*** Türkiye tütün tüketiminde 10. sırada

*** Türkiye tütün tüketiminde 10. sırada

ABONE OL
12:54 - 09/02/2009 12:54
*** Türkiye tütün tüketiminde 10. sırada
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Türkiye tütün tüketiminde 10. sırada

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, ”Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Tütün Salgını raporuna göre, Türkiye’de sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50’nin üzerinde, kadınlarda ise yüzde 20 civarındadır” dedi  

Prof. Dr. Karlıkaya, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 22 milyona yakın tütün kullanıcısı ile dünya tütün tüketiminde 10. ülke konumunda olduğunu söyledi.

Sigara felaketinin boyutlarının bilincine henüz varılamadığını anlatan Prof. Dr. Karlıkaya, sigaraya başlamanın önlenmesi ve içmeyenlerin temiz hava soluma haklarının korunması yanında, sigara bağımlılığının tedavisi ve çözümü için tüm sağlık sisteminin bir güç birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

”DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ”

Prof. Dr. Karlıkaya, sigarayı bırakmada sosyal, psikolojik destek ve ilaç tedavilerinin etkili olduğunu belirterek, ”Ülkemizde etkili ve en kolay ulaşılabilen ilaçların başında nikotini yerine koyma ilaçları gelmektedir. Bu ilaçların esas olarak sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu, bırakan kişilerin tekrar başlamasındaki başlıca etken olan çabuk sinirlenme, dikkati toplayamama, baş ağrısı, huzursuzluk, aşırı sigara içme isteği gibi nikotin yoksunluk belirtilerini önleyerek bırakmaya yardımcı olmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Karlıkaya, ”9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan yaşamını yitirdiğini söyledi.

SİGARANIN KADINLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ARAŞTIRILDI

 Erciyes Üniversitesinde (EÜ) kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, sigaranın erken menopoz ve kemik erimesine neden olduğunu, kanser gibi pek çok hastalığa yol açan serbest radikalleri artırdığını ortaya koydu.
EÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin, iki yılı aşkın süredir yürüttükleri klinik çalışmasında sigaranın kadınlar üzerindeki etkilerini araştırdıklarını bildirdi.

Çetin, ”İnsan vücudunun normal metabolik faaliyetleri sırasında ve radyasyon, alkol, sigara ile ağır metaller gibi dış kaynaklı etkenlerle oluşan moleküller olan ‘serbest radikal’ler,  DNA zincirinde kırılmalara neden olarak kanser oluşumunu, hücresel yaşlanma ve hücre ölümüne kadar giden süreçleri başlatırlar. Sigaranın, radikalleri aşırı derecede artırdığını tespit ettik” diye konuştu.

Araştırmaya dahil ettikleri 60 kadının vücudundaki serbest radikal düzeylerini ölçtüklerini ifade eden Çetin, sigara içen veya sigaraya maruz kalan kadınların daha erken menopoza girdiğini belirlediklerini kaydetti. Araştırmada, özellikle yaşlılık döneminde çok görülen kemik erimesi (osteoporoz) hastalığının artmasında sigaranın etken olduğunun ortaya çıktığını belirlediklerini vurguladı.  (A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.