*** Türkiye, Alman denizaltısı alıyor

*** Türkiye, Alman denizaltısı alıyor

ABONE OL
19:08 - 21/07/2009 19:08
*** Türkiye, Alman denizaltısı alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Türkiye, Alman denizaltısı alıyor

Pakistan’ın Almanya’dan almayı planladığı 1,2 milyar Euro tutarındaki üç U-214 tipi denizaltıların alımından son anda vazgeçtiği bildirildi. Türkiye ise, Temmuz ayı başında Alman tarafıyla 2,5 milyar Euro değerinde aynı model 6 adet denizaltı alımı konusunda anlaşma imzalamıştı.

Başta Financial Times Deutschland (FTD) olmak üzere Almanya’da yayınlanan günlük gazetelerde yer alan haberlere göre, geçen hafta imza aşamasına gelen anlaşmadan Pakistan tarafı son anda vazgeçti. Bunda Pakistan’ın denizaltıların finansmanında yaşadığı sorun ve Almanya ve Pakistan’ın iç siyasi dengelerinin etkili olduğu belirtiliyor. Pakistan’da politik çalkantı devam ederken, Almanya ise eylül ayında yapılacak genel seçimlere odaklanmış durumda. Ayrıca Almanya’da Hıristiyan Demokrat Savunma Bakanı Franz Josef Jung ile Sosyal Demokrat Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in Pakistan’a denizaltı satışı konusunda fikir ayrılığı yaşadığı da iddia ediliyor.

Edinilen bilgilere göre, Pakistanlıların, vazgeçme karının ardında pazarlığa son anda müdahil olan Fransa bulunuyor. FTD’ye göre, Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari, Fransızların devreye girmesinin ardından Almanlardan denizaltı alımından son anda vazgeçti. Fransızlar, söz konusu özelliklerde üç denizaltı satışının yanı sıra, Pakistan donanmasına daha önce satılan Fransız denizaltılarının da genel bir bakımını üstlendi.

Frankfurter Rundschau (FR) gazetesi ise, Pakistan’a denizaltı satışı konusunda Çinlilerin de devreye girdiğini yazdı. Buna göre, Pakistanlı yetkililer, Çin yönetimiyle de bu konuda görüşme yapıyor. Gazeteye göre, İslamabad’dan bir heyet Çin’in başkenti Pekin’de bu konuda temaslarda bulunuyor. Çin’in teklif ettiği denizaltılar ise konvansiyonel modeller.

Pazarlıklar kapsamında daha önce de Almanya, Pakistan’a Yunanistan’ın "beğenmediği" denizaltıları satmak istemişti. Yunanistan ile Almanya denizaltı satışı konusunda 2000 yılında anlaşma imzalamış ancak Yunan tarafı "denizaltılarda mühendislik hataları tespit ettikleri" gerekçesiyle Alman denizaltısı almaktan vazgeçmişti.

Alman tarafı ise, 4 adet denizaltı satışının durdurulmasına gerekçe olarak Yunanistan’ın ödeme yapmamasını göstermişti. Denizaltılardan biri Almanya’da üretilecek, kalan üçü ise Yunanistan’da tamamlanacaktı. Ancak Almanya’nın 2004 yılında yapımını tamamladığı "Papanikolis" isimli prototip denizaltı halen Kiel limanında demirli bulunuyor. Yunanlılar ayrıca Almanlara verdikleri 6 adet firkateyn siparişinden de vazgeçip, bu siparişi Fransızlara vermişlerdi.

Türkiye de Almanya’dan U-214 model denizaltı alımı konusunda Temmuz başında bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Türkiye, Almanya’dan 2,5 milyar euro değerinde 6 adet denizaltı alacak. İlk denizaltı 2015 yılında teslim edilecek. Denizaltıların yüzde 80’i Türkiye’de yapılacak. Türkiye’nin yüksek meblağlı bu siparişi, küresel ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Alman tersanelerine can simidi olmuştu.

Dünya’da U-214 tipi denizaltıları Almanya, Fransa ve İspanya üretebiliyor.


(CİHAN) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.