barışı tehdit eden ciddi bir sorundur. Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasına girememesinde Osmanlı döneminden bu yana 500 yıldır önlenemeyen yüksek enflasyon faktörü de rol oynamıştır.’’

MB kararları tekrar gözden geçirilmeli

2005-2015 döneminde gerçekleşen tek haneli enflasyon kazanımının korunamaması ve yeniden yüksek enflasyon ekonomisine dönüşün, beklentilerin kalıcı olarak bozulması ve ekonomide yapısal zayıflık risklerini beraberinde getirdiğini vurgulayan Davut Çetin, ‘’Döviz kuru artışı ve enerji fiyatları enflasyon baskısını devam ettirirken beklentileri yönetecek bir hedef çıpası kalmamıştır. Bu nedenle ekonomide bir dönemlik yüksek büyüme için enflasyona razı olmak hatasına düşülmemeli, para ve maliye politikaları, özellikle Merkez Bankası kararları tekrar gözden geçirilmelidir’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.