TÜRKÇE önemli ve varsıl bir dildir, eşit haklara sahip olmalıdır.
TÜRKÇE dili Almanya’da “resmi devlet okullarında”, “çağdaş koşullarda ve yöntemlerle” orada görevli TÜRK öğretmenleri tarafından okulun ders çizelgesine ve eyaletin resmi “Eğitim Öğretim Programlarına” uygun olarak ve devlet denetiminde bir ders olarak verilir.
Devlet okullarının dışında herhangi bir yerde, herhangi birisi tarafından verilecek olan derslerin kalitesi ve geçerliliği çok şüphe çekicidir ve oralarda verilen derslerin ne bir programı ne de bir belgesi, karnesi resmi olarak bulunmamaktadır.
Almanya’da bulunan çatı örgütleri, dernekler lütfen artık bu tür “ciddi” konularda bir araya gelip, “gerçek sorunlar” üzerinde görüşmeliler ve ortak karar alıp, kendi güçleri çapında girişimde bulunmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti temsilcileri de bu eğitim-öğretim gerekliliğinin, Türkçe Dersi’nin yalnızca Alman okullarında ve çağdaş yöntem ve koşullarla olması gerektiğini kendi bağlantı ve ilişki alanındaki dernek ve kuruluşlara açıkça kavratmalıdır.
Çocuklarımızın geleceği için Almanca ne denli önemli ise en iyi biçimde ve koşullarda öğretilmiş kaliteli Türkçe dersi de o denli önemlidir.
Biz, hepimiz, anne ve babalar olarak her zaman çocuklarımızın “en iyi geleceklere” kavuşmasını, “çok iyi eğitim ve öğretim” görmelerini, “iyi meslekler edinmelerini”, kendi anadilini Türkçe’ye en iyi biçimde öğrenip kullanmasını istemekteyiz.
Belki de sizin çocuğunuz Almanya’da öğretim görür ve üniversiteyi bitirir ve bir Türkçe öğretmeni bile olabilir.
Ya da çok güzel bir dil düzeyine erişip, Türkiye’ye gidip, orada okuyup, yüksek öğretim görebilirler; güzel meslekler elde ederler.
Bu konuda birbirimize destek verip, gücümüzü toplayıp, çok daha “aydınlık ufuklara” bakmamız hepimizin yararınadır.
En küçük yerlerde bile çocuklarımız için kendi okullarında Türkçe dersine katılmalarını istemeliyiz.
TÜRKÇE dersinin Alman okullarında verilmesinin birçok gerekçesi ve nedeni vardır:
Okullar resmi ve kurumsal olup devlet güvencesi ve garantisi ile çağdaş koşullar ve yöntemlerle eğitim-öğretim yapılan yerlerdir.
Bakanlıkların çizdiği, belirlediği çerçeve ve koşullar içerisinde görev yapıp, sorumluluk taşıyan kurumlar olan okullarda ancak devletin görevlendirdiği uzman kişiler çalışabilir.
Okula görevli öğretmenlerin denetimi, değerlendirilmesi, ödemeler ve hizmet içi gelişim ve ilerleme seminerleri bilimsel olarak işlevini yerine getirir.
Zaten tüm dünyanın da bildiği ve kabul ettiği gibi bir ülkede eğitim ve öğretimin amaçları ve hedefleri saptanır ve okullar bunlara göre sorumluluk taşıyıp, görev yapar.
Bakanlıkların belirlediği dersler, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun olarak sınıflarında yetkili öğretmenler tarafından verilir.
Bu genel ve bilinen ülke çapındaki dernek ya da benzeri bileşkede verilecek olan kurslar, toplantı ve seminerler ise dernekler kanunu ve anayasa çerçevesinde ele alınıp, değerlendirilmelidir;
Dernekler kendi tüzük ve amaçlarına, çalışma programlarına göre etkinlikler düzenleyebilirler.
TÜRKÇE dersi ise “resmi” olarak yalnızca “devlet” okullarında, “devlet güvencesi ve sorumluluğu” altında verilir; bu nedenle de çocuklarımızın bu derslere gitmesi onların yararınadır.
Ortalıkta karga yaratıldığında ve çağ dışı yollara gidilmesi durumunda tüm Türk halkı bundan zarar görür, çocuklarımız çağdaş bir kaliteli Türkçe dersine katılmaları gecikir.
Eğitim, öğretim çok ciddi bir konudur ve biz anadilimiz Türkçe’nin çocuklarımıza öğretilmesini istemeliyiz.
Türkçe dersi resmi Alman devlet okullarında verilmelidir.
Türkçe dersi Alman bakanlıklarına bağlı görevli TÜRK öğretmenleri tarafından
Türkçe dersi o eyaletin resmi “Eğitim Öğretim Programlarına” uygun olarak verilmelidir.
Türkçe dersi Alman devlet denetiminde bir ders olarak verilmelidir.
Türkçe dersi için Alman devletinin denetlemesi, sorumluluğu, yükümlülüğü çok önemlidir.
Öğretmenler Alman bakanlıklarının kadrolu, maaşlı, sigortalı sorumlu öğretmenleri olmalıdır.
Öğretmenlerin düzenli denetimi Alman makamları tarafından yapılmalıdır.
Türkçe dersi çağdaş koşullarda ve yöntemlerle verilmelidir.
Türkçe dersi okulun ders çizelgesine girmelidir.
Öğrencilerin Türkçe dersine devamlılık göstererek, düzenli katılması sağlanır.
Türkçe dersinin gelecek öğretim yıllarında da sürdürülebilir olması gerekir.
Türkçe dersinin işlenişi, derslerin denetimi ve kalitesi, içeriği Alman görevliler tarafından diğer derslerde olduğu gibi sağlanır.
Derslerin verildiği yer Alman okulunun dershanesi olmalıdır.
Dershanenin fiziksel koşulları çağdaş, hijyenik ve sağlıklı olmalıdır.
Türkçe dersine katılan öğrenci diğer derslerdeki güven, rahatlık ve arkadaşlık ortamını elde edebilmelidir.
Öğrencinin anne ve babası okula gelip, öğretmen ile görüşebilmeli ve bilgi alabilmelidir.
Türkçe dersinin verildiği ortam ve kişiler her türlü siyasi yapılanmalardan arınmış olarak öğrencilere ve velilere güven vermelidir.
Türkçe dersine katılan öğrenci ileriki yıllar içerisinde bu derse katılmak ve başarılı olmak isteğini göstermekle gelecekte üst bir öğretim alabileceğine inanabilecektir.
Türkçe dersine katılan öğrenciler Alman okulunun kendi sınıf karnesi içerisinde dersi ve aldığı notu görebilecektir.
Türkçe dersi sınıf karnesinde işlendiği için her yerde geçerli bir resmiyet kazanacaktır.
Türkçe öğretmeni okulun öğretmenleri ile eş değerde olduğu için diğer öğretmenlere iletişim ve iş birliği içinde olacaktır.
Resmi devlet okulundan başka hiçbir kurum, dernek ya da kurulu ya da özel kişi bu özellikleri taşıyamaz ve de denetlenemediği için de güvenilemez.
Türkçe dersinin verilmesi konusu tamamen bilimsel ve çağdaş bakış açısına dayanmakta olmalıdır ve asla herhangi bir siyasi spekülasyonlara çekilmemelidir.
Öğretmen Gönen ÇIBIKCI
ALMANYA
9 saat önceALMANYA
11 saat önceALMANYA
11 saat önceALMANYA
11 saat önceALMANYA
15 saat önceGÜNCEL
16 saat önceGÜNCEL
17 saat önce