*** Türkiye’nin fındık tekeli tehlikede

*** Türkiye’nin fındık tekeli tehlikede

ABONE OL
15:45 - 25/07/2009 15:45
*** Türkiye’nin fındık tekeli tehlikede
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Türkiye’nin fındık tekeli tehlikede

Almanya’da fındık ticaretiyle uğraşan ve Avrupa çapında tanınan Türk iş adamı Bülent İreçge, uluslararası kuruluşların Avrupa ve hatta Latin Amerika’da fındık ağaçları dikerek Türkiye’nin fındık ticaretindeki tekelini ortadan kaldırmaya çalıştıklarını savundu

Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaletine bağlı Tornesch kentinde 1986 yılında fındık ticaretiyle uğraşmaya başlayan, 1989 yılında da kendi firması INU’yu (Uluslararası İthalat ve İhracat Şirketi) kuran İreçge, dünyanın fındıkta Türkiye’ye bağımlı olduğunu belirterek, ”Uluslararası kuruluşlar, Türkiye’nin fındık tekelini ortadan kaldırmak istiyorlar. Fındığı söküp, kendi ülkelerine dikmek istiyorlar. Türkiye’deki fındık sektörü yok edilmek isteniyor. Hükümetimiz de bu tuzağa düşüyor. Başka ülkeler tarafından ülkemize yapılan baskılar sonucunda hükümetimiz fındık arazilerini söktürüyor. Bu politika tümüyle yanlış bir politikadır” dedi.

Bazı dünya ülkelerinin bir yandan Türkiye’de fındığı bitirmek isterken, Avrupa’da ve hatta Latin Amerika’nın birçok ülkesinde fındık diktiklerini ifade eden İreçge, ”Amaç, Türkiye’ye olan fındık bağımlılığını yok etmek. Almanya’da Stuttgart’ta hatta Münih’te dahi fındık dikilmeye başlandı. İklim değişikliği dolayısıyla Almanya’da daha iyi verim alınmaya başlanıyor. Bu, gelecekte Karedeniz ekonomisinin tehlikeye girmesi demektir” şeklinde görüş belirtti.

Türk hükümetinin fındık paketine ilişkin düzenlemelerinin kendisi açısından olumlu olduğunu, ancak Türkiye’de yaşayan fındık üreticilerini mağdur duruma düşüreceğini öne süren İreçge, ”Avrupa’da 1986 yılından bu yana fındık konusunda tek entegre sahibi olan benim. İç fındık ithalatı yapıp, fabrikamda işleyip tüm dünyada mevcut çikolata ve tatlı firmalarına pazarlıyorum. Alınan kararların benim çıkarıma olduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü, Türkiye’de eğer fındık üretimi biterse üretici bulamayacaklar. Bu da benim işime gelir, değerim artar. Ancak, ben ülkemin ekonomisini düşünüyorum. Yılda 8 ile 10 bin ton arasında iç fındık ithal ediyorum. Dünyanın her tarafına fındık ithal ettiğim için tüm ülke benden alacak, ancak ben ülkemin ekonomisini düşünüyorum” dedi.

Türkiye’de planlanan ruhsatsız fındık bahçelerinin teşvikle sökülmeleri sonucunda özellikle Kuzey Karadeniz’de istihdam sorunuyla karşı karşıya kalınacağını belirten İreçge, ”Böyle giderse en geç aralık ayında Türkiye’de fındık kalmayacak. Kimse fındığı işleyemeyecek. Fındık mamulü üreten makineler Avrupa’ya taşınmak zorunda kalınacak. Ordu’da 66 bin hektar, Samsun’da 45 bin hektar, Batı Karadeniz’de 34 bin hektar, Giresun’da 15 bin hektar, Trabzon’da 7 bin hektar fındık dikim alanı yok edilecek” diye konuştu.

”FİYATI, TÜRKİYE’DEKİ İHRACATÇILAR BELİRLİYOR”

İreçge, Türkiye’de fındık ihracatçılarının fiyat belirleme politikalarını da sert bir şekilde eleştirerek, ”Hamburg Borsalar Birliği diye bir kurum var. Türkiye’de bu birliğin dünya fındık fiyatlarını belirlediği sanılır. Oysa dünya fındık fiyatlarını bu borsa belirlemez. Aksine, Türkiye’deki fındık ihracatçıları fiyatı belirler. Bu borsa sadece ticaret hukukunu belirler. Türkiye’de fındık fiyatları, ihracatçıların kendi kafasına göre belirleniyor. Mahsul çıkmadan 6 ay önce fiyat belirleniyor. Fındık, hiçbir zaman devlete pahalıya mal olmamıştır, tam aksine Türkiye, dünya fındık ihtiyacının yüzde 90’ını karşılamaktadır” dedi.

Fındığın devlete zarar verdiği düşüncesinden hareketle fındığın devletin bünyesinden çıkartılmak istenildiğini öne süren İreçge, ”Türkiye, kendi bindiği dalı kesiyor. Avrupa ülkelerinde tarıma dönüş yaşanırken, biz ise tarımdan uzaklaşmaya çalışıyoruz. Türkiye’de Karedeniz bölgesinde fındığın haricinde yetiştirilecek başka bir ürün yok. Kivi denendi, ancak 3 gün dayanabildi. Fındık ile eşdeğer değil” diye konuştu.

(A.A) Süheyla KAPLAN

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.