Trump’tan Davos’ta İklimde Felaket Senaryolarına Tepki 

Trump’tan Davos’ta İklimde Felaket Senaryolarına Tepki 

ABONE OL
19:26 - 21/01/2020 19:26
Trump’tan Davos’ta İklimde Felaket Senaryolarına Tepki 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Başkan Donald Trump, başkent Washington’da Senato’da yargılama süreci başlamadan saatler önce Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuştu. İki günlük Davos ziyareti Başkan’ın hakkındaki azil sürecine yönelik tepkisi ve uluslararası arenada liderlik gösterme arzusu arasında denge kurma çabasının da bir sınavı olarak değerlendiriliyor.

Dünya Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasından önce azil sürecini bir kez daha “yıllardır devam eden cadı avının bir parçası” olarak niteleyen ve süreç için “utanç verici” ifadesini kullanan Trump iş dünyasına yönelik konuşmasında ABD ekonomisi ve çevre ağırlıklı mesajlar verdi.

Davos’ta iki yıl önceki konuşmasını hatırlatan Başkan Trump “Size ABD’nin muhteşem dönüşünü başlattığımızı söylemiştim. Bugün ABD’nin dünyada eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik bir patlama yaşadığını ilan etmekten gurur duyuyorum” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu’nda öne çıkan konu iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik. Trump yönetimi 2015 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te yaklaşık 200 ülke tarafından imzalanan iklim anlaşmasından, geçen yıl tek taraflı olarak çekilmeye başlamıştı. Anlaşma kapsamında imzacı ülkeler iklim değişikliğine yol açan sera gazı salımını azaltma konusunda hedef belirlemişti. Trump ise iklim anlaşmasını ABD ekonomisine bir yük olarak nitelemişti.

Başkan Donald Trump, Davos’ta yaptığı konuşmada ABD’nin Dünya Ekonomik Forumu’nun 1 trilyon ağaç dikme girişimine katılacağını açıkladı. Söz konusu girişim dünya çapında şirketler, hükümetler ve yardımseverlerin ağaçlandırma faaliyetlerine yaptığı yatırımı arttırmayı amaçlıyor. Başkan Trump, ABD’nin dünya üzerinde en temiz su ve havaya sahip olan ülkeler arasında olduğunu söyledi.

Ancak Associated Press haber ajansının Çevre Koruma Dairesi’nden gelen verileri incelediği analizine göre, ABD’nin hava kalitesindeki ilerleme durmuş halde. Başkan Trump’ın su hakkındaki iddiaları ise doğru. ABD Yale Üniversitesi’nin küresel Çevre Performansı Endeksi’ne göre, en temiz içme suyuna sahip olan dokuz ülke arasında.

Trump’tan iklim aktivistlerine: “Dünün falcılarının mirasçıları”

Başkan Trump iklim ve çevre konusunda felaket senaryolarının reddedilmesi çağrısında bulundu, ABD ekonomisini savunacağını belirtti. Trump izleyiciler arasında kendisini dinleyenler arasında bulunan genç iklim aktivisti Greta Thunberg’in adını doğrudan telaffuz etmedi.

Dünyanın iyimser olması gerektiğini belirten Trump iklim akvitistleri için “Alarm zillerini çalanlar her zaman aynı şeyi isterler. Egemen olmak için mutlak güç, dönüştürmek ve hayatımızın her boyutunu kontrol etmek” ifadelerini kullandı. “Kötümser” iklim değişikliği aktivistleri için de “Dünün falcılarının mirasçıları” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump 30 dakikalık konuşmasının çoğunda ABD ekonomisinin kendi yönetimindeki güçlü performansından söz etti. “Amerika gelişiyor ve büyüyor. Amerika hiç olmadığı kadar yeniden kazanıyor” dedi, hem Çin hem de Kanada ve Meksika ile imzalanan ticaret anlaşmalarından övgüyle söz etti.

Beyaz Saray Başkan Trump’ın Davos’ta hangi iş dünyası liderleriyle görüşeceğini açıklamadı ancak Trump’ın Salı ve Çarşamba günü Irak, Pakistan, İsviçre liderleriyle ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin lideriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Trump ayrıca Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanı Ursula Von Der Leyen ile de ilk kez bir araya gelecek.

Greta Thunberg: “Evimiz yanıyor, ağaç dikmek yetmez”

Daha sonra Davos’ta konuşma yapan 17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg de “İklim Kıyametini Engellemek” adlı oturumda siyasi liderlere “Fark etmediyseniz, dünya şu anda yanıyor” sözleriyle seslendi. Thunberg, “Evimiz hala yanıyor. Sizin harekete geçmemeniz de alevleri körüklüyor” ifadelerini kullandı.

“Bilime kulak vermeye başlamalı, bu krize hak ettiği önemi vermeliyiz” diyen Thunberg, Trump’ın Dünya Ekonomik Forumu’nun ağaçlandırma kampanyasına katılacağını açıklamasına atıfta bulundu; “Ağaç dikmek elbette güzel ancak yetmez. Alınması gereken önlemlerin yerine geçemez” şeklinde konuştu. İklim değişikliğinin partizan bir konu olduğu görüşünü reddeden Greta Thunberg, “Bunun sağ ya da solla bir ilgisi yok” dedi.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.