DOLAR

32,5965

0.35%
EURO

34,8179

0.17%
ALTIN(gr)

2.507,39

0,94%
BİST 100

9693.46

0,94%
Türkiye uçak parkından 187 milyon Euro’dan fazla döviz kazanabilir

Türkiye uçak parkından 187 milyon Euro’dan fazla döviz kazanabilir

ABONE OL
22:03 - 07/10/2020 22:03
Türkiye uçak parkından 187 milyon Euro’dan fazla döviz kazanabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemi sürecinde hava yolu ulaşımının kısıtlı olması nedeniyle Türkiye’nin, atıl havaalanlarını kiraya vererek yılda 187 milyon Euro’dan fazla döviz elde edebileceği belirtildi.

TDT Havacılık Bakım A.Ş Grup Satış Müdürü Nuri Civinti, Ekim 2020-Mart 2021 dönemi havacılık sektörünü değerlendirdi.

Pandemi sürecinde hiçbir havayolu veya uçak sahibinin tam gelir bütçesi çıkaramadığını, sabit giderlerini korumaya çalıştığını ve desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Civinti, şunları kaydetti.

‘’Pandemi sürecinde havayolu şirketleri ve uçak sahipleri birçok uçağını ’storage’ (uçak depolama) yapması kaçınılmaz olacak. Ekim 2020’den itibaren global pazarda 3 binden fazla uçağın en az 1 yıl süreyle storage edilmesi planlanmaktadır. Bu iyimser bir rakamdır ve havacılık sektörü için bir milattır.’’

-Park kirası ton başına 2,20 Euro

Türkiye’de 2020 DHMİ ücret tarifesine göre 1. grup havalimanları İstanbul Atatürk,  Esenboğa, Antalya, Adnan Menderes, Dalaman, Milas ve Bodrum, Adana, Trabzon, Erzurum, Gaziantep, Kayseri ve Hatay Havalimanlarında uçak park ücretinin ton başına 2,20 Euro olduğunu ifade eden Civinti, Türkiye’de uçak park ücretlerinin yüksek olduğunu bildirdi. 2. Grup havalimanı Bursa Yenişehir, Denizli Çardak, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Isparta, Kahramanmaraş, Kapadokya, Kars, Konya, Malatya, Ordu Giresun, Samsun Çarşamba, Sinop ve Van havalimanlarında uçağın bir ton başına 1.10 Euro olduğunu anlatan Civinti, bir adet Airbus 320 tipi uçağın ağırlığının ortalama 79 ton olduğuna dikkat çekti. Civinti, şöyle devam etti.

‘’1. Grup havalimanlarında Aırbus 320 tipi bir adet uçak parkından günlük 173 Euro, aylık 5 bin 213 Euro ve yıllık 62 bin 568 Euro, 2. Grup havalimanlarından ise DHMİ yıllık 31 bin 284 Euro gelir sağlayabilir. Bu ücretler havayolları ve uçak sahipleri için çok ciddi rakamlardır. Şirketler daha ucuz olan Ürdün, Mısır ve benzeri ülkeleri seçerler. Ancak bu dönemde hiç yer kalmadığı için Avrupa’da da tüm havalimanları neredeyse dolmuş durumdadır. Türkiye tercih edilmiyor, çünkü çok pahalı ve (yerimiz yok) diyoruz.

Öngörüyor olabilsek ve havayolları şirket ve uçak sahiplerine (Türkiye olarak uzun vadeli park talepleriniz için özel bir fiyatlandırma yapıyoruz. Bizim Anadolu’muzda onlarca işlemeyen havalimanı var ve bu havalimanlarına park ederseniz Ton başına x fiyatı veriyoruz) desek, atıl durumdaki 2. Grup havalimanlarında yer kalmaz. DHMİ’nin hiçbir gideri olmayacak, boş beton üzerine park edecek bir uçaktan kazanç elde edecek.’’

Ekim 2020 – Mart 2021 Avrupa ve Rus Pazarı

Mevcut durumun devam etmesi halinde birkaç Rus havayolu şirketinin Antalya ve İstanbul’a charter seferleri düzenlemeye devam edeceğini söyleyen Nuri Civinti, Rus hava yollarının Türkiye’ye uçup uçmamasının sadece Covid-19’a bağlı olmadığına dikkat çekti.

Civinti, ‘’Asıl sorun iki ülkenin karşılıklı siyasi çıkarlarda anlaşmazlığa düşmesi ve karşı karşıya geleceğimiz durumlarda ana etkenlerdir. Eğer her şey şu andaki gibi devam eder ise Rus menşeili firmalar, futbol kulüpleri veya organizasyon şirketleri Antalya kış turizmine ve İstanbul’a katkıda bulunacaktır’’ dedi.

İngilizlerin Türkiye dönüşü sonrası 14 gün karantinada kalmayı kabul etmeleri halinde Britanya menşeli hava yolu şirketlerinin de ayda 1 ya da 2 sefer Dalaman, Antalya ve Bodrum’a uçmaya devam edeceğini anlatan Civinti, şöyle devam etti.

‘’Avrupa menşeili havayolları, eğer ‘lock down’ (karantina) anons edilir ise Mart 2021 sonuna kadar ne uçabilirler ne de uçtururlar. Kargo uçakları seferleri özellikle İstanbul’da artacaktır. Finlandiya Gazipaşa’ya aralık ayına kadar uçamaya devam edecektir. Yerel havayolları gelir bütçelerinden çok gider bütçelerine yoğunlaşacaktır. Bazı yerel havayolları birçok hizmeti kendisi yapmayı tercih ediyor, bunun için ekipman, materyal, personel, kira vb ilave yükümlükleri taşıyor. Oysa bakım, uçak yıkama ve benzeri gibi hizmetlerini taşere etse takip edilebilir, sorgulanabilir, yönetilebilir ve en önemlisi daha az maliyetli bir hizmet almış olacaktır.’’

Hava yolları şirketlerinde tasarruf dönemi

En büyük gider personel ve maliyetleri olduğundan yerel havayollarının dönemsel tasarruflara gideceğini öngördüğünü anlatan Nuri Civinti, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Maaş politikalarında revizyonlar olacak, ofislerdeki ısıtma-soğutma, aydınlatma, kağıt, ataç ve benzeri ihtiyaçlar dahi göze batacaktır. Ülkemizin uluslararası havacılık sektöründe durağan döneme giriyoruz. Her havayolunun maliyetlerini karşılayacak kadar bir uçuşu olmayacağını düşünüyorum. Umarım iç hatlarda durum daha farklı olur.’’

Storage (Uçak depolama nedir?) : Uçmayan uçakların kısa veya uzun vadede park edilmesine ve bu park süresince regülasyon gereği periyodik (haftalık, 15 günlük, aylık, 3 aylık, 6 aylık, yıllık) bakımlarının yapılarak her an uçacakmış gibi muhafaza edilmesine storage denilmektedir.

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.