Türk Ekonomisinde İnşaat Sektörüne Yeni Bir Canlandırma Hamlesi

Türk Ekonomisinde İnşaat Sektörüne Yeni Bir Canlandırma Hamlesi

ABONE OL
16:29 - 07/11/2019 16:29
Türk Ekonomisinde İnşaat Sektörüne Yeni Bir Canlandırma Hamlesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’nin son yıllarda ekonomik gelişmesinde öncü sektör niteliğine sahip inşaat sektöründe konut satışlarındaki durgunluk tartışmasına çözüm olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan düşük faizli konut kredisi açıklaması geldi. Albayrak, bugüne dek Türkiye’de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranını uygulayacaklarını ve her yıl en az 100 bin vatandaşı ev sahibi yapacaklarını söyledi.

Albayrak, Türkiye’de yerel ekonomik tabloyu değerlendirmek üreticileri, sanayicileri ve KOBİ’leri dinlemek amacıyla toplantılar gerçekleştirmeye başladıklarını ve bu kapsamda bugün Samsun’da iş dünyasıyla buluştuğunu kaydetti. Albayrak, Samsun’daki konuşmasında, dar gelirli ve asgari ücretli vatandaşlara konut sahibi olabilme müjdesi vermek istediğini, Türkiye’de şimdiye dek uygulanmamış şekilde 20 yıl vadeli en düşük faiz oranını uygulayacaklarını söyledi. Albayrak, böylece her yıl en az 100 bin vatandaşı ev sahibi yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

Albayrak, “Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak bir modelin finansman altyapısını tamamladık. 20 yıl vadeyle ve bugüne kadar Türkiye’de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranıyla kira hatta kiradan daha ucuz bir maliyetle bu gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak finansal altyapıyı tamamladık” dedi.

Düşük faizli konut kredilendirmesiyle konut edindirme projesine ilişkin detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağını kaydeden Albayrak, bu yeni konut edindirme modeli içerisinde TOKİ’nin de yer alacağını, hangi şehirlerde hangi şartlarda kredilendirme yapılacağını Kasım ayı içerisinde Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek toplantıyla duyuracaklarını söyledi.

İnşaat sektörüyle ilgili bu hamleyi diğer sektörlere yayacaklarını da savunan Albayrak, “Sosyal adalet noktasında, sektörler, yan sektörler, iktisadi faaliyetlerin güçlendirilmesi noktasında bu önemli adımı inşallah başlatıyoruz. Bunlar tabii başlangıç, inşallah çok daha güçlü adımlarla çok daha güzel müjdeleri önümüzdeki dönemde anons edeceğiz. Doğrudan sanayicimizi, esnafımızı desteklemek amacıyla kamu bankalarımız başta olmak üzere, farklı diğer bankalarımızın da desteğiyle devreye aldığımız kredileri, hepsini inşallah önümüzdeki süreçte daha da güçlendirerek devam ettireceğiz” diye konuştu.

“Önümüzdeki yıl tek haneli enflasyonu göreceğiz”

Türkiye’nin farklı baskılara rağmen ekonomisini güçlendirecek önemli adımlar attığını da söyleyen Albayrak, özetle, “Enflasyondaki tablo ortada. Önümüzdeki yıl tek haneli düşük enflasyonu göreceğiz. Mesele birilerinin küçümsediği gibi baz etkisi şu bu değilmiş. Birileri çıkacak o raporları inkâr etmeye çalışacak. Biz Türkiye’de ekonomiyle ilgili bu mecralardaki 15-20 kişilik koroya rağmen tarihi bir süreçten çıkıyoruz. Mesela ‘Faizleri indirmeyin, kuru tutamazsınız’ diyorlardı. Kuru takip ediyor musunuz? Hani evde elimle yazıyorum ya kuru. Dolar 10 lira oldu da ben akşam 5 lira yazıyorum, 5 lira. Türkiye olarak güçlü bilançomuzu devam ettiriyoruz. Yastık altının ekonomiye kazandırılması konusunda altın tahvili çıkardık. Bu yıl itibariyle başlattığımız bu hamle tarihimizin en yüksek altın ihracatını gerçekleştirdik. Alternatif anlamda başarılı bir finansman dönemi geçirdik” değerlendirmesinde bulundu.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.